Капана.БГ

Капана.БГ

Така инвалидите, пенсионерите и майки с деца не могат да ползват безплатно Hi-tech WC-тата

Соня Попова

Високотехнологичните тоалетни в квартала Капана не бяха подминати от вандалски изцепки. За жалост гамените са направили така, че най-уязвимите ползватели да не могат да влизат в Hi-tech WC-тата. Изкъртени са звънците за безплатно ползване.  

Двете дългоочаквани мобилни тоалетни, които заемат мястото на историческите сред поколения пловдивчани писоари в Капана, пристигнаха в края на юни и заработиха две седмици по-късно. От тогава са основната атракция за работещи, живеещи и преминаващи.

Още по време на монтажа от фирмата, спечелила конкурса за доставка, отвърнаха на въпрос на репортер от Под тепето, че са предоставили на Общината 20 чипа за групите, които имат право на безплатно ползване. Как да става влизането на тези хора трябваше да реши администрацията. Припомняме, че според общинската наредба родители с деца до 6 години, пенсионери и инвалиди, не дължат такса за обществена тоалетна.  

Така, за кратко, със задачата на фейс контрол за безплатното облекчение бяха натоварени служителите на Синя зона  на ул.“Железарска“. В джобовете им стоеше приемник на батерии за радио звънец и при сигнал те отиваха до „златните“ тоалетни и преценяха дали звънящия човек може да влезе без да дава 1 лев. (бел.авт.: оставям без коментар залепените звънци за 8 лева на фасадата на кабините за 180 000 лева.)


„Оказа се, че идеята за звънците не е удачна. Бяха изкъртени много бързо, само за 2-3 седмици,“ коментира директорът на ОП“Чистота“ Иван Стоянов.

Заради високата система за сигурност, стандарти и покритите изисквания от поръчката за вандалоустойчивост в самите кабинки няма нанесени материални щети.

По този начин въпросът как ще бъде решен казусът с тези, които имат право на безплатно изхождане още виси.   

Може да се окаже, че заради подобни вандалски прояви пловдивчани в бъдеще не ще могат да им се радват при нужда нито на Гребната база, нито в големите паркове на града.

 

Магическият свят на Dolce Fellini е пъстър, богат и в момента, в който пристъпиш прага, потъваш навътре с всички сетива

От самото си създаване през 2012 година Dolce Fellini е не само любимо място на всички за похапване на занаятчийски сладолед и вкусни торти, но и емблема за съвършенство в света на сладкарското изкуство. Още от намека за италиански неустоими десерти и „сладък живот” с името си, до примамливите изкушения, на които трудно устояваме всекидневно, екипът на сладкарницата не спира да ни изненадва с неземни вкусове.


Торта: Silver Surprise

За никого не е тайна, че италианците са ненадминати, когато става въпрос за храна, а страстта на собствениците към тяхната кухня е причината да се опитат да пресъздадат насладата си от всяка една хапка и на родна земя. Рецептите са взаимствани от тамошните сладкари, а персоналът преминава специално обучение в страната на Апенинския полуостров, за да усвои всички онези трикове, които само закърменият с италианската култура и храна може да разкрие.


Провансалска торта

Започвайки още от глътката кафе сутрин, което трябва да е приготвено с точно определена температура и текстура, до перфектната му комбинация с пухкав кроасан, Dolce Fellini е мястото, където закуската се превръща в цял ритуал. Историята на марката Trucillo е повече от 50 годишна, а тимът е официален вносител и изпълнен със страст и ентусиазъм не само да предлага висококачествено кафе, но и да разпространява италианската кафе – еспресо култура в България.

В пълния свят на фантазията от натурални вкусове на Dolce Fellini може да надникнете в Lost in Plovdiv. 

Фестивалът отваря виртуалната си каса днес точно в 10 часа, а от 1 септември ще заработят и касите в Драматичния театър и Куфарчето в МОЛ Пловдив

 

Виртуалната каса на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“ отваря врати от днес точно в 10 ч. За първа година любимият форум на пловдивчани ще предлага билети са представленията в програмата прз онлайн платформа www.tickets.dtp.bg.

 

С интересна информация за спектаклите от 22-ото издание на фестивала е пълен обновеният сайт http://scenatepe.com/. Феновете ще могат да научават детайли от програмата и на фейсбук страницата на „Сцената“.

 

Разгледайте събитията от основната и съпътстващата програма на форума и изберете вашето любимо представление, канят организаторите.

 

Съвсем скоро – на 1 септември от 10 часа, ще отворят и фестивалните каси в Драматичния театър и Куфарчето в МОЛ Пловдив.

 

И тази година „Сцена на кръстопът“ ще предложи разнообразна програма с най-добрите театрални представления на трупите от цяла България. Откриването е на 11 септември от 19 часа в Драматичния театър със спектакъла „Ромео и Жулиета“ на балет „Арабеск“. Общо 18 представления ще гостуват под тепетата. Сред тях са „Танцът Делхи“ на Георги Стоев, „Лисичета“ на Бина Харалампиева, „Пияните“ и „Чамкория“ на Явор Гърдев и много други, за които има информация на сайта на фестивала.

 

Финалът на „Сцена на кръстопът“ ще е подобаващ – с пловдивската премиера на книгата и филма „Романът на моя живот“ на „бащата“ нан фестивала – проф. Стефан Данаилов. Събитието е по повод 75-годишнината на големия български актьор.

 

По традиция „Сцената“ ще предложи на публиката и разнообразна съпътстваща програма с концерти, премиери на книги и представления. Мотото на 22-ото издание е „Театъра Вълшебното“.

 

“Сцена на кръстопът“ се случва със съдействието на Министерство на културата и община Пловдив. Домакин е Драматичен театър-Пловдив. Форумът нямаше да се случи и без подкрепата на меценатското семейство – „Роза Импекс“ (главен спонсор), КЦМ 2000 груп, Kabile, “Маи-груп“ ЕООД, „Атаро Клима“, „Димитър Маджаров“ и „Ондулин“.

Понеделник, 20 Август 2018 08:20

No Sense / Cocktail Night

Понеделник е спряган за най-лошия ден от седмицата, затова No Sense решиха да го направят поне три идеи по-хубав от обикновено! Коктейлната им вечер ще бъде много свежа и лятна, това е сигурно. Всеки понеделник, ще можете да се наслаждавате на различни коктейли представени от техните бармани!

No Sense
20 часа

Премиерът идва за откриването на Европейска столица на културата през януари догодина

Таня Грозданова

Министър-председателят на България Бойко Борисов заяви категорично, че ще присъства на откриващото събитие в Пловдив през януари догодина, когато градът ни ще е Европейска столица на културата през 2019-а. Това стана по време на посещението му на могилата Малтепе край пловдивското село Маноле, където се запозна с последните открития при разкопките на екипа на археолога и директор на Регионалния археологически музей - Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов.

На въпрос на репортер на Под тепето, дали правителството вече припознава инициативата Пловдив 2019 като държавен приоритет и самият той ще присъства ли на откриването, Борисов заяви: „Естествено! Толкова пари са се налели, толкова много работа се е свършила.“

„Какво значи застава ли, ние сме застанали така както трябва?! Дадохме общо 20 млн. Сега дадохме последните 9, всичко каквото трябва сме дали,“ коментира премиерът относно припознаването на инициативата като държавен приоритет. После добави, че държавата не е Министерски съвет, Министерство на културата или Общината, а  държавата са данъкоплатците.  

Той определи като рядък шанс откритието на доц. Кисьов и екипа археолози край Маноле. „Имаме нещо уникално, което да съвпадне и с пика на рекламата на България и на Пловдив – Европейска столица на културата. Сиреч - това е рядък късмет да е на 10 км от Пловдив. И това е нещо както майката на всички църкви в Рим, както Переперикон, както много други места… като ги захванем ще караме докрай. Не се съмнявайте! До септември ние трябва да може да довеждаме тука скъпите гости и да им я показваме.“ 

Неделя, 19 Август 2018 08:47

Spectrum Music Lab - Sunday Guitar Workshop

Spectrum Music Lab е проект на китаристите Светлин Стайков, Атанас Шишков и Милен Димитров. Ще свирят авторска музика, кавъри както и джем тракове.

Bee Bop Café
17 часа
Вход свободен

Премиерът обеща подкрепа, за да може най-високата гробница в света да бъде разкрита външно за  пика на Европейска столица на културата през 2019-а

Министър – председателят, министърът на културата, областният управител и кметът на Пловдив дойдоха в Маноле, за да разгледат уникалните археологически находки

Таня Грозданова

На височайше стълпотворение в събота ранен следобед се нагледа пловдивското село Маноле.  Министър – председателят Бойко Борисов, министърът на културата Боил Банова, зам.- министърът на културата Амелия Гешева, областният управител Здравко Димитров, кметът на Пловдив Иван Тотев, няколко от районните кметове, почти цялата група общински съветници от ГЕРБ, шефове на общински предприятия и директорът на ОД на МВР-Пловдив Атанас Илков, дойдоха в полето край селото, за да разгледат уникалните археологически находки.

Всички те се запознаха на място с последните открития, направени на могилата „Малтепе“ от  екипа на директора на Регионалния археологически музей – Пловдив археолог доц. д-р Костадин Кисьов.  През последната седмица там археолозите започнаха разкриването на  монументален гробен комплекс, какъвто не е откриван нито на Балканите, нито на територията на Европа.

Неговото проучване ще представлява изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство, категорични са откривателите му. Гробницата е висока 20 метра, а над нея са намерени 4-метрови основи на голяма статуя, разказа доц. Кисьов.

След като обиколиха лично могилата и разкритите части на гробницата, премиерът и придружаващите го  лица останаха силно впечатлен от видяното. До момента не е открит входът, но е видима няколко метрова стена от  глинобитна постройка, култови ями около могилата , в които са били полагани дарове, открити са и голям брой римски монети, които са от II и III век.


Гробницата край Пловдив е уникална, възкликна премиерът пред журналисти след обиколката и предаде част от разказаното му от доц.Кисьов. „Тя е най-високата открита гробница в Европа. Такава досега не е откривана нито у нас, нито на Балканите. Тепърва има да се проучва, за да знаем със сигурност за какво става въпрос, тъй като в момента за някои от нещата гадаем. Ще продължим с проучванията, за да сме сигурни и уверени какво точно сме открили", заяви Борисов.

Според археолозите цялата пирамидална конструкция на гробница е над 24-метра, на всеки пет метра има пластове от тухли, а останалото са монолитни блокове. „Толкова голяма гробница може да бъде само на император и то от времето на така наречените „войнишки императори“. Издирват се гробници на двама римски императори, от този период, и не е изключено тук да е положен един от тях,“ коментира доц. Кисьов. Другата възможност е тя да е на един от последните тракийски владетели на одрисите. Засега предположенията на археолозите са, че постройката е завършена в средата на III век. Очаква се това да се потвърди при изкопните дейности и разкритията, които предстоят. Има обаче и данни, че е започната по-рано - още в края на I или началото на II век от новата ера и може да е строена приживе за гробница на някой от последните тракийски царе. Около могилата е имало 450-метров зид от монолитни, високи 2 метра каменни блокове, което е още едно основание да се съди за изключително високия ранг на човека, погребан там. На върха на могилата е открито и средновековно  гробище.

Археологическите проучвания на могилата се провеждат вече втора година от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. Финансирането на разкопките до момента е от община Пловдив.

Могилата е с диаметър на основата 140 м и е висока 26 м. Малтепе се намира на 20 км източно от Пловдив. Засега археолозите са разкрили само най-горния пласт и близо 8-метрова стена. Виждат се следи от иманярски набези на самия връх, където част от стената е разрушена, но те не са успели да стигнат до вътрешността на могилата, което е радостно.

Ако тези предположения се докажат, това превръща Малтепе в уникална находка, каквато няма по целия свят. Толкова високи  гробни кули, но не под формата на пирамида, е имало в Палмира, но са разрушени. Подобни са открити и в Рим, но те са високи едва 5 метра, каза Костадин Кисьов.

Министър-председателят Борисов поръча на археолозите работата да върви с пълна сила и да не губят нито ден. Той настоя обекта да бъде готов за посещения до средата на 2019 г. когато ще е кулминацията на Европейската столица на културата в Пловдив.

Кметът на Пловдив Иван Тотев го увери, че финансиране за обекта е осигурено, а Костадин Кисьов обясни, че ще са му нужни 3 самосвала, 2 багера, 1 фадрома и 15 работници. За да може обектът да бъде разкрит в цялата му величественост ще трябва да бъдат изкопани и извозени близо 90 000 кубически метра пръст, които са оформили тепето. Едва тогава да се пристъпи към проучване на вътрешността и консервация.  

Страница 1 от 1252

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…