За първи път в България публиката ще чуе вълшебните звуци на кристален орган

Фестивалът Opera Open 2017 на Античния театър в Пловдив стартира с мултимедийния концерт-спектакъл „Орфей и Паганини” по идея на виртуозния цигулар Марио Хосен. На 10 юни (събота) от 21 часа Опера Пловдив ще представи един музикален „калейдоскоп”, в който класиката среща мита, а модерното – древния дух.

За да оживее драматично "Орфей и Паганини", главни роли имат хореографът Боряна Сечанова и мултимедийната сценография на визуалния артист Поли Герасимова.

Уникален 3D мапинг ще „облече” в светлина Античния театър, за да разкаже митовете за Орфей с музика от различни епохи, изпълнена от изтъкнати гост-солисти. Оркестърът на Опера Пловдив ще свири заеднно с Квартета на Арена Ди Верона - музикантите Гюнтер Санин, Винченцо Куаранта, Сара Айролди и Лука Поца, обучени и специализирани в някои от най-престижните международни академии.

За първи път в България публиката ще чуе вълшебните звуци на кристален орган, вдъхновени от пустинята, в изпълнение на Мишел Деньов. В концерта са включени орфически музикални текстове, намерени в Константинопол и дешифрирани от големия български композитор Георги Арнаудов, както и арии и хорове от тематичи произведения на Монтеверди, Глук и Офенбах. Диригент и солист на концерт-спектакъла „Орфей и Паганини” ще бъде изтъкнатият френски флейтист проф. Жан Ферандис, който ще пристигне от Лос Анджелис, където преподава. Концертмайстор е Виеслав Новак, а солисти са сопраните Вера Гиргинова и Светлана Иванова, заедно с Никол Брандолино - едно от най-интересните млади мецосопрани в момента в Италия. В спектакъла участват също Хорът и Балетът на Опера Пловдив.

Самият Марио Хосен ще изпълни виртуозна "театрална" музика на италианския „Орфей” – Паганини. Като солист с международно признание, проф. Хосен е свирил със световноизвестни оркестри като Английския камерен оркестър, Симфоничния оркестър „Чайковски” на московското радио, Камерният оркестър на Миланската скала и др. Той свири на цигулка Гуаданини от 1749 г., предоставена му назаем от колекцията на австирийската национална банка.

Билети за „Орфей и Паганини” се продават в Пловдив на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и на открита каса на пл. „Стефан Стамболов”. Онлайн билети се предлагат в eventim.bg.

Фестивалът Opera Open 2017 се провежда от 10 юни до 29 юли и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…