Капана.БГ

Капана.БГ

Когато Опра Уинфри говори, светът слуша. Популярната водеща говори откровено за стремежа си към по-здравословен живот – с неговите трудности и триумфи. Затова за мнозина тя е източник на вдъхновение. През годините Опра се бори с депресия, с проблеми с теглото и с щитовидната жлеза, но нейната философия е, че е трудно да останеш тъжен, ако се фокусираш върху това, което имаш, вместо върху това, което нямаш. Ето какво още ѝ помага да живее най-добрия си живот:

Балансът е ключов

„Мога да ям всичко, което искам. Само че не мога да го ям по едно и също време,“ казва Уинфри в едно интервю. „Което е цялата философия на живота ми – можеш да имаш всичко. Просто не можеш да имаш всичко по едно и също време.“

Имай свои собствени стандарти за красота

„Вече ги няма дните, в които исках да съм слаба, за да се впиша в нещо друго освен най-доброто ми тяло и най-добрия ми живот,“ казва водещата след като успява да отслабне благодарение на програмата Weight Watchers.

Винаги отделяй време за себе си

„Отделям си здравословна доза време в тишина поне един път (а когато мога, два пъти) на ден,“ пише Опра в уебсайта си. „20 минути сутрин и 20 минути вечер.“

Бъди благодарен от момента, в който се събудиш

„Никога не съм си нагласяла аларма, не вярвам в тях,“ разкрива водещата. „Те са стресиращи! Намислям си час и се събуждам преди това, обикновено между 6:02 и 6:20, защото кучетата ми са тренирани да излизат по това време. Първата ми мисъл сутринта е „О, жива съм. Благодаря!“

Живей само в настоящето

„Дишай. Отпусни се. И си напомни, че точно този момент е единственият, който знаеш, че имаш със сигурност,“ споделя Опра за тайните си за успех и щастие.

 

Пловдивският екип на Камарата на архитектите в България изрази становище против превръщането на Дома на новороденото в Дом на динозавъра с бутафорна експозиция към Природонаучния музей. В писмо до кмета на града инж. Иван Тотев и главния архитект, специалистите изразяват позиция за възстановяване на автентичния вид на сградата, съсипана след последния ѝ ремонт, както и всички нови намеси да бъдат съгласувани с автора арх. Димка Танева.

В писмото си КАБ прилагат позиции от арх. Танева, в която тя още преди 2 години се е изразила против преустройството на сградата и желанието ѝ тя да поеме нова функция като културен център за детско творчество. Според архитектите, действията на общината и Регионалният природонаучен музей са неуважителни спрямо носителите на авторските права и са неадекватни, именно от институцията, която трябва да следи за законноста и реда в града.

Архитектите питат и защо не е проведен публичен дебат, както и защо проектантът на настоящата актуална идея не се е обърнал към авторите на оригиналния проект за Дом на новороденото. От КАБ настояват и да получат одобрените проекти за преустройство на залата, както и съобщават, че ще приемат нужните действия спрямо членове на Камарата, които са нарушили професионалния кодекс на организацията.

Част от исканията на КАБ почти сигурно ще се изпълнят и залата няма да се превърне в Дом на динозавъра. По информация на „Под Тепето“, кметът инж. Иван Тотев е изразил категорична позиция против бутафорните динозаври в залата. Дали последният ремонт ще бъде ревизиран и сградата ще върне автентичния си вид с първоначествените мраморни настилки, тепърва ще се дискутира.

Изложба с илюстрации, фотографии и текст, посветени на темата за правата на жените в България ще бъде открита по време на януарското издание на популярния формат „Тя в Пловдив“ на 31 януари от 18:30 часа в кафе-бар „Отсреща“ на ул. „Бетовен“ 12.

В експозицията ще може да видите творби на участничките в 4-дневната творческа резиденция, организирана от Академия „Екатерина Каравелова“ с финансовата подкрепа на Български фонд на жените. През септември 2018 в магическите Родопи се събират творци на изящното изобразително изкуството, фотографията и литературата заедно с общностни организатори, които работят в три направления - илюстрация, текст и активизъм по темата за правата жените.

Илюстрации на изложбата ще представят резидентките Венера Смиленова, Елена Д. Лулчева и Запрянка Василева-Зи. Фотографиите са на Виолета Апостолова-Лети, а текстът – на РОсица Петрова. Венера Смиленова и Запрянка Василева, създателки на Историйки, и Виолета Апостолова ще бъдат и говорителки на събитието.

Изложбата ще може да бъде видяна до 20 февруари.

 

В първия месец на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, Опера Пловдив празнува с три концерта в Колекция „Европа – континентът култура” в три последователни вечери. Програмата представя симфоничен, джаз-симфоничен и етно-симфоничен проект – олицетворение на културното разнообразие и богатство на Пловдив и България.

На 24 януари под диригентската палка на Диан Чобанов ще прозвучи Девета Симфония от Бетовен, в която смело е вплетено произведението на „Оцелелият от Варшава” на Шьонберг. Девета симфония с химна на Европа – „Одата на радостта”, е сигурно най-мощната музикална утопия, която човечеството познава; музикалното свидетелство „Оцелелият от Варшава“ – най-страшната антиутопия. Портите на Рая и повеят от ангелско крило – и вратите на газовата камера. Два хорови химна към Божеството, идващи от самата глъбина на сърцата. Идеята да се съчетаят тези две полярни творби е да се очертаят границите на човешкото днес.  Да развълнуваме - чрез музика и в името на музиката! Диригент на хора е Драгомир Йосифов, а солисти са Станислава Момекова, Елена Чавдарова – Иса, Георги Султанов, Ивайло Джуров.На 25 януари (петък) джазът ще по/падне в оркестъра с проекта “IMAGINE” . Програмата е внимателно подбрана от солистката Мирослава Кацарова, която ще си партнира с джаз квинтет и Оркестъра на Опера Пловдив с диригент Константин Добройков. В концерта са включени песни на Едит Пиаф, Жак Брел, Стинг, Каетано Велосо, Джон Ленън, Жоао Жилберто, Бебел Жилберто, Били Холидей, както и някои авторски композиции от последния албум на певицата “My Cinéma”. Всички аранжименти са направени и оркестрирани от дългогодишния й сценичен партньор и виртуозен пианист Мирослав Турийски. Мира Кацарова ще пее на пет езика - български, английски, испански, френски и португалски.

На 26 януари „Мистерията на българските гласове” и Оркестърът на Опера Пловдив ще представят етно-симфоничния проект „Бучимиш”. В концерта участват сопраните Вера Гиргинова и Марияна Панова заедно с бийтбоксъра Скилър. Музикален директор на проекта е Петър Дундаков, който специално е преработил последния албум на световноизвестния фолклорен ансамбъл за изпълнение с голям симфоничен оркестър. „Бучимиш” обиколи големите столици на Европа през 2018, а в началото на 2019 ще прозвучи за първи път като зашеметяващ етно-класически фюжън на пластове и звуци, истории и митове. Диригент е Любомир Денев- младши.

Билети за трите концерта са продават на касата на Операта, на касите на Ивентим и Easypay, онлайн с възможност за разпечатване на билета у дома на eventim.bg и EPAYGO.

 

За шеста поредна година Пловдив е домакин на едно от ключовите събития в сферата на гейминга и game development-a – Plovdiv Game Jam 2019! Събитието е част от Global Game Jam – ежегоден хакатон за разработка на игри, който се провежда в стотици градове по цял свят. Тази година Plovdiv Game Jam 2019, както всички локации на глобалното събитие, e в типичния формат – “дълъг уикенд” – на 25-ти, 26-ти и 27-ми януари, а домакини на събитието са “Технически Университет София – филиал Пловдив”. Както всяка година джама ще приветства над 100 запалени геймъри, дивелъпъри, графични артисти и ентусиасти на своеобразен “гейминг събор”. Градът под тепетата е само една от локациите на територията на България, приветстваща събития от този тип. Освен в Пловдив, Global Game Jam се провежда и в София, Бургас и Габрово.

 

Отборите от непознати един за друг участници, с различни таланти – програмисти, дизайнери, звукови инженери и ентусиасти, ще се изправят пред предизвикателството да разработят игри заедно по определена тема, която ще бъде разкрита в първия ден на джам-а – петък.

 

Темата е зададена от Global Game Jam и е еднаква за всички над 800 локации на събитието по целия свят. Отборите разполагат с 48 часа, за да създадат прототипи на игри и да ги презентират в неделя вечер пред публиката в залата и зрителите на стрийм-а на живо (https://www.twitch.tv/plovdivgamejam). Гласуване след последната презентация, в което ще вземат участие както всички отбори, така и публиката, ще определи победителите. Те ще грабнат големия трофей – купата на джама.

 

Организаторите са се погрижили за уникален подбор на лектори, сред гостите тази година са представители на водещи студиа – SEGA / Creative Assembly – Sofia, Repulse, 1AM Studios и др. Стриймовете на живо ще направят още повече хора съпричастни към това изключително за гейминг общността събитие.

 

В базовия лагер “войните” ще имат провизии от храна, вода, кафе, чай и интернет.

Сокакът с името на Бураго е една от най-малките улички в центъра награда

Сгушена в полите на Сахат тепе улица „Бурато“ започва със полуразрушени каменни стълби и завършва без изход с къща №8.

Най-голямата ѝ забележителност е единствената в Пловдив църква на Адвентистите от седмия ден. Това е най-голямата и най-поддържана сграда на нея.

Местата за паркиране на тясната и стръмна калдаръмена улица са силно ограничени.

Характерната градска еклектика не е подминала и „Капитан Бураго”. Скромни домове и такива, в които от години живее природата, плюс подписа на градските рисувачи по дуварите.

Вековна малка къща на №2 се чуди да падне или да продължи да упорства. В пълен контраст, точно срещу нея, грозно стърчи недовършен от години нов строеж, който с обемите си никак не се връзва с минималистичния пейзаж наоколо.

Ако се вгледате в детайлите, ще забележите и спомен от вкуса на някогашните обитатели.

 

Сряда, 16 Януари 2019 08:49

Le'Push @Bee Bop Cafe

Акустичното трио Le'Push ни кани на първия си концерт за новата година. Младите музиканти ще изпълнят авторски и кавър парчета в различни стилове - блус, джаз, рок, реге, поп... Започва в 21:30 часа в Bee Bop Café.

Страница 1 от 1396

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…