Съботното матине на турските изпълнители ще оживи пространството на построената през 1582 година сграда
 
Оркестрова сюита №2 на Бах и Дивертименто в ре мажор на Моцарт ще звучат утре в Чифте баня. Съботното матине води в Пловдив Камерен оркестър при Тракийски университет в Одрин.  Концертът, който започва в 11 часа, е организиран от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив. Пространството на строената през 1582 година сграда, ще бъде оживено от изпълненията на Ахмет Хамди Зафер –цигулка, Муса Ерен Иикодралъ-виолончело, Шюкрю Йонер Динч-виола, Бахар Хошджан-цигулка, Села Джан Дьокмеджи-контрабас и Чисем Йонвер Зафер-флейта. В програмата са включени също творби на Т. Гулиев, Бекиров, Аноним, Кевсер Ханъм. Входът е свободен.
 
Мястото на концерта не е избрано случайно. Тъй като баня „Старинна” е приютявала множество творчески проекти, от консулството решили да заложат на музиката, заради чудесната акустика. Някогашният хамам е построен от султан Мурат III /1574-1595/, който наредил да издигнат „хамам , чудо на чудесата – с много кубета отгоре, малки и едно голямо, и на него да има пенджери, та да влиза небесната светлина през тях”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…