Точно на датата, в която се навършиха 127 години от рождението на известния художник Цанко Лавренов, в Епископската базилика на Филипопол се стоя премиерата на монографичното издание „Цанко Лавренов -1896-1978“ на английски език, в превод на Нигрита и Филип Дейвис.

Мащабната монография бе представена от изкуствоведът проф. д-р Галина Лардева и внукът на художника Лаврен Петров.

 

Той подчерта, че съвсем съзнателно и точно на 24 ноември е избрал да направи премиерата именно тук: „мястото е символ, това е най-хубавият музей в България, а Цанко Лавренов е символ на българската култура и възраждането на българския дух. Още повече – роден е само на няколкостотин метра оттук”.

Замисълът на вечерта бе многопластовото творчество на Цанко Лавренов да бъде представено върху пластовете история на Голямата базилика.

Монографията е плод на впечатляващо усилие на огромен екип хора, подчерта изкусвоведът проф. Галина Лардева.

 

Тя е факт, благодарение на партньорството на фондация „Цанко Лавренов”, издателска къща „Труд”, Фондация „Америка за България“, множество музеи, галерии и частни колекции. 

„Резултатът е един много задълбочен том, който ще остане в историята на изобразителното ни изкуство„, категорична е тя.

Обемното и богато като съдържание издание е първото, което в цялост представя творчеството и личността на една от най-изтъкнатите фигури на българското изкуство.

 

За разлика от версията на български, която излезе преди около 5 години, англйската монография е едно много монолитно издание, включително и по физически данни – книгата тежи почти 4 килограма, съдържа над 1100 изображения и има над 520 страници.

 

В няколко раздела са представени не само творчество на Цанко Лавренов, биографията и живота му, включени са статии, които е писал за опазване на къщите в Стария град на Пловдив и научни публикации.

 

„Книгата е корпусно структурирана с максимално широкообхватен поглед не просто към художника а и към неговата личност. Публикува цялото живописното наследство на художника с цел да документира. Включва за пръв път негови графики и новооткрити картини и показва художника, като общественик и критик„, разказа ръководителят на екипа Анелия Николаева от СГХГ.

 

Автори на текстовете в тома са: Лаврен Петров, Анелия Николаева, Ружа Маринска, Владимир Димитров, Станислава Николова, Катя Тинева, Жанет Митева.

Художник е Людмил Веселинов, а технически редактор Стефка Иванова. Фотографи на повечето живописни произведения са Анатоли Михайлов и Емил Данаилов.

 

Нигрита Дейвис

 

Журналистика, Минесотски университет на, САЩ, Английска филология и ФЗАК, Физически факултет, СУ „Св. Климент Охридски“, Падингтън колеж, Лондон, Великобритания. Работила в Българска национална телевизия и радио, след което към Американската агенция за международно развитие (USAID).

 

Филип Дейвис

 

Класическа филология и съвременни езици, История, Кеймбриджки университет, Великобритания. Работил над 20 години в Би Би Си Уелс, като е заемал управленски и продуцентски длъжности в отдел „Образование“. След това е бил международен медиен консултант към Фондация Томсън и преподавател в над 35 страни.

 

Накрая на представянето Лаврен Петров покани присъстващите да гледат прожекцията на филма „Нестинарка” – голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов” в Lucky – Дом на киното на 30 ноември от 19 часа.

Снимка: Фондация Цанко Лавренов / Tsanko Lavrenov Foundation

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…