Print this page

Поради големия интерес към спектакъла

Публиката ще има шанса да преживее още веднъж тази вечер един изключително атрактивен, и модерен спектакъл, вдъхновен от легендите за траките по нашите земи, без аналог в Европа.

Митът за Орфей и Евридика в супер продукция от гениалния Стефано Пода на Античния театър в календара на фестивала OPERA OPEN.

Проектите на Стефано Пода са синоним на творческа екстравагантност, която води до дълбоки философски внушения. Спектакълът, който е създаден специално за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, се основава на архетипни стихии като водата, земята, огъня, танца, пеенето, видовете ехо: символи на живота, които се сливат с безкрайността. За да пресъздаде Подземното царство на Хадес и мрачната пещера на Ада, Пода проектира река с водопади и пясъчни брегове за Античния театър като изцяло се възползва от архитектурните дадености на древната сцена. Специалните ефекти, които са без аналог за оперно представление в България, се изпълняват от специалисти от Киноцентъра в Бояна.

„Орфей и Евридика” е първата от „реформаторските” опери на Глук, с които  композиторът загърбва повърхностните барокови истории и самоцелната вокална виртуозност и се фокусира върху стойността на музиката, словото и театъра, поставяйки основата на операта, както я познаваме днес. Сюжетът проследява изпитанията, които Орфей трябва да преодолее, преминавайки  през Царството на мъртвите, за да стигне до Елисейските полета, където е сянката на неговата любима Евридика. По пътя той среща Призраци, Фурии, сенки на Герои и Героини, за които Стефано Пода като хореограф използва цялата балетна трупа на Опера Пловдив, както и допълнителни участници, подбрани с кастинг от десетки желаещи да участват в продукцията на Античния театър. Хорът, дирижиран от Драгомир Йосифов, също изпълнява сложни музикални и театрални задачи.

Фестивалът продължава с БАЛЕТНА ГАЛА на 27 август, вторник, от 20,30 часа.
Международна балетна гала с най-доброто от:
Чайковски - Спящата красавица
Рахманинов - Адажио
Прокофиев - Пепеляшка
Минкус - Дон Кихот
Чайковски - Лебедово езеро
Бизе - Шчедрин - Кармен -сюита
Равел - Болеро

диригент - Бисера Чадловска /Северна Македония/
солисти на Щатс балет Берлин, Софийска опера и балет, Балет "Арабеск", Балет и оркестър на Опера Пловдив.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…