Визуални, музикални и приложни изкуства си дават среща на сцената му

 

Автентични спектакли, изложби, светлинни инсталации, танци, музика и арт работилници ще пренесат пловдивчани и гости на града в света на Театъра на сенките. През 2023 г. древното сценично изкуство, под закрилата на ЮНЕСКО, ще докаже, че е по-живо от всякога с проекта на Сдружение „АртеВизия“ под наслов: „Театърът на сенките – Среща на изкуствата“. Той се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2023 година.

 

Творческа среща в града под тепетата си дават артисти от “ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ“ – Гърция, от Националния театрален център „UNIMA“ – Турция, автори от Съюза на българските художници и „ADC Bulgaria“, студенти, преподаватели от ПУ „Паисий Хилендарски“ и ученици.

 

Театърът, светлините и сенките, образите „Карагьоз“ и „Карагьозис“ са тяхното общо ВДЪХНОВЕНИЕ. Така е наречена и Фотоизложбата, която ще бъде експонирана от 15 до 30 май в ЖР „Тракия“ до СОУ „Черноризец Храбър“. Чрез нея световноизвестни куклени актьори отправят своите послания за смисъла на творчеството, силата на изкуството и вдъхновението, които правят света по-добро място за живеене.

 

Театралното изкуство ще събуди въображението на най-малките ученици от кварталите Коматево и Прослав. На 9 и 11 май ще им гостуват арт работилници за кукли „Карагьоз“ и „Карагьозис“ – главни образи в Театъра на сенките.

 

На 10 май Научна театрална лаборатория ще събере в Гръцката читалня на ПУ „Паисий Хилендарски“ студенти и преподаватели по новогръцки език, изкушени от древния Театър на сенките.

 

Филмова прожекция ще представи театралните кукли по света. Преподавателят по гръцки език Величка Сомонова – Гроздева ще направи изследователски прочит на гръцкия Театър на сенките и факторите, които го правят жив и атрактивен за публиката до днес.

 

Лабораторията ще продължи с дискусия на тема: „Балкански театър на сенките“ и неформални разговори между организаторите и участниците за гръцко-българското партньорство в областта на образованието, културата и изкуството.

 

На 16 май пловдивската публика е поканена да сподели магичните светове на визуалния артист, академичен преподавател и художник Капка Кънева. Провокирана от Театъра на сенките и постановките на актьорите от Гърция и Турция, тя ще представи в Дома на науката и техниката в Пловдив своите триизмерни светлинни инсталации. Посетителите ще се разходят сред стилизирани театрални образи и ажурно изработени митологични персонажи. Всички те ще „оживяват“ в игра на светлини и сенки.

 

За истинска синергия между изкуствата сред авторските пластики ще има и една двуметрова театрална кукла – Жива инсталация, която ще приветства публиката. Танцови и музикални етюди на талантливи пловдивски деца изпълнители ще допълнят доброто настроение.

 

Кулминацията на Театралните празници ще бъдат спектаклите на майсторите на Театъра на сенките Сечкин Гюнеш от Турция и Одисеас Канлис от Гърция. Те ще играят на 17 и 18 май от 15.00 и 16.00 часа в читалищата на кварталите Коматево и Прослав.

 

Входът за всички събития е свободен!

 

Снимка: Творчески видения в светлини и сенки на Капка Кънева

15 comments

 • Comment Link Zzbhiu Zzbhiu Сеп 26, 2023

  azithromycin 250mg ca buy neurontin 800mg generic neurontin price

 • Comment Link Smwykg Smwykg Сеп 22, 2023

  generic cefdinir buy generic prevacid over the counter buy prevacid 30mg pills

 • Comment Link Rjnfoi Rjnfoi Сеп 18, 2023

  order cenforce 50mg for sale cenforce 100mg sale order chloroquine sale

 • Comment Link Qumixe Qumixe Сеп 10, 2023

  order vasotec 5mg online cheap purchase doxazosin pill buy generic lactulose for sale

 • Comment Link Vyiwtm Vyiwtm Сеп 07, 2023

  ferrous sulfate 100mg over the counter sotalol 40mg brand buy sotalol without a prescription

 • Comment Link Ifuyhr Ifuyhr Сеп 04, 2023

  buy prasugrel online cheap order generic prasugrel 10mg brand tolterodine 2mg

 • Comment Link Cakgth Cakgth Сеп 01, 2023

  fludrocortisone 100 mcg brand aciphex generic order imodium 2 mg sale

 • Comment Link Czyory Czyory Авг 31, 2023

  cost duphaston 10 mg buy sitagliptin generic buy generic jardiance 10mg

 • Comment Link Wyqoiu Wyqoiu Авг 28, 2023

  buy melatonin buy cerazette generic danocrine 100 mg drug

 • Comment Link Udffvw Udffvw Авг 27, 2023

  oral dipyridamole generic pravachol 20mg order pravastatin 10mg generic

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…