Световноизвестният цигулар Васко Василев и Академичният народен хор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив ще представят новия си съвместен проект на фестивала Fеstmus 2024 в Испания.

 

На 11 февруари 2024г. Академичният народен хор с диригент гл. ас. д-р Николай Гурбанов и вокален педагог доц. д-р Данка Цветкова заминава за Валенсия, заедно с цигуларя Васко Василев. На сцените на Festmus 2024 те ще представят разнообразна програма, която включва емблематични хорови образци от творчеството на композиторите Иван Спасов, Кирил Стефанов, Красимир Кюркчийски и Стефан Мутафчиев, както и резултатите от експеримента на световноизвестния цигулар и неговия екип, да музицира с женски народен хор и симфоничен оркестър.

 

Сътрудничеството на най-стария студентски народен хор и емблематичния цигулар се зароди по време на проекта „Проекции на диалога“, който се организира и проведе от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив, през месец ноември 2023 г.

 

В този проект Васко Василев музицира в рамките на 3 дни с момичетата от Академичния народен хор и силно впечатлен от възможностите на талантливите певици и техните ръководители, покани състава да участва в неговия нов проект, в който съчетава барок с фолклорни гласове.

 

Пътуването на Академичен народен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Испания се финансира и с подкрепата на Община Пловдив по Компонент 2 „Мобилност“.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…