Изкуството като пресечна точка на култура и традиции. Изкуството като огледало, отразяващо миналото, но в нов формат. Това е призмата, през която тази година Сдружение „АртеВизия“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив представя на пловдивчани и гости хилядолетния „Театър на сенките“. Проектът „Театърът на сенките и дигиталният свят“ среща миналото с бъдещето в реално време. Доверявайки се на формулата, че “Ако можеш да нарисуваш един герой с молив върху лист, значи можеш да го създадеш на всякакъв софтуер”, актьори, участници и публика ще направят заедно скок във времето.

 

Локации в районите „Централен“, „Източен“, „Южен“ и „Северен“ ще станат сцена на поредица от арт акции, спектакли и творчески намеси през месец май. Артисти и зрители ще прехвърлят в бъдещето традиционното сценично изкуство на 500 години като експериментират с технологиите.

 

На 7 май 2024 в кв. Коматево възпитаници на ОУ „Захари Стоянов“ ще се включат в Интерактивна Демо работилница. С помощта на художник-аниматор и компютърни програми ще „пренесат“ традиционните кукли от Театъра на сенките в дигитална среда. Ще научат как се случва трансформацията и ще наблюдават новите 3D герои с очила за виртуална реалност.

 

На 8 май 2024 в ПУ „Паисий Хилендарски“ гостуваизследователят на китайската култура и преподавател от Институт „Конфуций“ Лай Мин Дзинтин. Тя ще направи презентация на традиционния Театър и Опера на сенките от провинция Хайнан пред граждани и академичната общност. Филмова прожекция ще покаже Китай като сцена на миналото, което среща бъдещето. Ще има и дискусия за предизвикателствата в обучението по източни езици и култури в града под тепетата.

 

На 10 май 2024 в Регионален център за подкрепа на приобщаващото образование в Пловдив ще се проведе Интерактивна Демо работилница. Образователен филм ще въведе участниците в света на театралните кукли. Те ще изработят 3D инсталации-пъзел на герои от Театъра на сенките. Активностите ще бъдат адаптирани за деца и младежи със СОП от пловдивски училища, посещаващи Центъра.

 

На 15 май 2024 ще има Парад на куклите и откриване на Изложба „Театърът на сенките – Миналото среща бъдещето“ в Цар Симеоновата градина /при фонтан „Деметра“/.Деца от пловдивски училища, градини и школи в куклени и театрални костюми ще дефилират от Центъра до зоната на изложбата. Музикални, танцови изпълнения и мажоретен състав ще сложат начало на АртАкция на открито.

 

Визуален артист и участници от публиката ще рисуват на живо своя модернистичен вариант на герой от Театъра на сенките. Вдъхновени от експозицията „Театърът на сенките – Миналото среща бъдещето“, те ще създадат върху 2-метрово платно колективна картина.

 

На 20 май 2024 – Кино-зала на Централен кооперативен съюз –  Пловдив

 

Спектакъл – „Театър на сенките“ с гост актьори от Турция.

 

На 21 май 2024 – Военен клуб – Пловдив

 

Спектакъл – „Театър на сенките“ с гост актьори от  Гърция. 

 

Постановките са с осигурен превод на български език.

 

Всички събития от проекта са част от Културния календар на Пловдив за 2024 г. и са с вход свободен.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…