Цветът на българския театър ще работи в Пловдив през следващата година, когато градът ще е културна столица на Европа. Веднага след като режисьорът Диана Добрева постави на сцена мегаспектакъла „Одисей” в началото на пролетта, на нея ще се качи Деян Донков. За да режисира и репетира моноспектакъла „Камбаната”, по едноименния роман на Недялко Славов. И да го представи на публиката в началото на есента.

Знаково е, че двете големи Д в съвременното българско театрално изкуство ще си подадат щафетата на сцената. Така Пловдив ще се позиционира като категоричен център на Мелпомена през 2019г. и ще води националния театрален парад. Диана и Деян ще творят тук, под тепетата, при това по нови авторски текстове. Това се случва благодарение на енергията, която в последните пет години буквално експлодира в пловдивската Драма.

Духът на един театър бълва енергия тогава, когато не мислиш много за себе си. Но той идва накрая, когато всичко е подредено. Ние до голяма степен сме го подредили, особено след големия ремонт. Трябва да се създаде атмосфера, но тя се създава бавно с годините. Трябва да се създаде и инфраструктура в всички форми на тази дума. И може би тогава енергията се възпламенява. Тази енергия тук в последните години зависи от способността да се носят рискове. Това е. Немислими неща да се правят. Трябва да имаш кураж. И така да си балансирал репертоара, че да може да ги поемаш тези рискове. Защото ако нямаш репертоар, който да ти носи финансовата стабилност, как ще поемаш рисковете? И без това е трудно, нека да бъде интересно,  драматургът Александър Секулов след днешната пресконференция по повод проекта „Камбаната”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…