Print this page

Иван Ангелов изкритикува пловдивската опера по време на пресконференцията за концерта тази събота

Изпращаме февруари месец с грандиозен концерт в Дома на културата, посветен на творчеството на Вагнер.  На пресконференция днес в общината бяха представени и двете световни звезди, които ще се качат на пловдивската сцена – сопраното Елизабет Стрид от Швеция и американският тенор Даниел Брена. Елизабет е вече позната на пловдивската публика, след като миналата година взе участие във фестивала Opera Open в представлението „Полетът на валкюрите”. Това беше едно от най-хубавите ми преживявания като певица, сподели Елизабет и допълни, че за нея Пловдив е като втори роден дом.

Тук сме любители на италианските класици, като Верди, например, но Вагнер е име, което не бива да забравяме. Иван Ангелов, който ще бъде диригент на концерта си спомня как през 80-те години композиторът е бил изцяло зачеркнат от културния ни живот, тъй като немското му потекло е напомняло за Хитлер и фашизма. Но Вагнер не е само име, а една цяла епоха. Той внася дух, въвежда музикална характеристика на героите си, а оркестърът му става по-голям и активен. Двамата гост изпълнители са световно признати в сферата си. Елизабет е една от звездите на Вагнеровия фестивал в Байройт, а Даниел един от най-убедителните изпълнители на Зигфрид в момента.

В пловдивската опера всичко се прави от днес за вчера, заяви диригент Иван Ангелов и допълва, че според него  Пловдив не може да планира събитията си, както се случва в другите европейски държави. Твърде много спънки и институции, които вместо да помагат за възкръсването на културния живот, то те пречат. Но операта е една брошка за града ни, която независимо от всички проблеми успява да задържи своето  високо ниво. Лучано Ди Мартино напомни, че тази финансова криза не е ударила само България и целия свят и дори в родната му Италия творците стоят с месеци без заплати и това не бива по никакъв начин да притеснява българската публика. А Десислава Десева, отговорник по комуникациите към операта, успокои, че финансовото положение на институцията не е толкова зле и обеща в най-скоро време да се проведе специална среща, в която да се разиска тази тема.

Билети за концерта все още има, а цената им варира от десет до двадесет лева. 

1 comment

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…