На 9 август 2023г. от 19:00 часа в Епископска базилика на Филипопол в Пловдив ще се състои световната премиера на клавирен квинтет от Добринка Табакова със заглавие „Каменна следа“. Клавирен квинтет от Добринка Табакова е написан по поръчка на Фондация „Неотъпкана пътека“ с финансовата подкрепа на Фондация за нова музика „Ернст фон Сименс“. Събитието се осъществява и с подкрепата на община Пловдив по К3 „Гражданска активност“.

 

Родена в Пловдив, Добринка Табакова живее и твори в Лондон от 1991 г., където завършва консерваторията „Гилдхол” и получава докторска степен от Кингс Колидж Лондон. Музиката й, която Уошингтън Таймс определя като „дълбоко вълнуваща“, е представяна на различни европейски музикални фестивали, сред които BBC Proms (Великобритания), Шлезвиг-Холщайн (Германия), Возвращение (Русия), Световни слънчеви песни (Латвия) и Тъмни музикални дни (Исландия).

 

През 2014 г. дебютният й авторски албум “Струнни пътеки“, издаден от германската звукозаписна компания ECM Records, е номиниран за награда „Грами“ в категория „Най-добър класически компендиум”. През 2017 г. Табакова е назначена за резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си (BBCCO). Тя е носител на наградата за химн за Златния юбилей на кралица Елизабет II и Първа награда и медальон на Kонкурсa за хорова творба на фондация “Сорел“ в Ню Йорк. Сред другите й значими проекти са „Безсмъртният Шекспир“ – кантата за 400-годишнината от смъртта на Шекспир през 2016 г. и двойният пиано концерт “Заедно да не забравяме да танцуваме / Векове медитация“ за Фестивала на трите хора във Великобритания, който през 2019 г. беше обявен от фондация PRS за една от най-добрите съвременни композиции на Обединеното кралство за последните 25 години. Вторият авторски албум на Добринка Табакова (Regent Records) – с хорова музика, изпълнена от Труроския катедрален хор с Концертния оркестър на Би Би Си – бе избран за един от най-добрите албуми на 2019 г. от критиците на списание „Грамофон“.

 

През 2021 г. Табакова завърши оркестровата си “Земна сюита” за Концертния оркестър на Би Би Си и цигулковия концерт „Търпението на дърветата“ за Международния манчестърски фестивал. През 2023 г. се очакват третият й авторски албум (ECM Records), премиерни изпълнения на Камерния хор на Сейнт Луис и The Sixteen, нов струнен квартет за конкурса ARD в Мюнхен и нов запис с оркестъра на Сейнт Луукс в Ню Йорк.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…