Премиерният спектакъл на Петринел Гочев „За Първото българско царство: Отшелника“ следва няколко сюжетни линии, разположени в периода от времето на княз Борис I до края на Самуиловата държава

Поредно визуално пиршество от Петринел Гочев – това е подготвил екипът на Габровския театър за своите почитатели в Пловдив. В четвъртък, 08.11. от 19:00 ч. публиката ще се наслади на спектакъла „За Първото българско царство: Отшелника“ в салона на Драматичен театър – Пловдив. Представлението е замислено като първа част от трилогия, посветена на трите български царства. И макар „Отшелника“ все още да не се е срещнал със зрителите, върху следващите две части вече се работи.

Пиесата е плод на съвместна работа на Петринел Гочев с актрисата и драматург Анна Петрова. Според него текстът е доста компактен и пъргав. Въпреки че има много монолози, те не стоят тежко.

Сценографията и костюмографията са дело на Киряна Аврониева – студентка в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Това е първата професионална изява на младия творец. Авторската музика е на композитора Ян Руменин. Той работи с Петринел Гочев и при предишния му проект в Габрово – „Жана д‘Арк“.

Пиесата следва няколко сюжетни линии, разположени в периода от времето на княз Борис I до края на Самуиловата държава. „Открили сме изключително интересни пътеки, през които да надзърнем в този период: погледът на обикновения човек към събитията в държавата тогава. Към такива феномени като появата на големия български светец-закрилник Св. Иван Рилски. Опитваме се да създадем живата плът около него. Да пресъздадем хората, които са се сблъсквали с него. Там сме се вгледали ние. В същото време върви успоредна и интересна история на едни персонажи буквално след смъртта на Самуил (след голямата битка при с. Ключ)“ – допълва режисьорът.

„Трябва да говорим за историята. Мисля, че хората над 12-годишна възраст спокойно могат да гледат този спектакъл. И много ми се иска това да се случи. Те трябва да дойдат, за да видят нашия поглед върху това време и тази земя, както и върху няколко исторически личности, върху някои концепции за живота. Много искам да дойдат. Основният смисъл е да бъде провокиран интерес или спор, или несъгласие. Или пък възторг. Това би било чудо. Ние говорим за едни познати неща, но сменяме акцентите.“

Билети за спектакъла може да закупите от касата на Драматичен театър Пловдив: 032/271 271 и онлайн на https://tickets.dtp.bg.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…