Капана.БГ

Капана.БГ

Трио "Тенорите" канят пловдивчани и гости на града на своя нов концерт - спектакъл „Възрождение", който ще се състои на 31 октомври, четвъртък, от 19 часа в ДНА - Военен клуб в Пловдив. Събитието е посветено на предстоящия светъл празник 1 ноември – Ден на народните будители.

"Възрождение" е авторски проект на трио "Тенорите" и Държавна филхармония - Враца, със специалното участие на актьора Емил Пеняш

Това е едно театрално-музикално представление, което със сигурност ще ви накара да се замислите - за Родината, историята, за живота и любовта.

Диригент на концерта е Маестро Христо Павлов. В програмата ще чуете български родолюбиви и патриотични песни, български шлагерни песни, български детски песни, българска естрада, любовна лирика, поезия, публицистика и хроники.

Билети може да закупите от Билетен център пред община Пловдив. Телефон за допълнителна информация : 0887424240

Концерт-спектакълът се препоръчва за деца и ученици. Продължителност 90 минути.

За втора година Пловдив ще бъде домакин на форума

Между първи и трети ноември в Дома на науката и техниката, град Пловдив ще се проведе четвъртото издание на международния форум за социална промяна чрез емпатия EMPATHEAST. Форумът търси чрез култура и изкуство отговорите на основни предизвикателства в обществото ни и създава пространство за среща и човешко взаимодействие като отговор на хаоса в днешния свят.

EMPATHEAST се организира от сдружение „Фабрика за идеи“, в партньорство с Junior Achievement България, BG Be Active, Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) и Meeting Points. Събитието е част от артистичната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

В 3-дневния форум ще се включат артисти, изследователи и социални иноватори от международните мрежи на „Фабрика за идеи“ и българските партньори на сдружението, които ще обединят усилия в търсене на “Радикална въображение: аварийни изходи от сбъркан свят” - основната тема на събитието.

Форумът покрива широк спектър от актуални проблеми, като първият ден (1 ноември) включва лекционна част, в която ще представят своите идеи и опит иноватори в сферите на солидарната икономика, социално ангажирано изкуство, алелопатия и зелено предприемачество. Сред лекторите са Джейсън Нарди от международната мрежа за солидарна икономика RIPESS International, Уил Бъкингам, британски учен и писател в сферата на социалната справедливост и творчеството и Ангелос Варварoсис, урбанист към Института за екология и технология на Независимия университет в Барселона.

От българска страна ще се включат Вера Петканчин, експерт по зелено предприемачество, част от Junior Achievement България, Янина Танева-Георгиева, основателка на инициативата „Резиденция Баба“ и председател на УС на “Фабрика за идеи”, Надежда Максимова, изследовател и автор на книгата „Девет цикъла сезони“ и Галина Димитрова-Димова, изкуствовед и част от екипа на редица международни фестивали за съвременно изкуство.

Същият ден ще се проведе и отворена дискусия с Асоциацията на европейските журналисти: Как да си отвоюваме превзетото медийно пространство?

Цялото ни общество спешно се нуждае от навигатори – хора и идеи, служещи ни като компаси, като пилоти, които да ни показват правилния път в света, погълнат от фалшиви новини, страх и хаос. Такива, които да ни водят към мир и ред. Имаме нужда както от неуморната им дейност, така и от философията, която проповядват. Затова избрахме деня на будителя за начало на EMPATHEAST тази година”, каза Янина Танева-Георгиева, Председател на УС на сдружение “Фабрика за идеи”, което организира форума.

Вторият ден (2-ри ноември) е по-интерактивен с много дискусии и работилници. Фокус на форумът е иновативният, интердисциплинарен формат за създаване на визия за промяна отдолу-нагоре - World cafе, който ще включи в дискусионен формат хора от местната управа и администрация, десетки пловдивчани и възрастни хора от селата и всеки, за когото бъдещето на малките населени места е от значение. Останалите работилници засягат темите за творческо писане за социална промяна, солидарни женски кръгове с Академия „Екатерина Каравелова“, политиките в културния мениджмънт и др.

Връзката между поколенията и развитието на малките населени места са основните теми на двата вечерни формата, част от програмата на форума. Журката е класически купон, но освен млади хора са поканени и техните баби и дядовци, които въпреки годините все още имат на какво да научат своите внуци и за танците на фона на музиката от златния фонд на БНР.

“Катапулт” пък дава сцена за представяне на идеи за социални и културни иновации и инициативи на участниците във форматите Резиденция Баба и Предизвикателството за социална промяна на Фабрика за идеи. Идеите са родени на терен в различни села и градове в страната и са доразвити впоследствие с помощта на експерти в сферата на бизнеса, културата и социалното въздействие.

Третият ден е посветен на свързването и общуването чрез храна, преживяване и изкуството.

Предстоят и много артистични намеси в градска среда, които ще бъдат изненада за регистриралите се участници. Важна част от програмата са и две изложби, свързани със стереотипите за кв. Столипиново - комикс-зина “Слушай сега, чоджум” на Хана Роуз и Никола Венкова и картини на деца от ОУ “Пенчо Славейков”.

Всички събития са отворени и безплатни. Пълната програма и описания на лекторите и форматите може да намерите на empatheast.org.

Регистрацията за отделните части на форума е на този адрес.

Хелзинки, Копенхаген, Стокхолм и Осло са в плен на родния фолклор

С огромен успех продължават концертите на хора „Мистерията на българските гласове“ с Лиса Джерард от есенното им турне за представяне на албума „БууЧииМиш“. След Скопие, Загреб, Любляна и Прага дойде ред на четирите скандинавски столици. Първото място, което българките и австралийската звезда разтърсиха с авангардния си проект, бе театър „Савой“ в Хелзинки. Концертът започна с появата на финландската певица Емми Куянпаа заедно с няколко от солистките на хора, които изпълниха българска народна песен. Емми е изучавала тайните на прочутото нашенско гърлено пеене в АМТИИ в Пловдив. След края на концерта, заедно с възторжените аплаузи, поредна изненада очакваше „Мистерията...“ За да ги поздравят бяха дошли живеещите във Финландия бивши техни колежки Гергана Попова и Невяна Ганева, участвали в записите на албума „БууЧииМиш“.

На следващата вечер след края на шоуто в изключително красивата и акустична зала на Датската национална телевизия в Копенхаген се случи още нещо неочаквано. Преминалите почти изцяло към безкасови плащания датчани притичваха до съседни банкомати, за да могат да си закупят албума „БууЧииМиш“ и да го отнесат с автографи от Лиса Джерард и от изпълнителките, които всяка вечер се срещаха на живо със своята публика. В тези моменти зрителите изразяваха открито емоциите си от чутото и видяното на сцената. Всички отбелязваха изключително успешното съчетаване на пеенето на Лиса Джерард с гласовете и високата класа на българките. В интервюта, които прочутата солистка на „Dead Can Dance” даде за национални телевизии в почти всяка от държавите, тя не пропускаше да отбележи задоволството и голямата си благодарност за възможността да осъществи своята 30-годишна мечта – да пее с българките.

Градусът на вълнението като че ли премина в червената част на скалата в Стокхолм, където освен почитатели на „Мистерията на българските гласове“ от родината на „АББА“, присъстваха и много българи, гърци и руснаци. По време на концерта, почти през цялото време съпровождан от одобрителни възгласи и мощни аплаузи от емоционалната публика, наш сънародник развя българския трибагреник в залата, а мнозина българи не криеха сълзите си след изпълнението на нашия хор. Българският посланик в Стокхолм Иван Павлов, придружен от съпругата и от трите си деца също присъства на концерта и лично изрази пред изпълнителките и виртуозните музиканти радостта си от изключителното им представяне. Дипломатът окачестви събитието като забележителен празник на българското музикално изкуство в Швеция. Влиятелният всекидневник „Хелзингин Саномат“ посвети на хора цели две страници, като на първата от тях е поместена изцяло и единствено снимка на ансамбъла и Лиса Джерард. Концертите на българския ансамбъл получават адмирации от музикални критици и влиятелни блогъри във всяка от посетените досега девет столици. Отбелязва се новаторският характер на най-новия проект на състава, който съхранява изцяло същността на фолклора ни и го надгражда по уникален начин.  

Температурата от няколко градуса над нулата и леденият дъжд, с които след Хелзинки, и Осло посрещна състава, не можаха да уплашат българките и за четвърта поредна вечер те изнесоха незабравим спектакъл в престижния театър „Сентрум“ в норвежката столица. На неговата сцена са пели имена като „Джетро Тул“ и Иги Поп, а през ноември ще гостува Лиса Стенсфийлд. Изкуството на солистките на „Мистерията на българските гласове“ получи горещо одобрение, но и тук, както навсякъде, с подчертан интерес се посрещнаха бийтбокс импровизациите на един от ключовите участници в проекта Skiller. Те особено се харесаха на взискателните и сдържани норвежци, някои от които сърдечно поздравиха младия изпълнител и продължително разговаряха с него след концерта. Много комплименти за участието си получават постоянно всички музиканти, които работят по този проект.

Есенното турне на „Мистерията на българските гласове“ приключва с техни изяви заедно с Лиса Джерард във Виена, Атина, Лозана и Цюрих.

Легендарната картина Баташко клане на Пьотровски се завръща в Пловдив след 127 години

Изложбата ни предлага мултимедийно преживяване с 3D-видеа и добавена реалност

Теодор Караколев

Легендарното пловдивско Земеделско-промишлено изложение от 1892 година оживява в Градската художествена галерия – в залата за временни изложби на ул. „Александър I“ (Главната). С десетки истински картини и множество репродукции на картини, фотографии, плакати и други изображения, споменът ще „дядото“ на Панаира ще възкръсне отново в града ни. Акцентът е върху Художествения отдел – тема, която е много експлоатирана във времето, но – любопитно – преди около 130 години всъщност не е предизвикала почти никакъв интерес.

Има публикувани статии за какво ли не, но темата за художествения отдел в една от изложбените палати е предизвикала само една статия в местната преса. Все пак са проучени множество архиви, с които досега не е било работено, и резултатите от тях водят до тази изложба. Автор на проучването е изкуствоведът Пламен Петров. Открит е пълен списък с участниците в художествения отдел, като в даден момент той дори е обогатен, но няма пълна информация точно с кои имена.

Съществува една обява, че освен заявените до този момент творци, Константин Величков, заедно с няколко други художници, също ще се включи в изложението, разказа Пламен Петров. Кои са тези други художници не се знае. Величков е интересна фигура – освен, че прекарва част от живота си под тепетата и активен в политическия живот (известно време е министър на просветата), той е свързан и с художествения живот на страната. Той е един от радетелите за създаването на Художествената академия, самият той е художник. В изложбата ще можем да видим две от известните негови картини – „Прислужник“ в оригинал и „Флорентинец“ в репродукция.

Най-популярната за широката публика творба пристига в оригинал. Това е „Баташкото клане“ от полякът Антони Пьотровски. Картината е създадена именно за Изложението, след което е откупена и заминава за столицата. 127 години по-късно легендарната творба се завръща в Пловдив.

Като репродукции ще видим още няколко интересни творби. Една от тях е голям портрет на княз Фердинанд на кон, също от Пьотровски. Оригиналът е много по-голям от репродукцията, но неговото пренасяне в Пловдив е било невъзможно.

Впечатляваща е и историята на картината „Връщането на Самуиловите войници, ослепени от Василий II Българоубиец“ от 1891 година. Автор е Емил Холарек. Картината е огромна – едно от най-големите исторически платна у нас. То обаче не може да се види в оригинал, тъй като още преди години е навито на руло. За нейното възстановяване е нужна реставрация, желание за което към момента сякаш няма. Творбата, обаче, ще можем да видим в по-малък размер и в репродукция.

Разбира се, ще можем да видим интересни творби и от известните имена, като Иван Ангелов, Антон Митов и други.

Пламен Петров насочи вниманието към Теодор Рали – по-слабо известен у нас гръцки художник. Той е представен с няколко творби, най-интересната от която „Изкушение“ от 1896 година. Творбата е създадена по-късно от Изложението, но по думите на Петров „може да бъде мислена като своеобразна метафора за ролята на Художествения отдел (…) в развитието на българското изкуство в следващите години“.

Интерес предизвикват и интерактивните решения, създадени от екип с ментор Весела Статкова от АМТИИ, заедно с преподавателя Ели Самалиева и студентите Христина Димитрова и Георги Георгиев. Те са създали приложение за Android, с което някои от картините могат да се обогатят с добавена реалност – различни визуализации, видео, или снимки на сегашното състояние на дадена архивна снимка от Изложението, дало началото на днешната Цар Симеонова градина.

Посетителите ще могат да видят и 3D филми със специални очила на екран и на прожекция на втория етаж на изложбеното пространство, в което известният балон на Годар ще полети отново из архивните фотографии.

Седмицата на руското кино в Пловдив се провежда от 25 до 31 октомври 2019 г. с подкрепата на Почетното консулство на Русия в града

 

Седем от най-новите руски филми може да се видят от 25 до 31 октомври 2019 г. в Пловдив.  В програмата са включени ленти, произведени през последните две години, и ще бъдат показани в следния ред: „Чернова“ (режисьор Сергей Мокрицки, 2018), „Трудностите на оцеляването“ (режисьор Евгений Торес, 2019), „Бик“ (режисьор Борис Акопов, 2019), „Любовници“ (режисьор Елена Хазанова, 2019), „Керосин“ (режисьор Юсуп Разиков, 2019), „Аз отслабвам“ (режисьор Алексей Нужний, 2018), „Вечният живот на Александър Христофоров“ (режисьор Евгений Шелякин, 2018).

 

Зрителите ще имат възможност да се запознаят с част от богатата руска култура и да се срещнат с известни кинодейци. Всички филми, подбрани за „Седмицата на руското кино – 2019“, са с български субтитри. В събитието ще участват изтъкнати режисьори и артисти, сред които: Борис Акопов – режисьорът на филма „Бик“, Никита Волков – изпълнителят на главната роля във филма „Чернова“, Евгений Торес – режисьорът на филма „Трудностите на оцеляването“.

 

 

Организатори на филмовата седмица са: Министерството на културата на Руската Федерация, Посолството на Руската Федерация в България, Представителството на „Россътрудничество“ в България – Руският културно-информационен център в София, продуцентската компания „Fest-Film“ и компанията „Вяст плюс“. Проектът се реализира като част от честването на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Неговата цел е да допринесе за развитие  на международното културно сътрудничество и за укрепване на двустранните отношения в областта на киното.

 

Прожекциите са в Lucky – Дом на киното, на ул. „Гладстон“ №1, всеки ден от 19 ч., а входът е свободен.

 

 

 

Знаменит Брас квинтет от Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам ще гостува в Европейската столица на културата на 25 октомври. Концертът е част от юбилейната програма на X МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” и ще се състои в Малката базилика от 18.30 ч. Фестивалът е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация “Музикартисимо”, Министерство на културата, Фондация “Америка за Бълг

Билети в системата на Ивентим и на място преди концерта.

Брас-квинтетът е съставен от водачи на “златната мед” на един от знаменитите симфонични колективи от световен ранг – Кралския Концертгебау оркестър! Музикантите от Амстердам се представят в тази ансамблова конфигурация за първи път у нас, в Европейската столица на културата – Пловдив, по покана на Десетия юбилеен международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Водачите на медните инструменти: Омар Томазони – тромпет, Йорген Ван Райен – тромбон, Лауренс Вауденберг – валдхорна, Пери Хоугендайк – туба, са предвождани от именития си български колега Мирослав Петков, заемащ поста първи тромпет в Кралския Концертгебау оркестър.

„Един от най-добрите оркестри в света с уникален звук, „кадифено меки“ струнни, „златни“ медни, „ясно персонализирани“ дървени инструменти и ударни с „международен авторитет“, така определят критиците Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам. През 2013 съставът отбелязва своя 125-годишен юбилей със световно турне, като по този начин се превръща в първия оркестър, посетил пет континента в рамките на една година. Диригент в това паметно честване е Марис Янсонс, а сред солистите блестят имената на цигуларката Жанин Янсен, пианиста Ланг Ланг и баритона Томас Хемпсън.

Вторник, 22 Октомври 2019 12:53

Нашето момче Иван Куков ни напусна

Един от създателите на Под тепето си отиде внезапно

Без време ни напусна нашият човек Иван Куков. Много е трудно да напишем тези редове, защото не сме си представяли, че може да се случи…

Един от създателите на Под тепето, партньор, близък приятел и наша техническа опора в добри и лоши времена. Всички в редакцията сме в шок. Не можем да повярваме.

Ваньо бе един от най-слънчевите хора в този град, истински бохем. Ще го запомним винаги усмихнат и щастлив.  Скъпи приятелю, това е крайно несправедливо!  Светът за теб беше хубав, надяваме се там, накъдето си се запътил, да е още по- хубаво!

Поклонението ще се състои в сряда, 23 октомври 2019 година.

Страница 1 от 1628

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…