Капана.БГ

Капана.БГ

Изложби и кръгла маса на тема „Следите остават“ ще се фокусират върху социализма

Седемнадесетото издание на Международните фотографски срещи „Следите остават” стартира на 19 октомври като част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Откриването на фестивала ще се състои в 18.00 часа в Балабановата къща с клавирен концерт. Събитието се организира от фондация „Пловдивско фотографско средище“ и ще продължи до края на месеца.  На пресконференция пред галерия „Лаутлиев“ в квартал Капана днес доцент Никола Лаутлиев и артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева представиха концепцията на тазгодишното издание.

Темата е свързана с прехода от социализъм към съвремие и фотографията на 70-те и 80-те години на миналия век. Ще бъдат представени експозиции от документална и артистична фотография на автори от България, Белгия и Русия.

Втората част на срещите е под формата на кръгла маса – лекции и дискусии. Участниците ще анализират последните две десетилетия преди настъпването на политическите промени в Европа през 1989 година. За своя поглед върху фотографското наследство от годините на социализма ще си говорят в Балабановата къща на 20 октомври от 10.00 часа доц. Георги Лозанов, д-р Катя Гаджева, Весела Ножарова, д-р Антоан Божинов, Антони Георгиев.

Като част от програмата на 21 октомври ще се проведат мултимедийни презентации от Биенале на фотографията в Солун и Международния фестивал PhotoVisa.

 „За нас е чест и удоволствие тази година това традиционно пловдивско събитие да бъде част от програмата на Европейска столица на културата. Темата изследва един период от нашето недалечно минало, който остана загърбен и умишлено затворен някъде в досиетата и файловете, без да бъде добре проучен. Нямам съмнение, че и това издание ще бъде с изключително високо качество – селекцията винаги е много интересна“, заяви Светлана Куюмджиева.

Доцент Лаутлиев разказа малко повече за участниците в изложбите и селекцията тази година.  „Много съм удовлетворен, че успяхме да сглобим темата толкова цялостно, като събрахме тези изложби и подготвихме теоретичния модул. Това е нашето много характерно пловдивско във фестивала, което допълва прекрасната атмосфера“, каза Лаутлиев.

 „Международни фотографски срещи” е първият в България международен фотографски фестивал, който се провежда ежегодно през месец октомври в град Пловдив от 2002 година.

Повече информация можете да намерите на страницата на събитието в социалните мрежи.

Обявиха отворена покана с общ бюджет от 250 000 лв.

10 емблематични и ключови места в града ще бъдат променени с временни намеси през 2019-та. Проектите ще бъдат реализирани в рамките на „Пловдив- Европейска столица на културата”. Днес фондация „Пловдив 2019“ обяви отворена покана за артисти, куратори, независими архитекти, културни и браншови организации от цяла България да се включат в популяризирането на Пловдив като Европейска столица на културата през следващата година. Конкурсът е за временни намеси в градска среда и в него са допустими предложения за инсталации, скулптури, функционален и декоративен дизайн, разнообразни обекти и изяви, които да бъдат реализирани на 10 градски пространства.

Своите най-добри идеи за визуална промяна очакват пространствата около Братската могила, входно-изходните артерии на града, южната част на площад „Централен“, Тютюневият град, началото на Пешеходния мост, кръговите кръстовища до ЖП Гарата и Източната порта. Във възможностите за намеса са включени още и зелената площ над Тунела откъм северната страна и каскадата на Джумая джамия. Точните локации са описани в пакета с документи за кандидатстване.

Общият бюджет на отворената покана е 250 000 лв. Максималната сума, която може да получи един проект, е до 35 000 лв. Той трябва да е съобразен с целите на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, спецификата и историята на избраната локация. Конкурсът ще се състои в две фази – селекция на идейни предложения и договаряне с избраните изпълнители. До финала на първата на 30 ноември 2018 г. кандидатстващите трябва да предложат пълно описание, бюджет и визуални материали на идеите си. Една и съща организация или лице могат да участват с не повече от един проект.

Проектите ще бъдат оценявани през декември от експертно жури, което включва и представители на Съюза на архитектите и Камарата на архитектите в България. Одобрените проекти ще се осъществят от януари до декември 2019 в избраните локации.

Пълният текст на поканата, както и всички необходими за кандидатстване документи, са качени на сайта на фондацията и могат да бъдат разгледани ТУК.

Осем известни и успели българи ще участват в мотивационния семинар "#ВдъхновиМе", който ще се проведе тази есен в Пловдив. Под формата на кратък монолог всеки лектор ще разкаже как е успял в своята област и каква за него е цената на успеха.

"Чрез събитието "#ВдъхновиМе" целим да покажем на младите хора в град Пловдив позитивния пример, към който да се стремят при навлизането в реалния живот. Считаме, че мотивационно събитие като това би била добра отправна точка за тези, на които им предстои реализация на пазара на труда, а и не само. Освен да вдъхновим пловдивчани бихме желали да помогнем и най-малките. Събраните средства от входа за събитието, както и от спонсорите ни KIA MOTORS Bulgaria, AQUEA, Винарна "Загрей", MT Creative Studio, Аграрен университет Пловдив, Роза Импекс, Таймтрон, Робертет и други, ще бъдат дарени за закупуването на апарат билирубинометър за отделението по неонатология в МБАЛ "Пловдив", апарат от изключителна необходимост за изследването на жълтеница при новородените",  коментират организаторите на събитието Ротаракт клуб Пловдив- Пълдин.

"#ВдъхновиМе" ще протече под формата на кратки лекции от представители на няколко категории като бизнес, спорт, култура, музика и други. Засега организаторите пазят в тайна лекторите, като с наближаването на датата ще ги издават един по един. За целта следете фейсбук страницата на събитието, за да разберете кои известни и успели българи ще участват.

"#ВдъхновиМе" ще се проведе на 11.11.2018г. от 11:00ч. в Дом на културата "Борис Христов". Цените на поканите за събитието варират между 14 лв и 50 лв и са в зависимост от разположението на местата в залата. Покани можете да закупите чрез лично съобщение във фейсбук страницата на събитието или на тел: 0899 505 799.

Изложба и филма за Азербайджан в Пловдив

Образът на Баку с наследството му, родено от уникалния синтез между европейските и източните култури по време на петролния бум, показват снимките на Татяна Узунова – български художник и фотограф.

През настоящата година Азербайджанската демократична република (АДР), с гордост отбелязва 100-годишнината от създаването на първата светска и парламентарна демокрация в ислямския и тюркския свят.

Азербайджанската демократична република става първата държава с преобладаващо мюсюлманско население и сред първите страни в Европа, която предостави на жените равни избирателни права.

По този повод Посолството в София ще обозначи 100- годишнината с редица събития в сътрудничество с български партньори из страната.

В рамките на целогодишните празненства, Посолството в партньорство с Община Пловдив организира откриване на фотоизложба на открито “Баку – хармонията между древното и модерното“ в Цар-Симеоновата градина на 16 октомври 2018 г. в 17.00 часа, последвано от прожекция на азербайджанския филм „Али и Нино“ в Дома на киното „Lucky“, която ще се състои в същия ден в 18:00 часа.

Фотоизложбата под наслов “Баку – хармонията между древното и модерното” визуализира красотата на столицата на Азербайджан и нейната история. Филмът „Али и Нино“, режисиран от режисьора, спечелил Оскар, Асиф Кападия, разказва за любовната история на мюсюлмански азербайджански младеж и християнско грузинско момиче на фона на борбата за независимост на Азербайджанския народ.

На снимката: Н. Пр. Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан в България, по време на откриването на изложбата в София през юли т.г./ снимка: сбж 

В последните години Здравка Евтимова зае мястото, което ѝ се полага в българската литература. Дали новият ѝ роман стига високия критерий, вдигнат с предишните книги или умората от успехите я е застигнала? Въпросите ще я стигнат във вторник, 16 октомври, от 19 часа в литературния салон на Пловдив в "Петното на Роршах".

„Зелените очи на вятъра“ е роман, с който човек се научава да не се предава. Винаги е имало силни на деня, винаги е имало хора, които превръщат поклона в свое ежедневие. Примирявайки се с неоходимостта да пълзят, те трансформират унижението в мерна единица за своя възход. Намират пътека към материално благополучие, добре нахранени са, дрехите им са елегантни. На мястото, където би трябвало да е сърцето, имат локва с отровна течност. Те са утрешните силни на деня.

„Зелените очи на вятъра“ ни запознава с онези, които се изправят срещу тях. Те са по-силни от поклона, по-високи от унижението. Те не се предават.

Тази седмица в Пловдив ще се "возвисим", ще проверим филмовите си знания и ще танцуваме суинг

Снимка: szopskasalata

15 октомври

Филмов куиз

Време е за октомврийското издание на тематичния филмов куиз, на който да проверим филмовите си знания. И разбира се да се забавляваме с тематична музика, напитки и много настроение.

Награди:
1 място - билети за кино + тематична награда
2 място - бутилка уиски
3 място – шотове

Куизмастър: Стефан Димов и Стефан Лозанов
Екип: Фантазия без граници
С подкрепата на Кино клуб Пловдив и Operationkino.net

Клуб „Фарго“
20 часа
За резервации: 0877200607
Такса за участие: 3 лв на човек от отбор

No Sense Cocktail Night

Понеделник е спряган за най-лошия ден от седмицата, затова No Sense решиха да го направят поне три идеи по-хубав от обикновено! Всеки понеделник ще можете да се насладите на различни коктейли, представени от техните бармани.

No Sense
20 часа

16 октомври

Здравка Евтимова в Литературен салон Spirt and Spirit

В последните години Здравка Евтимова зае мястото, което ѝ се полага в българската литература. Дали новият ѝ роман стига високия критерий, вдигнат с предишните книги или умората от успехите я е застигнала? Въпросите ще я стигнат във вторник в литературния салон на Пловдив.

„Петното на Роршах“
19 часа

Какво още се случва в Пловдив тази седмица, вижте в Lost in Plovdiv

CBGB затваря врати на 15 октомври 2006, но остава част от световната музикална история

Йоана Иванова

Годината е 1973. Ню Йорк е в икономически упадък. Градът е мръсен, беден, пълен с бездомници, джебчии и дегенерати, а бизнесите фалират един след друг. В това на пръв поглед негостоприемно място идват редица млади хора от страната, привлечени най-вече от ниските наеми.

При тези условия Хили Кристъл отваря своя CBGB. Съкращението означава „Кънтри, блуграс и блус“ (с добавката OMFUG – ”Друга музика за ентусиазирани меломани”). Тези стилове музика са много популярни по това време, но въпреки първоначалните намерения на Хили, не такава музика се свири в клуба му.

Възходът на диското предизвиква недоволство сред рокаджиите. Рокендролът пък е започнал да става предвидим. Песните сякаш следват определена формула, а групите залагат повече на представлението – каскадни номера и шоу. На публиката са ѝ омръзнали удължените солота, сложността на музиката и протакването между изпълненията. Това заражда нуждата от нови свежи ритми и звучене – прост, първичен и енергичен рокендрол. Този нов стил започва да се оформя в CBGB. Първоначлно го наричат „уличен рок“, по-късно „пънк“.

Кристъл е решен да ангажира само групи, които изпълняват своя авторска музика и не копират останалите. За него оригиналността е много по-важна от техниката. Тук идват талантливи млади музиканти, които не търсят непременно слава. Те не правят музика, защото искат да станат рок звезди, а защото искат да бъдат чути, да изявят себе си, да заявят своята независимост от установения ред. Сред тях има истински новатори. Когато Ramones стъпят на сцената, например, няма място за глупости. Четири момчета с дълги коси, кецове, дънки и тениски. Простотата на музиката им е освежаваща. Песните са по две минути, може би две минути и половина, без обяснения и протакване помежду им, само няколко думи. Целият сет трае 15-20 минути и ако това не е достатъчно, майната ти.

Въпреки че CBGB е известен с пънка, в клуба можеш да чуеш всякакви стилове музика. Тук има място за всеки – групи, които не очакваш да се разбират, защото музиката им е толкова различна, се пожагдат чудесно. В клуба започват да идват не само музиканти, а хора с всякакви артистични наклонности. Мястото е мръсно, неугледно и далеч от изискано – пълна антитеза на Студио 54, друг известен нюйоркски клуб по това време, но именно в това се крие част от чара му.

Уили Нийл разказва как се отправил към „Бауъри“ 315 с китара в ръка веднага щом чул за CBGB. Заявил на момичето зад бара, че иска да свири, а тя му отвърнала: „Трябва да говориш с Хили. Той е отзад, но ще дойде.“ Уили седнал и си поръчал бира, но след половин час никой не се появил. Отишъл при джубокса и разгледал песните. Имало наистина страхотни парчета, но впечатление му направила последната песен – на някой си Хили Кристъл. Събрал пет долара на монети и я пуснал. След деветия път се появил току-що събудил се мъж с вид на мечка гризли. Уили отишъл при него и му казал: „Здравей, ти ли си Хили? Харесвам песента ти. Какво трябва да направя, за да свиря тук?“ А Хили отвърнал простичко: „Ами, ето я сцената. Качвай се!“

Скоро след това CBGB сякаш изригва. Появяват се толкова много групи. Някои от тях придобиват успех и слава, други – не, но безспорно всяка оставя своя отпечатък в музикалната история.

Джейн Каунти, известна по това време като Уейн Каунти, често свири в CBGB с групата си Wayne County and The Backstreet Boys. Уейн е откровен гей и травестит, външността му, текстовете му и поведението му на сцената са провокативни и предизвикателни, оспорващи тогавашните разбирания и изпреварили времето си.

По време на изпълнение през март 1976 Ричард Манитоба, вокалист на The Dictators и съперник на Уейн, си проправя път до сцената и започва да освирква и дразни музиканта. Каунти е свикнал на подобни реакции – все пак е провокатор, но след няколко песни си личи, че започва да губи търпение. Накрая Ричард се качва на сцената. Уейн прекъсва песента си и удря Ричард с микрофона, после му скача. Двамата се търкалят по сцената, после падат от нея и продължават да се борят. След като Уейн се връща на сцената бялата му риза е покрита с кръвта на Ричард. Поглежда към публиката и пита дали да приключват или искат още рокендрол. „Рокендрол!“ е отговорът.

Подобни случки не са напълно необичайни за CBGB и са безобидни в сравнение с това, което става наоколо. Бауъри е особено лош квартал, а самият клуб се намира под приют. В околността приютите са общо шест, приютили около 2000 човека, повечето от които алкохолици и наркомани, някои ветерани от Виетнам или бивши затворници. Улиците са пълни със спящи пияници и джебчии, нападащи предимно по-възрастните. Но на посетителите на CBGB това изглежда не им пречи. А и ситуацията има и някои предимства – наемът е нисък, повечето съседни сгради са индустриални, а на живущите изглежда малко рокендрол не им пречи.

CBGB винаги ще се свързва с имена като Ramones, Blondie, Misfits, Patti Smith Group, Wayne County, Dead Boys, The Television, The Dictators и Joan Jett. През осемдесетте оттам минават Agnostic Front, Murphy’s Law, Cro-Mags, Gorilla Biscuits, Sick of It All и Youth of Today, а през деветдесетте групи като Sum 41, Korn, Green Day и Guns n Roses. Клубът затваря врати през октомври 2006 като последното изпълнение е на Пати Смит. През 2010 платформата iheartradio пуска CBGB Radio, а през 2012 CBGB се преражда като най-големия музикален фестивал в Ню Йорк. В рамките на концерта се провеждат безплатни конценти на Тайм Скуеър и в Сентръл Парк, както и в различни клубове в града, а кино салоните в Манхатън излъчват филми за историята на рокендрола.

CBGB & OMFUG е неизменна част от културното минало на Манхатън и въпреки че не съществува вече десет години, отпечатъкът, който оставя не е загубил яркостта си.

 

Страница 1 от 1313

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…