В тези дни на светлина и обновление, за най-пъстрия и жизнерадостен празник, в най-значимите дни на християнския календар Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ при ЦПЛР-ОДК – Пловдив, за пореден път ще почетат Светлостта на празника със самостоятелен концерт. Той е включен във Великденската програма на Община Пловдив и ще се състои на Велики вторник 30 април от 19:00ч.

 

Концертът е под патронажа на г-н Костадин Димитров – кмет на град Пловдив. За своите почти две десетилетия хор „Евмолпея“ се наложи като устойчива хорова институция, един от най-вълнуващите и талантливи творчески състави в града и в страната, който е проводник на красивата хорова музика. И този път те ще поднесат на публиката си богато творческо изживяване в Иконната зала към Градска художествена галерия на ул. „Съборна“ 22. Тя е специално проектирана за такава и открита преди 50 години след дълга подготовка. Изградена е до възрожденския храм „Св. Св. Константин и Елена“. В нея са експонирани най-добрите образци на иконното изкуство от пловдивския край и Южна България от XV до края на XIX в.

 

В празничните дни певиците от хор „Евмолпея“ отново ще внесат с изпълненията си пролет, надежда, радост и хармония. Публиката ще чуе избрани песни, обичани и от знакови изпълнения интерпретирани от младите таланти. Ще чуят и посланията им за обич, вяра, мир и светлина. За пореден път гласовете на прекрасните пловдивски момичета, точно в дните на Великата седмица, каквото е заглавието на Великденския афиш ще прозвучат в подходящата обстановка сред автентичните икони, изработени от майстори като Христо Димитров и синовете му – Захари Зограф и Димитър Зограф от Самоковската и Тревненската школи и Никола Одринчанин. Програмата на концерта включва произведения за всеки музикален вкус – над 15 произведения и 1 премиерно. Ортодоксалният репертоар е застъпен с песни като „Господи помилуй“ – аноним, кратък български полиелей, „Тебе поем“ и „Отче наш“ от Д. Христов. Включени са още традиционни заглавия от репертоара на хора, подготвили са нова изненада за почитателите си в Пловдив. В концерта ще бъдат включени обредни и ритуални песни. Амбицията на състава е с изпълнението си да допринесат за доброто празнично настроение не само на хората, които следят тяхното изкуство от 18 години, но и на всички, които обичат хубавите хорови песни.

 

Топлината на гласовете им, съчетана със сакралната обстановка и умело подбрания репертоар ще създадат истинско събитие за пловдивчани, което ще се превърне в емоционална постановка с празничен привкус. Великолепните интерпретации и професионализма на младата диригентка на хора д-р Алия Хансе, който от 2018г. е под нейното артистично ръководство, ще привлекат любители на хоровото пеене.

 

Упоритата работа на хористките, на творческото ръководство в лицето на диригента д-р Алия Хансе, пианиста Йорданка Иванова и артмениджъра Ганка Янкова, доведоха до един успешен 18-ти творчески сезон и осъществяването на 18 концертни изяви в града, страната и чужбина. Между най-значимите бяха представянията за: 170 години от рождението на проф. Антон Безеншек, официалното посещение на президента на Република Словения Наташа Пирц Мусар, посланика на Република Словения Наташа Бергел; участие в XXI „Българияда“ в Нови Сад, Република Сърбия по повод 190 години от рождението на Любен Каравелов; 90 години от рождението на проф. Иван Спасов и др.

 

Програмата е част от произведенията, с които хор „Евмолпея“ ще се представи в две предстоящи международни участия – по покана на посолствата ни в Република Северна Македония, Хърватия и Словения – за 24 май Ден на българската просвета и култура и за Деня на народните будители.

 

Честит Великден пловдивчани! Весело посрещане на майските празници и Великден! С пожелание за много усмивки и пълни с радост сърца!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…