На 21 октомври от 19:00 часа в Епископската базилика на Филипопол актьорът ще посрещне своите гости със специално подготвен спектакъл. Поводът е 70-годишния му юбилей. Организатори на събитието са Център за преводи и езиково обучение „АСТАРТА – М“ и Арт Студия „ЛАБАС“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Разговаряме с него за героите, за работата в театъра и извървения път.

Здравейте, г-н Селенски! Кога сътрудничеството между хора и герои на сцената може да се определи като добро и кога - като лошо? От какво зависи?

Взаимоотношенията между хората, които създават сценично произведение са различни от взаимоотношенията между самите героите, които пресъздават на сцената. Работа в театъра е екипна, вие не виждате лицата на хора от другите служби, чиято работа е съпричастна с представлението. Виждате само актьори. Партньорството между героите на сцената е своеобразен барометър за изпълнителите. Добре или зле свършената работа определя единствено публиката.

Актьорите със сигурност научават много от персонажите, в които се превъплъщават. Кое обаче е онова нещо, свързано с хората, което научава самият герой? И какво никога не успява да разбере?

Герой в прекия смисъл на думата е човек, който притежава определени добродетелни качества. Действащото лице в литературно произведение /опера, театър, филм  и пр./, не винаги е изразител на тези качества. Антагонистът представя противоположна гледна точка, която подпомага драматургичния конфликт. В този смисъл едва ли героят научава нещо за хората. Освен по някакъв сюрреалистичен начин да научи, че може да бъде интерпретиран многократно. Не би разбрал, че е герой.

Вие имате навик да съзерцавате дълго лицата на хората. Кого различавате най-напред в образа на някого - човека или някакъв въображаем герой? 

Съзерцанието на хора и събития е част от професионалната подготовка на актьора. Тези наблюдения се запазват в паметта и можеш да посегнеш към тях в определен момент. Поведението на конкретен човек облича в плът и достоверност даден въображаем герой.

Къде предпочитате да живеете - сред хората или сред героите? И защо? 

Това май са различни животи! Хубавото е, че ги има. Да споделиш с близки и приятели преживелици, радости и неудачи. Да привикаш в определени моменти я любим персонаж, я знаменит автор, да се разговорите, да се поскарате и да се разделите до следващия път като стари познайници.

Според вас кой по чие подобие се ражда - човекът по подобие на героя или обратно?

Изначално човекът е творение на небесната сила. Всеки носи частица от нея. Създателят на героя е човек. Затова има герои и герои.

В коя точка най-често се пресича Вашата лична история с тази на героите Ви?

От това се започва. Личните истории, житейският опит. Ние казваме така, първо да опростим героя, а после ще го окрупняваме. В този процес някои пресечни точки отпадат. Актьорът може да промени гласа си в определен диапазон, да променя походки, но по-важно е да променя начина си на мислене от името на героя.

Ако Димитър Селенски беше герой, как щеше да се казва представлението, в което бихме го видяли ? И кой друг щеше да участва в него? 

Щом някой реши, че ще съм прототип в негово представление ще узнаем и името му. Участниците се определят от вида на произведението.

А ако малкият Митко можеше да срещне актьора Димитър Селенски, какво щеше да му каже? 

Навярно: Радвам се, че си все тъй непослушен и ме прегръщаш в сърцето си!“

А има ли нещо, което досега не сте научили за живота, но искате герой да Ви го каже? И кой си представяте да е той?

Много са нещата, които не съм научил. Давам си сметка за житейска грешка, а след известно време я повтарям пак. Човек води живота си според своя светоглед. Затова сме толкова различни. Пъстротата на живота и изживените мигове са кръговрата на изминатия път. Героите разговарят с нас когато сформираме характер, когато съзряваме. По-късно се срещаме отново, но разговорът е друг.

Актьорът Димитър Селенски е роден на 19.10.1954 г. в с. Кардам, Поповска околия. Израснал е в гр. Русе. Артистичните му прояви са свързани с театралната школа към театъра в града. Време на национални и международни театрални фестивали. Отличията не закъсняват, а това е мотивация да завърши ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Анастас Михайлов.

Творческият му опит на професионална сцена, е свързан с театрите в градовете Добрич, Силистра, Шумен и Русе за периода от 1977г. – 1997г. От следващият сезон и до днес е на свободна практика. Пресъздал е над 90 роли в театъра и в киното.

Десет години от живота си преживява в Синеморец. Заедно със съмишленици създава сдружение „Врис“ с цел опазване и популяризиране на природното и културно-историческото богатство в региона. Морето и  мистичността на Странджа определят бъдещите му творчески намерения. След това се установява трайно в Пловдив и в 2008 г. създава „Арт Студия ЛАБАС“. Продуцира свои моноспектакли, предимно българска драматургия: „Великденско вино“ от Константин Илиев, „Щурчето - убиецът на Ботев…?“ - по романа „Неговата любима“ на Неда Антонова, „Небето на Димитър“ по „Забравените от небето“ на Екатерина Томова и др. Сериозен акцент в моноспектаклите му, както и в близо двайсет годишното му партньорство с НФА „Българе“ е темата за България и героичното минало на страната ни.

Играе във филмите „Воевода“, „Шекспир като улично куче“, „Чувство за непоносимост“- филм за писателя Георги Марков и др.; във външни продукции - „Три заседания на извънредния комитет“, „Ной“, „Атила“.

За широката публика известността на Димитър Селенски нарасна с участието в сериалите „Откраднат живот“, „Войната на буквите“ и „Вина“.

Автор: Живка Аджеларова

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…