„Школа ПИТАГОР“ на Академия КИТ и Регионален археологически музей – Пловдив обявяват първото от поредица безплатни партньорски образователни занятия. Началото се поставя от „Фибоначи и Златното сечение в Панагюрското златно съкровище“ и е част от събитийния календар на иновативната образователна програма „Школа ПИТАГОР“ и на РАМ – Пловдив, които през 2024 г. ще предоставят на учениците от 2 до 7 клас уникално STEAM приключение в завладяващия свят на науките и изкуството.

 

Интердисциплинарно Пътешествие в света на математиката и културното наследство

Първата от серията работилници – „Фибоначи и Златното сечение в Панагюрското златно съкровище“ е насрочена за събота, 24 февруари 2024 г., в Регионален археологически музей – Пловдив, от 10:00 до 11:30 ч.

 

Това увлекателно събитие ще въведе учениците в интригуващия приложен подход към геометрията и числата в контекста на Панагюрското златно съкровище – едно от най-съществените археологически открития в България.

 

Изследване на Златното сечение и Редицата на Фибоначи

Златното сечение, тази привлекателна математическа пропорция, ще бъде разгледано във връзка с изящните артефакти от Панагюрското съкровище. Учениците ще имат възможността да измерват и откриват златната пропорция в макет на един от изкусно изработените златни съдове, превръщайки теорията в реален опит.

 

Централен обект на изследване ще бъде златната фиала. Учениците ще измерят и анализират пропорциите му, използвайки числовите закономерности на Златното сечение и редицата на Фибоначи. Ще имат възможността да създадат свои творби, вдъхновени от ново математическо умение във вдъхновяващото пространство на музея.

 

Панагюрското златно съкровище: Културно богатство и образователна възможност

Известна математическа константа ще бъде представена в практически контекст, където учениците ще я изчисляват и прилагат върху предоставените артефакти. Тези занимания с математика ще се съчетаят с изучаването на историята на Панагюрското съкровище в контекста на древнотракийското наследство. Така партньорската програма ще отведе младите умове на стойностно и вълнуващо образователно пътешествие.

 

Панагюрското златно съкровище, открито случайно през 1949 г., представлява уникална колекция от антични съдове, използвани от древните траки. Участието в работилницата ще даде възможност на учениците да се докоснат до богатата история и култура на нашите земи, следи от която археолозите откриват и до днес.

 

Как може да се включите?

 

Място: Регионален археологически музей – Пловдив

 

Водещи: Ментори от „Школа ПИТАГОР“ на Академия КИТ и археологът Иванка Тодорова от РАМ – Пловдив.

 

Кога: 24.02.2024, 10:00-11:30 ч.

 

За кого: Ученици от 2-7 клас

 

Цена: Безплатно

 

Записвания: през формуляра тук: https://academiakit.com/fibonachi-i-zlatno-sechenie-v-panagyurskoto-sakrovishte/

 

Събитието се осъществява благодарение на партньорска инициатива на Академия КИТ и Регионален археологически музей – Пловдив и цели да стимулира учениците в реално интердисциплинарно приложение на техните знания и умения.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…