Капана.БГ

Капана.БГ

Генералният консул Хюсеин Ергани отстъпи стола си на първокласничка от Пловдив

Тя пожела догодина да я поканят пак и обеща чист детски подкуп – песен  

В 23 дни в годината, различни от Първи юни, в разни точки на света се отбелязва ден на детето. В южната ни съседка Турция, честват два пъти празника на малчуганите. Веднъж на 23 април, когато отбелязват Празника на детето и националния суверенитет и втори път на Международно утвърдения Първи юни, разбра Капана.бг.

Какво е по-хубаво от празниците? Ами разбира се, че когато в тези дни се почива и всички се събират да се веселят.  Оказа се, че Празника на детето в Турция е национален празник и почивен ден, разбрахме го по време на тържеството в Генералното консулство на южната ни съседка под тепета, на което Н.Пр. Хюсеин Ергани събра над 50 деца в понеделник след обяд .

Гости на тържеството бяха малчугани от: ОбУ „Йордан Йовков“, Спортно училище „Васил Левски“, НУ „П. .Р. Славейков“, ОУ „Панайот Волов“ в асеновградския квартал Долни воден и деца на турски бизнесмени в Пловдив. Генералният консул поздрави малчуганите и остави сцената на тях.

Те пък отвърнаха с истински спектакъл от музика, стихове, танци, народни песни, изпълнения на цигулка и акордеон… Мажоретките от Спортното училище извикаха възхита в погледите на другите с човешка пирамида. Водещи на тържеството бяха Елих от Долни воден и Беркай от ОУ „Яне Сандански“.

В разгара на тържеството бе отбелязан и Световния ден на книгата - 23 април, с четене на приказки от книгата „Вълшебното ателие на майстора” от актуална турска авторка, преведени на български език. И генералният консул Ергани, и директорките на училища, и децата четоха заедно.

За всички деца имаше подаръци, почерпка, голяма торта и дискотека.

Първокласничката Зюлфикар Раиф от училище „Йордан Йовков” седна на стола на Н.Пр. Ергани и каза, че има желание до година отново да бъде поканена на тържеството, а тя ще подготви специална песен за благодарност.

На празника бяха наградени и победителите от конкурса за поезия и проза, фотография и детска рисунка „Мечтаният свят“, обявен от „Българско-Турски литературен Клуб“ по случай Деня на националния суверенитет и на детето в Република Турция. Една част от наградите заминаха за Кърджали, Момчилград, Провадия, Добрич.

Ето и отличените от Пловдив:

За проза втора и трета награда получиха награда две студентки от ПУ - Севдие Хюсеин и Айлин Дринкова, поощрителната отиде при Есин Алиосман на 19 г., също студентка.  

Второто място в раздел поезия също бе спечелено под тепетата от София Илчева, на 10 години, ученичка в СУ „Свети Патриарх Евтимий“.

Коктейли и танци. Много танци. Това е концепцията на новото място в Капана- клуб Gingertale. Заведението отвори врати миналата вечер с весело суинг парти и реки от еликсирите на миксолозите зад бара. Две дами дадоха нов живот на бившия бар Move- Ася и Славяна. Те откриха и съответно закриха забавата на дансинга, ръководени от диригента зад пулта- DJ Skill. И това не изненада никого. Ася е част от родната суинг общност, която си даде среща за по танц именно на откриването на Gingertale. Феновете на музикалния стил си направиха нещо като генерална репетиция за предстоящия  Love Swing Dance Festival, който е част от официалната програма на  Пловдив- Европейска столица на културата 2019.

Едни от най-добрите камерни музиканти на нашето време, изключителният дует Луиза Селло лейта) и Бруно Канино (пиано) ще гостуват в Пловдив на 11 май 2018 г., когато ще изнесат безплатен концерт за пловдивчани и гости на града от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“. Събитието, организирано от Община Пловдив е подарък за меломаните в града под тепетата и е посветено на един от най-светлите български празници – 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Световната музикална общественост още помни участието на дуото през 2016 г. в честванията по повод 125-та годишнина на Карнеги Хол в Ню Йорк. Навсякъде по света, независимо дали в Америка, Европа или Китай, прочутите италианци Луиза Селло и Бруно Канино привличат изключително внимание заради майсторството и естественото си излъчване. Тяхното сътрудничество е високо оценено от специализираната преса, а предизвиканият отзвук остава задълго в съзнанието на артистичната аудитория.

Луиза Селло е определена от Ню Йорк Концерт Ревю като прекрасна комбинация от екстровертна страст и истинска нежност, с отличен контрол на въздуха, брилянтна техника, ангажирана интензивност, звуков диапазон и изобилие от чар. Обявена е за Миадзава артист и Посланик на музиката и италианската култура, подкрепена от италианското Министерство на културата. Международната й кариера включва сътрудничество с Миланската Скала, Виенският симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър на Тайланд, Рикардо Мути, Тревър Пинок, Алирио Диас, Карнеги Хол, Джулиард скуул, Филип Ентремон, Бруно Канино, Празак квартет, Салваторе Скарино. Тя е гост-професор в Музикалния университет във Виена, професор по флейта в Музикалния факултет в Триест (Италия). Луиза Селло получава своите докторски степени в Академията на Братислава (Concert Doctorate) и Университета в Удине (докторска степен по лингвистични и литературни науки). Тя завършва образованието си в консерваторията в Удине заедно с Милош Пахор, след което учи в Париж с Раймон Гюо, както и в Академия Киджана заедно със Северино Гацелони, които отбелязват нейната "великолепна интерпретативна чувствителност и отличен звук". Тя осъществява записи и работи със звукозаписните компании "Страдивариус" и "Милениум" (Пекин).

Бруно Канино е роден в Неапол. Учи пиано в Консерваторията в Неапол с Винченцо Витале. Дипломира се с пиано и композиция, заедно с Енцо Калаче и Бруно Бетинели в Милано. Изявява се като солист и камерен музикант в най-известните концертни зали и фестивали в Европа, Америка, Австралия, Япония и Китай. Бруно Канино е част от клавирно дуо с Антонио Балиста в продължение на няколко десетилетия и член на "Триа ди Милано" от 40 години. Участва в проекти с известни артисти като Салваторе Акардо, Уто Уги, Лин Харел, Ицхак Пърлман, Виктория Муллова, Пиер Амоиал. Художествен ръководител е на оркестъра на Генуа и Международна музикална фондация в Латина, Италия. Между 1999 и 2001 г. е ръководител на музикалната секция на Биенале във Венеция. Осъществява съвместни проекти, заедно с Пиер Булес, Лучано Берио, Карл-Хайнц Щтокхаузен, Дьорд Лигети, Бруно Мадерна, Луиджи Ноно и Силвано Бусоти. Реализира многобройни изпълнения за първи път. Под ръководството на Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Рикардо Шаи, Волфганг Савалиш, Берио и Пиер Булес той свири с оркестри като Филхармонията на Ла Скала - Милано, Санта Чечилия в Рим, Берлинската филхармония, Ню Йоркската филхармония, Филаделфийския оркестър и Френския национален оркестър. Бруно Канино е професор по пиано в продължение на 24 години в Миланската консерватория и в продължение на 11 години организира майсторски класове по пиано и модерна камерна музика в Университета в Берн. Понастоящем преподава камерна музика в Института за музика в Мадрид. Често е канен като жури в много авторитетни конкурси за пиано и камерна музика (Болцано, Терни, Сантандер, Лондон, Мериленд, Грац, Виена, Цюрих, Лайпциг, Москва, Нормандия и др.). Участва в многобройни звукозаписни проекти. Понастоящем продуцира пълния цикъл творби на Клод Дебюси за пиано. Като писател публикува през 1997 г. "Наръчник за камерния пианист" с издател Passigli Editori.

Рециталът, който прочутото камерно дуо ще изнесе в Пловдив включва някои от най-известните италиански белкантови композиции на Доницети, Верди и Росини, както и бисери от репертоара на 19-ти век, като блестящата „Баркарола и Скерцо“ на Алфредо Касела с цитати от италиански народни песни в импресионистичен френски стил. Ще изпълни и някои от добре познатите филмови произведения на световноизвестния композитор Енио Мориконе. В програмата е включена и прочутата „Соната“ на Цезар Франк, едно от най-значимите камерни музикални произведения за флейта и пиано, обработка на известния флейтист Жан-Пиер Рампал, придаваща френска перспектива на големия белгийски композитор.

ПРОГРАМА:

Гаетано Доницети - Соната в до мажор за флейта и пиано (Largo, Allegro)

Джузепе Верди -„Риголето“, Фантазия №3, опус 40, обработка за флейта и пиано от Рафаеле Гали       

Джоакино Росини - Ария от операта „Севилският бръснар“, обработка за флейта и пиано от Жан Тулу

Алфредо Касела - Баркарола и Скерцо за флейта и пиано

Енио Мориконе - Филмова музика за флейта и пиано, аранжимент - Антонио Де       

Анджелис (1960)

***

Цезар Франк   (1822-1890) - Соната в ла мажор (1886), обработка за флейта и пиано от Жан Пиер Рампал                                              

Allegretto ben moderato                    

Allegro                       

Recitativo – Fantasia            

Allegretto poco mosso                       

ВАЖНО:

Желаещите да посетят концерта на Луиза Селло (флейта) и Бруно Канино (пиано) могат да получат БЕЗПЛАТНА покана с ред и място в някой от следните обекти:

 

·         Билетна каса МаскАрт, фоайе на ДК „Борис Христов“ , ул. Гладстон № 15

·         Туристически информационен център на Община Пловдив (до Римския стадион)

Знакови съвременни български режисьори ще направят филм- визитка за Пловдив. За реализирането на един от най- очакваните проекти от програмата на Европейска столица на културата ръце си подават някои от най-ярките имена в родната киноиндустрия в последните години- Петър Вълчанов и Кристина Грозева, Николай Тодоров, Павел Веснаков, Ралица Петрова, Димитър Кутманов, Любомир Младенов и Христо Симеонов. Те ще направят седем късометражни кино истории, вдъхновени и посветени на Пловдив, които ще бъдат обединени в една пълнометражна лента. Подобен пример, при това много успешен, е филмът омнибус „8 минути и 19 секунди“, в който шест режисьора заснеха шест разказа на Георги Господинов. Той излезе по екраните преди повече от месец и се прие възторжено и от критиците, и от публиката.

По проекта „Кино Пловдив” ще се работи през тази година и през 2019-та, когато градът ни е Европейска столица на културата. Зад него седи продуцентска къща „Screening emotion”, продуцирала три от най- добрите български филми в последно време- „Слава”, „Урок” и „Три дни в Сараево”.

Освен филмът, проектът „Кино в Пловдив” включва и майсторски класове на утвърдените български режисьори. Някои от тях вече се проведоха в клуб Фарго, други предстоят.

Жителите на Пловдив отчетоха най-добър резултат в кампанията

Повече от 11,5 тона пластмасови отпадъци бяха предадени за рециклиране в рамките на кампанията „Книги за смет”. Тази година екологичната инициатива, организирана от фондация “Credo Bonum”и издателство “Smart Books” се проведе едновременно в 5 града, за да подари книга по избор срещу килограм пластмаса.

Според принципите за изчисляване на резултатите, съобразени с броя на населението, жителите на Пловдив събраха 3,1 тона, което класира града като победител в надпреварата. Освен титлата за „Град с най-малко пластмасови отпадъци”, Пловдив ще бъде домакин на „Книги за смет” още веднъж и през есента на тази година.

В останалите градове - столичани събраха общо 5.200 т., във Велико Търново – 2.100 т., Бургас 2 т., и в Стара Загора – 1.200 т. пластмаса, която беше откарана от камионите на Екопак България за рециклиране.

Тази година най-голям интерес имаше към детските книги, като броят на участниците, които предпочетоха електронните заглавия беше по-голям от миналата. 

Кампанията се организира за шеста поредна година с подкрепата на Българо-американска кредитна банка, Европейската комисия в България, Екопак България и общините Бургас, Велико Търново и Пловдив, Mall Galleria Стара Загора и Mall Велико Търново, и с медийното партньорство на телевизионното предаване на БНТ - „Зелена светлина”.

Новото забележително турне на Роджър Уотърс “Us + Them” стартира преди броени дни от Барселона и вече е на път за България. Гениалният музикант ще представи хитове от най-великите албуми на Pink Floyd - Wish You Were Here, The Wall, Animals, Dark Side of the Moon, както и песни от новия му албум “Is This the Life We Really Want?" на 4 май, в Арена Армеец.

Подготовката за грандиозното шоу ще започне няколко дни по-рано. Мащабната продукция пристига в София с над двадесет тира и шест автобуса. За първи път в България зрителите ще присъстват на концерт със съраунд звук. За целта ще бъдат изградени специални озвучителни кули, разположени на осем различни позиции в залата. Общият обем на оборудването, което ще бъде окачено в Арена Армеец, ще е над осемдесет тона.

Уникалният спектакъл, който Уотърс ще представи в София, включва най-съвременните аудио-визуални ефекти, разтърсващ звук, както и впечатляващо светлинно шоу.

Поради огромния интерес към концерта, билетите са почти разпродадени. Ограничен брой все още могат да бъдат закупени от касите на Тикетпро и Ивентим, както и онлайн на www.ticketpro.bg и www.eventim.bg.

Стартира юбилейното издание 5-ти Международен Фото Салон Пловдив 2018. Фотографският форум приема участия от професионалисти и любители до 9 май. Фото салонът се провежда под патронажа на FIAP, PSA, HPS и НСФА и с подкрепата на Община Пловдив.

Организаторите на конкурса приемат снимки в шест раздела- черно-бяла и цветна фотография, Природа, Фотожурналистика, Портрет и тяло и Моят град. Подтема в Моят град е Европейски столици на културата 1985-2022.
Петчленно жури ще оценява фотографиите, които ще се борят за големия приз – традиционната купа на Салона и 500 евро. Общо ще бъдат раздадени над 150 различни награди. 

„След вече 4 годишни трансфери към автори от далечни страни (Иран, Нидерландия и 2 пъти в Китай) на най-силния кадър на всяко издание, който се определя от нас и журито, мечтаем в тази, юбилейна за Салона година, купата и тези 1000 лв. най-сетне да увенчаят с триумф български кадър и български фото творец”, казват организаторите на Международен Фото Салон Пловдив.
Страница 1 от 1121

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…