„Коприна“ на Драматичен театър – Пловдив в официалната селекция през 2023 година

 

Спектакълът „Коприна“ на Драматичен театър-Пловдив е първата българска постановка, включена в официалната селекция на най-голямото театрално събитие в света – Театралната Олимпиада, чиито домакин от 1 април до 1 юли 2023 година ще бъдат Будапеща и театри от цяла Унгария.

Грандиозен успех за целия български театър е, че постановката на Диана Добрева е селектирана редом със спектакли на водещи световни режисьори като Иво ван Хове, Ромео Кастелучи, Робърт Уилсън, Хайнер Гьобелс, Силвиу Пуркарете, Кристиан Лупа, Деклан Донелан, Тиаго Родригес, Еудженио Барба, Алесандро Сера, Кристоф Марталер.

Театралната Олимпиада е създадена в Гърция през 1995 година от световни артисти като Теодорос Терзопулос, Тадаши Сузуки, Робърт Уилсън, Хайнер Мюлер, Нурия Есперт, Тони Харисън, Юрий Любимов, Антунес Фильо.

Идеята за създаването на Театрална Олимпиада е изразена от гръцкия режисьор Теодорос Терзопулос: „С разпространението на глобализацията се появи тенденцията да се мисли, че икономическата стабилност за страната е по-важна от тази духовна ценност и за хората от театъра стана по-трудно да правят театър. (…)Това работи срещу многообразието. Наш дълг е да ценим нашите колективни съкровища. Вярвам, че с Театралната Олимпиада изграждаме културни мостове, които ще ни помогнат да се разбираме по-добре.“

Духът на Театралната Олимпиада се пази и защитава от Международен комитет, включващ както учредителите, така и организаторите в страните-домакини.

Домакини на събитието досега са били Делфи,(Гърция), Шизуока (Япония), Москва (Русия), Истанбул (Турция), Сеул (Южна Корея), Пекин (Китай), Вроцлав (Полша), Ню Делхи (Индия), Санкт Петербург (Русия), Toгa (Япония).

Домакин през 2023 година ще бъде Унгария. За мото на събитието е избран стиха на големия унгарски писател Имре Мадач “ О, човече, бори се, бори се, имай вяра; и доверие!“ За ръководител е определен Атила Виднянски, директор на Националния театър на Унгария и създател на най-големият международен театрален фестивал в Унгария MITEM.

Фокусът на Театралната Олимпиадата ще бъде върху Имре Мадач, един от най-големите унгарски драматурзи, роден преди 200 години през 1823 г., чиято основна творба „Трагедията на човека“ е шедьовър, сравним с „Фауст“ на Гьоте.

Символът на 10-ата Театрална Олимпиада е библейския ковчег, чрез който се спасява човека и неговите ценности. Театърът е „ковчег“, където традицията и иновацията вървят ръка за ръка, дори когато са в конфликт. В театъра и традиция без новаторство, и новаторство без традиция са задънена улица.

Спектакълът „Коприна“ на Драматичен театър – Пловдив е създаден по романа на Алесандро Барико. Режисьор е Диана Добрева. За нея това е поредния световен успех след представянето на спектакъла „Калигула“ на фестивала в Шизуока, Япония и Голямата награда за спектакъла „Одисей“ на фестивала на античната драма във Велес, Северна Македония. Драматургията на спектакъла е на Александър Секулов, сценографията на Мира Каланова, музиката на Петя Диманова, костюмите на Марина Райчинова, видеодизайнът е на Петко Танчев.

Спектакълът е част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив – Европейска столица на културата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…