Print this page

За театралната публика, за всички, които обичат спектаклите под режисурата на Мариус Куркински ви предлагаме да посетите на 18 април (събота) от 19 часа в ДК "Борис Христов" спектакъла "Лодка в гората". 

Автор: Николай Хайтов
Режисьор: Мариус Куркински
Участват: Симеон Бончев, Антоний Аргиров, Александър Димов, Владимир Зомбори, Луиза Григорова, Владимир Димитров, Александър Кадиев, Александър Димов

Цени на билетите: 12,14, 16 и 18 лв.
Билети в  билетен център Пловдив (пред Общината).

„Ако трябва да напиша няколко „божи заповеди“ към писателя, бих ги съставил така:

Първа заповед: Обичай хората въпреки техните грехове и се опитвай да откриеш в тях неповторимото, красивото, човечното, чудесното. Ако не го откриеш - измисли го!

Втора заповед: Вярвай в оправянето на света, въпреки всички „доказателства“ на историята в обратното.

Трета заповед: Бъди наивен и вярвай на човека, а не на очите си, ако виденото с очите те кара да отвръщаш лицето си от него.

Четвърта заповед: Бъди верен на себе си и на истината, в която вярваш. Не блудствувай и не пиши за неща, които не лежат на сърцето ти, и не забравяй, че изкуството, за разлика от жената, се оплодява само от сърдечната любов. Така че допирай се до темата само когато я обичаш.

Пета заповед: Не се възгордявай.

Шеста заповед: Не избягвай страданието, защото през страданието минават всичките пътища на творчеството.“  — Николай Хайтов

 

КОМЕНТАР НА МЕДИИТЕ: „Когато Мариус Куркински поставя текстове на Николай Хайтов, винаги му се получава. Така бе с моноспектакъла "Сътресение", така е и с триптиха "Лодка в гората" ("Пътеки", "Лодка в гората", "Кучета"). 

Има нещо, което свързва актьора режисьор с покойния писател. Невидимо е, но се усеща. Може би мъка някаква по обруления българин - не по тариката, от когото спасение няма, а по онзи, обикновения, който може да работи и без пари, защото така му харесва. И по другия, който се осмелява "да излезе от окопа ", "да ритне паницата" и да си излее душата...

Най-младите актьори от трупата влизат в ролите на Хайтовите селяци. Мариус явно дълго е обяснявал времената и нравите на 60-те години от ХХ век. Едни са го разбрали и се справят (при Александър Кадиев емоцията е най-силна), други - не съвсем, но се стараят. Ала силата е в текста, който те хваща за гърлото и не те пуска дори когато двата часа са се изтърколили.

Трогателно е Куркински да напише писмо до майка си в програмата за спектакъла. И да го подпише с рожденото си име: Ивайло. Не за друго, а защото още се чувства виновен, че когато тя умира, той е на сцената. Със "Сътресение". А до писмото са "заповедите" на Хайтов. Една от тях гласи: "Вярвай в оправянето на света, въпреки всички "доказателства" на историята в обратното." Как тогава да не те развълнува "Лодка в гората".

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…