Капана.БГ

Капана.БГ

Фотограф: Владимир Янев

Фестивалът за история, бит и култура " Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" разпъна лагери от юрти и конски табун в парк Лаута в Пловдив.

Над 10 клуба и сдружения от страната за възстановки показват бита, занаятите и културата на народите, населявали древен Пловдив през хилядолетията.

Гостите ще имат възможност да наблюдават демонстрации на участниците, бойни практики, изработване на накити и бижута, монетосечене, дървообработка и приготвяне на храна. Ще могат сами да отсекат монета, да стрелят с лък, да пробват въоръжение и снаряжение на войскарите и да се снимат с тях, да се качат на кон, да разгледат бита и традициите на нашите предци и да се запознаят с богатото ни културно-историческо наследство.

Всичко това е придружено с музика и песни от различните епохи.

Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и се финансира от Общинска Фондация „Пловдив 2019.

Ето програмата за днес:

16 ЮНИ – ПАРК ЛАУТА:

10.00 ч. Музей на открито, жива история, разглеждане на средновековните лагери, занаятчийски работилници и щандове;

11.00 – 12.00 ч. Представяне на армиите през различните епохи, бойни практики;

12.00 – 13.00 ч. Облекла, въоръжение и снаряжение през различните епохи.

13.00 – 14.00 ч. Средновековна школа за млади войни – обучение на младежи и деца в стрелба с лък, копие, щит и сабя; Антични и средновековни игри и забавления за малки и големи;

14.00 ч. - Закриване на фестивала.

Вижте програмата на последния фестивален ден от Пловдив чете 2019

Курсът по творческо писане, който се провежда по проекта „Литературна събота“ на читалище „Възраждане 1983“ и Община Пловдив, продължава своята дейност и през юни, като събира все повече млади хора с интерес към литературното творчество. Сбирките на курса по творческо писане са всяка събота от 13 часа.

На 16 юни младите творци ще участват в литературно четене, което е в рамките на фестивала „Пловдив чете“.

Вижте програмата на последния фестивален ден от Пловдив чете 2019

16 юни (неделя) 11:00 – Изследователски център „Тракарт“ (ул. „Княз Александър I“ 25) Издателство „Емас“: „Тетралогия на сенките“ от Мария Грипе (Швеция) с преводачката Ева Кънева и „Достатъчно е, че те има“ от Малгожата Гутовска-Адамчик (Полша) с преводачката Милена Милева. Подходящо за деца 12+

16:00 – Културен център „Тракарт“ Издателство „Жанет 45“: Среща с Невена Митрополитска и нейния втори роман „Дарът“ Модератор: Олга Клисурова

17:30 – Културен център „Тракарт“ Дружество на писателите – Пловдив и Младият Пловдив чете: За употребата на думите. Свои гледни точки и текстове споделят участници в „Младият Пловдив чете“

18:30 – Културен център „Тракарт“ Лео клуб Пловдив: „Успешни утре!“ лекция на Тодор Терзиев Възможно ли е наистина да бъдем щастливи, здрави и проспериращи? Има ли надежда за по-добро утре? Независимо от обстоятелствата, разполагаме с една неоспорима свобода – свободата да избираме своите действия. Това събитие ще покаже как можем да поемем контрола над съдбата си.

Днешният литературен маршрут в последния фестивален ден на „Пловдив чете“ е под наслов„За пловдивското духовно Трихълмие“ .  16 юни, 11:00, сборен пункт: Седмия хълм до площад «Джумаята» Дановата къща – На гости у българския Гутенберг Катедрален храм „Успение Богородично“ – Как Нешо Попбрайков изчита на черковнославянски „Апостола“ Жълтото училище – Първата българска гимназия с главен учител Найден Геров Античния театър – Древният и вечен Пловдив Къщата с кулата – Какво разказва Димитър Кирков в романа „Хълмът“? Къща „Ламартин“ – Поетът, който разбра българите Читалище „Възраждане“ – Средище на културен обмен Издателство „Летера“ показва литературното лице на Пловдив. Концепцията и литературните текстове за маршрутите са изготвени от доц. д-р Владимир Янев, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, изследовател на българското литературно наследство, с богато творчество от близо 30 произведения. В пътешествията ще вземат участие изтъкнати пловдивски творци, учени и студенти от ПУ „П. Хилендарски“. Проектът е част от програма на Пловдив – Европейска столица на културата.

С класическото ни матине, включващо творби на добре познати европейски композитори от класическия и романтичния период, закриват днес премиерното издание на "Пловдивски камерни срещи".

ПРОГРАМА В. А. Моцарт - дует за цигулка и виола в сол-мажор Ф. Менделсон - соната за чело и пиано в си бемол-мажор № 1, оп. 45 Р. Шуман - квинтет за 2 цигулки, виола, виолончело и пиано в ми бемол-мажор оп. 44 ИЗПЪЛНИТЕЛИ Даниела Щерева и Десислава Чолакова - цигулка Румен Цветков - виола Йелена Очич, Елия Сакакушев-фон Бисмарк - виолончело Донка Ангъчева – пиано.

Концертът е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC.

Гледайте новия премиерен спектакъл „Ами сега!!!”, поставен от майстора на комедията Красимир Ранков и представен от актьорите Красимир Ранков, младата пловдивска актриса Джована Галиарди, Димитър Димитров, Васил Читанов и Никола Орешков на 1 юли 2019 г. от 19:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“.

 

Пиесата "Ами сега!!!" е написана от Димитър Маринов, режисьор е Красимир Ранков.

 

Постановката е дело на Смолянския театър. Не се учудвайте, ако в него откриете себе си или този( или тази) до вас.

 

Това е спектакъл за взаимоотношенията между мъжа и жената в любовта и семейния живот – за суетата, изневярата, ревността, изкушенията. Тези човешки слабости често ни поставят в деликатни ситуации, от които търсим изход.

 

Актьорите Красимир Ранков, Джована Галиарди, Димитър Димитров, Васил Читанов и Никола Орешков, изпаднали в неочакван любовен многоъгълник, ще търсят с великолепно чувство за хумор пред вас, изход от създалата се абсурдна ситуация. Докато спорим дали сексът и любовта са неделимо цяло и кой кого обича повече или не обича, пиесата се превръща в своеобразно актьорско шоу, изпъстрено с великолепен диалог и неповторим хумор.

 

Билети за представлението се продават в Дом на културата "Борис Христов" на телефон за контакти: 0879/ 46-27-39.

 

Художниците са професори, преподаватели и възпитаници на водещи университети по изкуствата

В Дома на културата „Борис Христов“, (фоайе, ет.2) e подредена „Трета приятелска изложба“ на художници – професори, преподаватели и възпитаници от водещите висши учебни заведения по изкуствата от Република Турция - Истанбул Ъшък Университет-Факултет за художествено изкуство в Маслак и Бейкент университет - Факултет за художествено изкуство, текстил и моден дизайн в ,Маслак, Истанбул.

 Куратор на експозицията и двигател на сътрудничеството между Пловдив и турските университети за 3-ти път е г-жа Рафие Караджа, също автор, участващ със свои творби.

Сред многобройните гости на откриването във втроник бяха г-н Хюсеин Ергани - Генерален консул на Република Турция в Пловдив, г-н Волкан Бозкурт Танйълдъз – вицеконсул, доц. Ангел Иванов – заместник-председател на Общински съвет – Пловдив, Нина Димовска – директор на дирекция „Култура и културно наследство“ на Община Пловдив, Снежана Фурнаджиева – Председател на Дружество на пловдивските художници, Цвятко Сиромашки – скулптор, Крум Шаранков – творец и организатор на международния проект за мозайки „Балкански мостове“, Божидар Савов – галерист, собственик на галерия „Савов“, Сашка Гъделева – Председател на Общински читалищен съюз – Пловдив, Ганка Янкова – мениджър на девически хор „Евмолпея“ Пловдив и много други приятели от Кърджали, Хасково и Пловдив.

От името на почетния патрон на изложбата – председателят на Общински съвет - Пловдив Савина Петкова, която поради служебни дела извън Пловдив не успя да присъства лично, бяха връчени 4 почетни плакета - на проф. Ахмет Озол, проф. Басри Ердем, г-жа Зюлал Карлова и кураторът на изложбата г-жа Рафие Караджа.

„Изкуството не познава граници, не познава ограничения, то е свят на автентичната емоция, която свързва хората от различни етноси, религии, народи. Днешната изложба е пореден пример за неоспоримия факт, че изкуството е универсален език, който ни сближава“, каза доц. Ангел Иванов, който имаше честта и удоволствието да връчи плакетите.

Нина Димовска, директор на дирекция Култура и културно наследство приветства гостите от името на Община Пловдив и им разказа за атмосферата, в която кипи града по време на голямото събитие - Пловдив – Европейска столица на културата 2019, като не пропусна да ги поздрави за прекрасните творби, с които участват в „Третата приятелска изложба“. Тя им пожела прекрасни мигове по време на престоя им в Пловдив, (който включва и обиколка на забележителностите на града и региона), които да ги вдъхновят за нови проекти, нови картини, които биха могли да станат част и от следваща „Четвърта приятелска изложба“.

Генералният консул на Република Турция отправи топло и сърдечно приветствие към  своите сънародници, които видимо се вълнуваха и в продължение на час след изложбата продължиха да си правят снимки за спомен с него, на фона на творбите си.

След Пловдив, изложбата тръгва на път из Европа, каквато е традицията и при предишните две приятелски изложби, които бяха организирани в Пловдив, и които станаха основа за отлично сътрудничество и общи проекти между пловдивското дружество на художниците и турските им колеги.   

 Участници:

1.      Prof. Dr.Ahmet Özol

2.      Prof. Dr.Basri Erdem

3.      Prof . Dr.Gülsün Parlar

4.      Prof. Dr.Erol Özden

5.      Dr.Ethem Baymak

6.      Doç.Dalila Özbay

7.      Gülseren Sönmez

8.      Aynur Akgül

9.      Aynur Ocak Gündoğan

10.  Aysel Kul

11.  Ayşe Delier

12.  Ayşegül Akman

13.  Bensen Ünlüoğlu

14.  Bersen Özkan

15.  Cahide Topaloğlu

16.  Esen Elderoğlu Tüneri

17.  Feyza Zeybek

18.  Gülçin Alpay

19.  Güler Özcan

20.  Günseli Yetkin

21.  Hatice Erbaş

22.  Hürriyet Gökbayir

23.  Hüseyin Sartaş

24.  Meryem Balci

25.  Mukadder Oyanik

26.  Münü Durukan

27.  Nergiz Dirlik

28.  Nesrin Ertaş

29.  Nilüfer Batmanoğlu

30.  Nurten Füsun Altinsoy

31.  Pervin Bülbül

32.  Sabiha Uzunoğlu

33.  Şükran Çizmecioğlu

34.  Yurdanur Gözcü

35.  Zekiye Tellioğlu

36.  Zülal Karliova

37.  Rafiye Karaca

 

Куратор: Ressam Rafiye Karaca

Kоординатор: Serdar Karaca

Aсистент: Cansu Karaca.

 

Студентските общежития в район „Западен“ на Медицинския университет в Пловдив три поредни дни са сцена на въздушен балет. Те оживяха за пръв път снощи, но предстоят още представления на петима френски актьори от трупата АСТЕ.

 

 

Трупата от театър на движението ще представи пак спектакъла „Място за съществуване“ днес от 19 часа и в неделя от 12 часа. Идеята на артистите е да покажат как по необичаен начин може да се раздвижи характерната градска среда. И те го демонстрират зрелищно на три нива – балет по фасадата на сградата, танцьори по балконите и пред входа.

 

 

 

 

Изумителният спектакъл може да видян от различни гледни точки в квартала и интересът е огромен.

 

Събитието е част от програмата на „Пловдив- европейска столица на културата 2019“.

 

 

Творците са подкрепяни в шоуто от 22 доброволци от Пловдив.

 

Представлението разказва история за разединение и опит на хората да намерят път едни към други.

 

 

 

Входът е свободен.

Снимки: Георги Матов

Цялата галерия може да видите ТУК.

Страница 1 от 1525

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…