Истински празник на музиката, дарителството и приемствеността в Международния ден на музикаа в Операта под тепетата

 

По традиция откриването на новия творчески сезон на Опера Пловдив се случва на 1 октомври – Международния ден на музиката. Традицията бе спазена и тази година, а откриването се превърна в истински празник на музиката, дарителството, приемствеността и наслада за сетивата за всички присъстващи пред и на сцената в Дома на кулутурата снощи.

 

„Пред нас предстоят много предизвикателства, а пред вас – нашата любима публика – много интересни събития в сезона. Но няма да разкривам сега подробности. За тези неща разказавам в срещите, които са част от събитията в Камерна зала преди спектаклите. Така че ви насърчавам да идвате защото там можем да развиваме и надграждаме нашите взаимоотношения защото за нас те са може би най-важното нещо!“ – приветства публиката директорът на Държавна опера – Пловдив Деян Чобанов.

 

Той изрази уверението си, че присъстващите ще се насладят на първото събитие за сезона и то ще е с огромен успех защото оркестърът на опрета е положил много усилия в подготовката му, а и гарант за това е новият диригент – маестро Григор Паликаров, чието официално представяне бе час по-рано в Камерна зала. На нея публиката научи интeресни факти за произведенията от програмата и се запозна отблизо със солистите и диригента.

 

„А сега искам да ви споделя една прекрасна новина. Нещо, което се случи в моя първи работен ден като директор на Държавна опера – Пловдив. Помоли ме за среща един господин. Каза, че е дарител и аз, естествено, че се зарадвах. Очаквах ноти, импресии или нещо подобно. Той додйе и каза, че иска да е дарител на Опера Пловдив и е готов да закупува неща, които на нас са ни необходими„, разказа маестро Чобанов.

 

До този момент Пловдивската опера е получила от него: комплект нови професионлани тимпани – което се слечва за пръв път в историята на тази институция – други ударни инструменти, три контрабаса и туба.

 

„Сега искам да поканя този наш ангел-хранител на сцената. Господин Петко Арнаудов!“, представи благодетеля директорът на културната институция.

 

Д-р Арнаудов бе посрещнат на крака и с дълги аплодисменти. От сцената директорът на Опера Пловдив Диан Чобанов благодари на големия дарител, с чиято подкрепа бяха закупени нови инструменти за оркестъра.

 

Публиката се наслади на красиво „предаване на щафета“ от едно поколение цигулари към друго; от зрелостта и есенната красота на моженето към кипежа и надеждите на младостта. Маестро Мичо Димитров – към младия, талантлив Виктор Тренев, чийто първи майсторски клас е бил именно при маестро Димитров.

 

Концертът бе посветен на паметта на проф. Стойка Миланова.

 

Диригент – ГРИГОР ПАЛИКАРОВ

 

Солисти:

 

МИЧО ДИМИТРОВ, цигулка

 

ВИКТОР ТРЕНЕВ, цигулка

 

Концертмайстор – КРАСИМИР ЩЕРЕВ

 

ОРКЕСТЪР НА ОПЕРА ПЛОВДИВ

 

Фотограф- Александър Богдан Томпсън.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…