Print this page

Културната столица на Европа за 2019-а снощи имаше удоволствието да се потопи в традициите на тюркските народи за празниците, посветени на пролетта - Невруз. 70 артисти от 10 страни изправиха на крака пловдивчани с традиционните за всеки от тях музика и танци в препълнената зала на Драматичния театър под тепетата.

Празникът „Невруз“, който традиционно се празнува от много народи, живеещи в Северното полукълбо, гостува с голям концерт на представителни ансамбли в Пловдив. Пловдивчани бяха първите европейци, които имаха възможността да го видят. Тази година празненствата са тръгнали от град Кастамону - Културна столица 2018 на Тюркския свят.

Днес  за нас е чест да пренесем тези празненества и в избрания за Европейска столица на културата 2019 град Пловдив, което  в същото време  е и добър преимер за взаимодействието на културите, каза в приветствието си главният секретар на ТЮРКСОЙ посланик Дюдейн Касеинов от Казахстан. Той поздрави гостите на спектакъла от свое име и от името на Международната организацип за Тюркска Култура (ТЮРКСОЙ).

От тук честитя празника Невруз както на братските народи, които го честват така и на  цялото човечество. Тази година в пет балкански държави в рамките на празненествата Невруз 70 артисти от 10 страни от сибир до Турция ще ни представят всички цветове на Тюркския свят.

Невруз е общо културно наследство на тюркския свят в същото време е и световна културна ценност. ЮНЕСКО  през 2009 година включи НЕВРУЗ в списъка на нематериалните културни ценности.  Общото събрание на ООН през 2010 година със свое решение обяви 21-ви март като международен ден Невруз.ТЮРКСОЙ, осъществи две мероприятия НЕВРУЗ както в ЮНЕСКО така и в общото събрание на ООН.

ТЮРКСОЙ е една организацията, която може да се нарече UNESCO на Тюркския свят. Споделя принципите и целите на UNESCO. В този контекст сближаване на културите, укрепване на толерантността са сред основните ни цели. Във време когато се увеличава езикът на омразата и се разпростанява все повече отчуждението и нетолерантността, светът има най-много нужда от диалог и взаимно уважение. А културата и изкуството са най- ефектибният път за комуникация и разбирателство.

Генералното консулство на Република Турция в Пловдив беше домакин на концерта „Цветни мелодии от тюрксия свят“. Събитието беше организирано под патронажа на Посолствата на Република Турция, Азербейджан и Казахстан.

С уникални мелодии и колоритни танци артистите и танцьорите от ТЮРКСОЙ представиха богатото културно наследство на Тюрския свят, простиращ се от Азербайджан до Казахстан, от Турция до Тюркменистан.

Артистите от Якутия, Азарбайджан, Киргизия, Гагаузия /Молдова/, Какасия /Русия/, Узбекистан, Башкурдистан /Рисия/ и Турция със своите песни и танци дадоха на зрителите възможността да посрещнат пролетта оше веднъж в Пловдив.

Официални гости на събитието бяха: Областният управител на Пловдив Здравко Димитров, Председателят на Об С Савина Петкова, Почетни консули в града, кметът на Първомай, ректори на местните ВУЗ-ове, председателят на Търговска камара, Посланикът на Казахстан в София, Ялчен Топчу-Главен съветник на Призидента и бивш министър на културата и туризма, Посланик Дюдейн Касеинов-генерален секретар на ТЮРКСОЙ и други.  

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…