Капана.БГ

Капана.БГ

Фестивалът за улични изкуства 6Fest 2023 обяви своето 13-о издание, което ще се проведе в Пловдив като част от Културния календар на града. Тематично предстоящото издание е посветено на моноспектаклите и индивидуалните изпълнения в областта на съвременен цирк (клоунада, жонглиране), куклен театър, пантомима, живи статуи, кокили, музика, улична магия. 

 

Фестивалните събития ще се състоят в три уикенда – на 11 юни, на 24 – 25 юни, на 30 юни – 2 юли. Входът за всички прояви е свободен. Ясна е и пълната програма на фестивала по дати, часове и локации. 

 

В програмата са включени моноспектакли на театрални и циркови артисти (независими или част от популярни и утвърдени формации) като Филип Хараланов (един от създателите на “Нов цирк”), Дарио Табаков (създател на Проект “Комбино”), Радослав Стойнов (едно от разпознаваемите лица на уличния цирк в Пловдив), Ashton Ka (с новия си български проект за живи статуи), Маргарита Костова, Даниел Русев (един от създателите на Театър “Хамелеон”), Момчил Маринов (част от по-старото поколение циркови и театрални артисти, с дейност още от 90-те години), артисти от Театър “Нюанси” (Троян), Пътуващ театър “Скрин” (София, Перник), Театър „Метаморфози“ / „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ (София), както и музиканта Димитър Бакърджиев (известен като Shorty Sax).

 

Предстоящото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и Министерство на културата.

 

6Fest е първият у нас самостоятелен фестивал за улични изпълнителски изкуства като цирк, живи статуи, кокили, огнени изкуства. Появява се през 2017 г. като Международен фестивал за градски изкуства и щастие в Габрово. В първите си две издания 6Fest се провежда паралелно с габровския Карнавал през май. Така, продължавайки карнавалната традиция на града, 6Fest за първи път в България прави фестивал, посветен на градската улична култура. През 2019 г. 6Fest като фестивал за улични изкуства става част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата. От 2020 г. насам 6Fest се превърна и в разпознаваема част от Културния календар на Община Пловдив. През 2020 г. 6Fest направи за първи път у нас фестивално издание, посветено на огнените изкуства. През 2021 и 2022 г. 6Fest осъществи пътуващи фестивални издания в Троян и Ямбол, както и гостувания в Джебел и Мега Мол София. През септември 2022 г. в Пловдив 6Fest за първи път организира и тематично издание, в което известни певци и групи се превърнаха в улични музиканти. 

 

Повече актуална информация може да следите във Facebook събитието 6Fest Plovdiv 2023 XIII – Фестивал за улични изкуства https://www.facebook.com/events/1341829803348360/. 

 

ПРОГРАМА НА 6FEST ПЛОВДИВ 2023

 

11 юни 2023 г. (неделя)

 

Ул. “Княз Александър І”

 

17:30 – 21:40 ч.

 

Група за живи статуи на Ashton Ka

 

Живи статуи в комикс сцени

 

На различни места по Главната и в Капана

 

19:00 – 19:45 ч., 20:15 – 21:00 ч.

 

Димитър Бакърджиев (Shorty Sax)

 

Улични музикални флашмобове

 

24 юни 2023 г. (събота)

 

Сцена в парк “Рибница”

 

Пътуващ театър “Скрин”

 

18:00 – 18:30 ч.

 

Флашмобове на Мим и Жонгльор

 

18:30 – 19:00 ч.

 

Моноспектакъл с клоунада „Сърцето на Клоуна“

 

19:20 – 19:40 ч.

 

Пантомимичен моноспектакъл „Приказка за пантомимата“

 

20:00 – 20:25 ч.

 

Моноспектакъл на Жонгльора „Среща“

 

20:25 – 21:15 ч.

 

Флашмобове на мим, жонгльор, клоун и артист на кокили

 

25 юни 2023 г. (неделя)

 

Парк “Каменица”

 

10:30 – 11:10 ч.

 

Златина Стойчева

 

Моноспектакъл-приказка “МаПа”

 

11:30 – 12:00 ч.

 

Пътуващ театър “Скрин”

 

Куклен моноспектакъл „Палечка или приказка за красотата“

 

Сцена в парк “Рибница”

 

Театър “Нюанси”

 

19:00 – 20:00 ч.

 

Театрален моноспектакъл “Иван, който говори с Бога”

 

20:30 – 20:50 ч.

 

Моноспектакъл “Не всичко е изгубено в морето”

 

30 юни 2023 г. (петък)

 

Открита сцена на бул. “Марица” 140

 

19:00 – 19:45 ч.

 

Маргарита Костова

 

“Улица Радост” – импровизирана клоунада

 

20:00 – 20:30 ч.

 

Даниел Русев (Театър „Хамелеон“)

 

„Илюзии с Маг Русев“ – клоунадно представление

 

20:30 – 21:00 ч.

 

Радослав Стойнов – Маг „Бамбини“

 

Циркови номера

 

1 юли 2023 г. (събота)

 

Виенски павилион, Цар Симеонова градина

 

11:00 – 11:30 ч.

 

Театър „Метаморфози“/ „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“

 

Моноспектакъл “Червеният нос”

 

11:30 – 12:30 ч.

 

Момчил Маринов

 

Артист на кокили

 

Ул. “Княз Александър І” на пресечката й с ул. “Патриарх Евтимий”

 

18:00 – 20:00 ч.

 

Момчил Маринов

 

Жива статуя

 

Ул. “Патриарх Евтимий” 12, пред вход на подлез „Археологически“

 

18:00 – 18:45 ч.

 

Радослав Стойнов – Маг „Бамбини“

 

Циркови номера

 

19:00 – 19:35 ч.

 

Радослав Стойнов – Маг „Бамбини“

 

Цирков моноспектакъл

 

20:00 – 20:25 ч.

 

Филип Хараланов

 

Цирков моноспектакъл

 

2 юли 2023 г. (неделя)

 

Площад “Гроздов пазар”

 

18:00 – 18:30 ч.

 

Dario Bulgario (Проект “Комбино”)

 

Моноспектакъл

 

18:30 – 19:15 ч.

 

Радослав Стойнов – Маг „Бамбини“

 

Циркови номера

 

18:30 – 19:30 ч.

 

Момчил Маринов

 

Мим

Издателство „Летера“ има удоволствието да Ви покани на второто събитие по проекта „Духовни маршрути в Пловдив 2023“.

 

На 10.06.2023 г., събота, в 10:30 ч. със сборен пункт площад „Съединение“, пловдивчани и гости на града ще могат да се включат в маршрут, посветен на Ранното християнство във Филипопол.

Водач ще е Мая Мартинова-Кютова, археолог, проучвател на едни от най-значителните археологически обекти в Пловдив, участвала в проектите за експониране на Одеона, Форум-север, Стадиона на Филипопол, Източна порта.

 

Проектът „Духовни маршрути в Пловдив 2023“е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града.

Филипопол е голям градски център в римската провинция Тракия. Още в езическите времена започва проникване на християнската религия сред населението. През ІV в. сл. Хр. градът е столица на провинция Тракия и седалище на епископска катедра. Посетил ли е апостол Павел Филипопол? Кои са най-ранните мъченици за вярата? На тези въпроси ще отговори археологът Мая Мартинова-Кютова. Ще бъдат изяснени характерните особености на градоустройството на Филипопол през раннохристиянската епоха – култови сгради – базилики и мартириум, особености на обществената архитектура, къде се е провел Филипополския контрасъбор през 343 г.

В Археологическия музей участниците ще бъдат запознати с един изключителен паметник на раннохристиянската култура – Гробница със стенописи, където са изобразени християнски символи и евангелски сцени – възкресението на Лазар и изцелението на паралитика.

Издателска къща МАБОПАН и Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив канят пловдивчани и гостите на града утре – 8 юни, от 18:30 ч., на представянето на поредицата книги „С Петър Берон по света“. Представянето ще се проведе в Конферентната зала на библиотеката (вход от ул. „Иван Вазов“).

 

Ще има възможност за разговор с автора.

 

От планираните 15 книги на поредицата първите пет вече излязоха. Известният учен биолог, спелеолог и неуморим пътешественик Петър Берон в последните години се е заел да опише пътешествията си и перипетиите в посетените от него над 90 държави. Книгите са изпъстрени с много любопитни случки, недоразумения от сблъсъка на култури и обичаи, а също и с много исторически, географски, политически и социални данни от развитието на описваните страни. Интересът му към тях винаги е бил изследователски, затова и повечето от пътуванията са експедиции с конкретна цел, а не екскурзии. Но е видял и доста от туристическите забележителности, за които разказва увлекателно в книгите си.

 

Досега в поредицата: „Пет месеца в Нова Гвинея“, „Сану, Батуре!“, „На север от Юкатан“, „Близката чужбина“, „От Мандалай до Тимор“.

 

Заповядайте на представянето! Книгите не се разпространяват в търговската мрежа, а на представянето ще се предлагат с отстъпка. Желаещите ще получат и автограф от Петър Берон.

58-то издание на Международния фестивал на камерната музика продължава до 16 юни 2023 г. За втори път организатор на най-стария фестивал за камерна музика в Европа е АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Това ярко събитие e носител на почетния знак за качество EFFE Label и се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Календара на културните събития за 2023 година.

Тази вечер от 19.30 часа в Зала АМТИИ ще чуем Клавирен рецитал на изтъкнатия солист Алесандро Марано, пиано (Италия).  Билети на цена 7лв може да закупите на място на касата преди концерта.

Книжката с подробната програма на 58-то издание на Фестивала на камерната музика може да разгледате тук: https://issuu.com/amdfa/

 

Италианският пианист Алесандро Марано е един от най-блестящите музиканти от своето поколение. Той е завършил Музикалната консерватория „Станислао Джакомантионио“ в Козенца с проф. Джузепе Майорка, посещавал е Международните клавирни курсове във Фондация „Пол Хиндемит“ в Блоай, Швейцария, където прекарва осем години в изучаване на такива международно признати учители и изпълнители като Едит Фишер и Пол Бадура-Шкода. Завършва музикалното си образование с Бруно Канино и Алдо Циколини.

Като носител на награда от национален и международен конкурс за пиано, Марано провежда силен концертен график, представящ соло рецитали и сътрудничество с известен музикант в Италия и чужбина (Испания, Швейцария, Румъния, Германия, Гърция, Австрия, Чехия, Унгария, България, Русия, Великобритания).

Марано участва под ръководството на важни диригенти като Овидиу Балан, Григор Паликаров, Петроний Негреску, Валентин Дони. Той изпълнява и записва всички концерти за пиано „Бетховен“ под ръководството на Маестро Лоди Лука, като приема транскрипцията за струнен оркестър на Винсенз Лахнер.

Алесандро Марано е художествен ръководител на Международния фестивал за пиано в Козенца (Италия), президент на културната и музикална асоциация Amici del pianoforte „Франц Лист“, професор по пиано в средното училище „Беато Франческо Маре Греко“ в Акри (Италия) -асистент в Музикалната консерватория „С. Джакомантион“ на Козенца.

Вторник, 06 Юни 2023 16:41

Броени дни до Капана Фест 2023

 

Музика и творчество завладяват Пловдив от 14 до 18 юни- стартира Капана Фест 2023’. Главната ‘‘MonStAr’ сцена  отново е разположена между Централна Поща и Античният Одеон. От 15 до 18 юни на неща ще излязат TDK,  Hayes & Y, Heptagram и Mila Robert.

 

Малката сцена ‘’Базар Капана’’ ще представи сетове от различни DJ-и, изпълнения на улични музиканти, театрали постановки за деца от Театрални  Школи‘‘Арлекин‘‘ и  ‘‘Шарж‘‘, музикално Бинго.

 

На събитието ще има работилничката за малки и пораснали деца на ‘Майсторче‘‘, артистични инсталации и специално за най-малките – детски кът.

 

Предвидени са две Вкусни Спирки , които  ще представят тематично стрийт фууд меню, както и няколко коктейл бара.

 

Всеки желаещ ще може да подкрепи три благотворителни каузи.

 

Традиционният Базар ‘Капана‘‘ ще представи обновена лятна селекция от български  артисти, автори и брандове, както и щандове за къмпинг аксесоари и  грамофонни плочи.

 

Музиката ще е основен акцент на тазгодишното издание, а на главната ни сцена ще чуете:

 

Музикална програма на главната сцена: 

 

15.06

 

17:00 DJ SET

 

19:30 Messer Chups (RU)

 


20:45 TDK

 

16.06

 

17:00 DJ SET

 

19:30 Woomb

 


20:45 Hug or handshake

 


22:00 Hayes & Y

 

17.06

 

17:00 DJ SET

 

19:30 Abysmatic

 


20:45 Lunikk

 


22:00 Heptagram

 

18.06

 

17:00 DJ SET

 

19:00 Yva

 


20:00 Hrisi -  Христина Йосифова

 


21:00 Mila Robert

 

*Вход свободен

 

Изключителни млади таланти и прочути солисти излизат на сцената на Епископската базилика на Филипопол на 10 юни от 18 ч. в гала концерта на проекта “Младежка платформа PROGRESSIVE – оркестър, камерни ансамбли, солисти”.

 

Сред участниците са Младежки камерен оркестър „София“ при НМУ „Любомир Пипков“ с диригент Славил Димитров, перкусионен ансамбъл “Престо” при НУМТИ “Добрин Петков” с художествен ръководител Пенчо Пенчев, лауреатите на престижни национални и международни конкурси Диана Чаушева (цигулка) – лауреат на Първа награда от международния конкурс “Концертино Прага” (Чехия), Кай Орлинов (цигулка) – Голямата награда от Международния конкурс за млади изпълнители в Охрид, Виктор Теодосиев (валдхорна) – лауреат на Първа награда от Tokyo International Music Competition (Япония), London Classical Music Competition (Великобритания) Eurochestries Competition (Франция), Боряна Желева (цигулка) – лауреат от Международен конкурс за цигулари “Проф. Недялка Симеонова”, Александър Вичев (перкусии) – лауреат на Първа награда от Национален конкурс „Музика на Европа”, Първа награда в категория камерни формации от Международния конкурс в Смедерево, Аглея Канева (перкусии) – лауреат на Първа награда в категория камерни формации от Международния конкурс в Смедерево, Първа награда от VIII конкурс за ударни инструменти “Пендим” – Пловдив и др.

В гала концерта на “Младежка платформа PROGRESSIVE – оркестър, камерни ансамбли, солисти” участват и знаменитите солисти Зорница Иларионова – цигулка, Ирина Стоянова – концертмайстор на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, изтъкнатият цигулар от ансамбъл “Софийски солисти” Евгени Николов, които музицират заедно със съвсем младите музиканти със забележителен талант.

Програмата включва богата палитра от музикални произведения от Вивалди, Моцарт, Прокофиев, Хачатурян, Пиацола, Васил Казанджиев, Динику – Владигеров и др.

 

Проектът е част от програма Наследство на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се осъществява с подкрепата на Фондация Пловдив 2019 и Фондация Музикартисимо.

 

Входът е свободен.

Стефан Вълдобрев е първият гост на поредицата „Успешните“, която се организира за втора поредна година. Музикантът, актьор и режисьор пристига в Пловдив на 8 юни. Той ще се срещне с пловдивчани на 8 юни от 19:30 часа в клуб FARGO.

 

Стефан Вълдобрев е музикант, автор на някои от най-култовите парчета в последните 3 десетилетия, сред които „Едно“, „Рай“, „Бряг с цвят най-зелен“ и „По-полека“. Като режисьор е автор на награждавани театрални постановки, както и на късометражни и пълнометражни филми.

 

В тазгодишното издание на „Успешните“ ще вземат участие общо 6 успели личности от света на спорта, изкуството и културата. Събитието е продължение на миналогодишните разговори на известни хора с гости в клуб „Фарго“. Те споделяха своя опит, как са стигнали до целите, за които са мечтали или грешките, които са допускали по своя път.

 

През 2022 година на „Успешните“ гостуваха театралните режисьори Диана Добрева и Явор Гърдев, художникът Тео Ушев, актьорът Иван Бърнев, певицата Керана, каратистът Тадаши Ямашита и журналистът Иво Иванов.

 

Тазгодишните срещи ще се проведат между юни и декември месец. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от културния календар на града.

Страница 1 от 2161

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…