От днес до 11 октомври емблематични места в центъра на Пловдив ще се превърнат в пространства за изкуство и култура. В поредица от акции пловдивчани и гостите на града ще преоткрият таланта, творчеството и постиженията на младите артисти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив (АМТИИ), които си поставят за цел да обединят грижата към природата с отношението към съвременното изкуство, красотата на българската народна музика с поканата за хармония и съжителство.

 

Проектът на Академията, който обединява философията за симбиоза на природните науки и дизайна на човешките отношения е наречен „Пермакултура – пространства и изкуство“.

 

Първото събитие от поредицата започва на 2 октомври от 18 часа в Градската градина на ул. „Христо Г. Данов“ с откриването на изложба на плакати, вдъхновени от знакови постановки на Държавен куклен театър-Пловдив. Тя е дело на студенти от факултет „Изобразителни изкуства“ и може да бъде разглеждана до 8 октомври 2024 г.

 

На 3 октомври от 18 часа от двора на къщата-музей „Христо Г. Данов“ до катедралния храм „Св. Богородица“ Ви очакват изпълненията на българска народна музика от студенти и преподаватели от Академичния народен оркестър към АМТИИ.

 

Стълбищната каскада на улица „Съборна“ в Стария град, пред сградата на Градската художествена галерия, ще оживее на 4 октомври от 17 часа с творчеството на студентите по поп и джаз изпълнителски изкуства в компанията на талантливите произведения на бъдещите модни дизайнери от Академията.

 

Събитията, посветени на пермакултурата като пример за устойчив и хармоничен начин на живот чрез изкуството, ще завършат с концерт на магичните гласове от Академичния хор към АМТИИ на 11 октомври от 17 часа. Сцена на тяхната изява ще бъде площадното пространството в сърцето на Стария град – Хисар капия.

 

Проект „ПЕРМА-КУЛТУРА – Пространства и изкуство“ на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив се осъществява с подкрепата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ по програма „Зелена Култура – Зелен Град“. Партньори по проекта са Община Пловдив – Район „Централен“, Държавен куклен театър – Пловдив, Регионален исторически музей, Градска художествена галерия – Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…