Специална селекция с най-доброто от съвременния танц на САЩ ще пристигне в Пловдив през 2018 година. Платформата "Spotlight: USA" се организира от American Dance Abroad и One Dance Week. Те организират гостуването на 9 иновативни танцови компании от САЩ. Те ще се представят пред 50 програматори от над 30 държави, както и пред българскат публика. Спектаклите ще се случат между 26 и 28 март.

Международно жури, съставено от някои от най-големите експерти от Чехия, Хонг Конг, Италия и др. са селектирали 9 американски танцови компании от общо 50 кандидатури. "Имаме компании както от Ню Йорк, така и от Сиатъл, Лос Анджелис и Портланд - от всички краища на САЩ. Целта ни е да покажем разнообразието от съвременен танц в САЩ", разказа Андреа Снайдер от American Dance Abroad.

"Разнообразието за нас е много важно. Искахме да има равновесие и разнообразие както между мъже и жени, така и сред различните раси и във всеки възможен апсект. За нас в САЩ това е много важно", коментира съдружничката ѝ Каролелинда Дики. Тя добави, че финансирането в САЩ идва изцяло от частни спонсори. Организацията се субсидира от няколко филнатропски организации. Конкретната платформа в Пловдив е подкрепена и от Америка за България и от Община Пловдив.

Програмата през март 2018 ще е изключително интензивна. Спектакли ще има постоянно, като основните сцени се очертава да бъдат ГДК "Борис Христов" и Драматичния театър. "Поне едно от представленията се очаква да бъде на открито", коментира Каролелинда Дики и се пошегува, че са поръчали на Община Пловдив хубаво време през март.

"Американският съвременен танц е известен като по-минималистичен - без много декор и сценография, а влияние основно с костюми и самия танц", разказа Андреа Снайдер. "Въпреки това след селекцията от журито се оказа, че има и някои спектакли, които имат сериозна сценография, която също трябва да пристигне тук", добави тя.

Успоредно с танцовата програма, в Пловдив ще се проведат и различни майсторски класове от американските компании, както и панел с дискусии, свързани с това изкуство.

"Надяваме се с тази платформа Пловдив да се превръне във врата за американския танц както към Европа, така и към Азия", коментира Асен Асенов от фондация "Едно", организатор на One Dance Week. Той добави, че това е един смел експеримент, тъй като за пръв път селекция американски представления пристига в такъв мащаб в Европа, при това конкретно в България. "Азиатската сцена се развива изключително бързо, а Пловдив има предимството да бъде посредата между Европа и Азия", коментира той.

Община Пловдив и American Dance Abroad подписаха и меморандум за сътрудничество.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…