Капана.БГ

Капана.БГ

От доста време следим един интересен автор и драматург, който се интересува от нещата, които се случват в България и не само. Впечатлява ни със своята проницателност, а му имаме доверие, заради добрия вкус, който проявява и таланта, който има. Стефан Иванов е автор на стихосбирките „4 секунди лилаво” (2003), „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” (2004), „Списъци” (2009) и „Навътре“ (2014). За „Списъци“ е номиниран за Националната награда за поезия „Иван Николов“. „Навътре“ е номинирана за първите награди за литература на НДК. Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е, заедно с Иван Добчев, на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление. Пиесата му „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия. През 2018 г. е резидентен драматург на Националния театър на Люксембург. От 2003 г. публикува многобройни текстове в различни издания. Превеждан е на английски, френски, немски, гръцки, сръбски и други езици. Публикуваме негов пост във фейсбук от преди няколко дни, който ни хареса заради изказа и прецизоността си.

"Ситуацията (не само) в България прилича на неприкрито, посредствено систематично убийство на спящ човек, натикан в ъгъла, който или се е въоръжил с нехайство към собствената си екзекуция и я наблюдава с хладен или горещ отказ, цинизъм, кибицизъм, сарказъм, агресия, ирония, алкохол, ядене и престъпване на писани и неписани правила и закони или се опитва да свърже двата края - по възможност в дъга или усмивка, да живее достойно, приятелски, светло, здраво, честно, да гласува, да не се отдава на апатично отчаяние и някак жизнеутвърждаващо да преглътне очевидния факт, че открай време е на страната на загубилите и в отредения промеждутък иска да сподели нещо смислено, а не да окраде ближния и да прецака далечния. А всъщност - междувременно се изнамират лекарства и лечения за тежки болести, слънцето свети и топли все по-горещо планетата, хора си варят сладко от череши, берат билки, поливат цветя, пеят, целуват се, правят баница и вече са си догледали сериала, дочели книгата и търсят още малко неделна тишина, красота и утеха преди да обядват, преди да настъпи дългия смълчан следобед и със сигурност не желаят допълнителна радиационна доза безсмислие от страшните и сервилни медии, политици и други самодостатъчни, жестоки и фалшиви герои, които са хора само формално и наужким, ако се съди по нечовешките им действия. Хубаво лято".

Текстът е публикуван със съгласието на автора. А ето и блога му: http://siv.sofiascape.com/.

Zero Waste движението набира все повече скорост и ако все още не знаете как да живеете без отпадъци, сега е моментът да научите. Екипът на магазин за нулев отпадък Green Revolucia организира лекция на тема „Живот без отпадъци и без химикали“, придружена от песни, игри и награди. Събитието ще се проведе на 27 юни от 19 часа в мебелен салон „Напредък“.

Ще обсъдим важни въпроси като:

Как пластмасата влияе на нас като потребители?

Какъв отпечатък върху околната среда оставя използването на пластмасови продукти?

Рециклира ли се в България?

Кои отпадъци се рециклират?

Какво се случва с отпадъците, които не се рециклират?

Как всеки един от нас може да живее с нулев отпадък?

За доброто настроение ще се погрижат талантливите музиканти Илин Папазян и Михаил Косев. Ще има и много игри и награди, а един от посетителите ще спечели zero waste комплект на Green Revolucia.

Събитието е безплатно, но е нужна предварителна регистрация.

Започнала още в първите години на развитие на галерия Sariev Contemporary и надградена с нов формат и визия през 2010 г., платформата „ФОН: Млади автори“ има за цел да селектира млади творци, да поставя акцент върху творчеството им и да разкрива нови формати и естетически и идейни перспективи на изкуството днес. В процеса на правене на „ФОН: Млади автори“ галерия Sariev Contemporary често си е поставяла цели в територията на онази система от фактори около изкуството, които го правят видимо и на показ. Така „ФОН: Млади автори“ е осветявал нови пространства за експониране, давал е свобода за развитие на нови кураторски и комуникационни практики с цел да отвори по-широко поле, в което да “бъдем с изкуството”.

През юли и август 2019 година Sariev представя “ФОН: Млади автори от Пловдив” и като галерия започнала развитието си в Пловдив, подхожда към нея по специфичен начин. Намерението на галерията в подхода към изложбата е да направи ситуация, която да даде свобода за развитие и представяне на нови проекти на автори, които творят в Пловдив, като същевременно подчертае и характера на града и местата в начина на ситуиране на проектите. Изложбата отказва да работи с куратор, тема или конкретен артистичен фокус. Тя няма начало и край и погледът към нея е комплексен и отворен. Повечето от решенията в хода на изложбата са взети от галеристите съвместно в общ разговор и срещи с поканените творци Мартина Вачева, Мич Брезунек, Димитър Генчев, Велизар Димчев, Явор Константинов, Любомир Кръстев, Трифон Ташев, Вълко Чобанов и Димитър Шопов. Селекцията от авторите, които галерията кани, не показва определена артистична тендеция (макар и да онагледява частично такава), а показва автори с изявен художествен характер, между които има генерационна близост, човешки, колегиален, и понякога артистичен обмен. Изложбата е и групова, но по начин на ситуиране е съвкупност от самостоятелни, представяйки индивидуални проекти в сепарирани пространства. Индивидуалните представяния са решени самостоятелно от всеки един от авторите с подкрепа от галерията и показват актуалните им творби, естетически и тематични търсения в момента, което е и основният фокус на интерес на “ФОН: Млади автори от Пловдив”. Част от изложбата са и разговорът с авторите, партито с техни музикални сетове и филмът, представящ студиовизити с тях. “ФОН: Млади автори от Пловдив” се разполага не само в традиционното си място галерия Sariev, но и дава път на други артистични пространства като това на типичната с възрожденската си архитектура Данчова къща в Стария Град и на младата галерия Cu29. В комуникацията на изложбата галерия Sariev решава да постави под съмнение мястото на дизайна като въвеждащ в естетиката на изложбите и предлагащ първи стилистичен поглед на тяхното четене. Именно заради това галерията работи с дизайнера от Хамбург Пол Вогенрейтер за комуникацията на английски и с печатното студио „Арткомерс дизайн“ от Пловдив за комуникацията на български, като им дава тотална свобода в начина, по който ще представят “младите автори от Пловдив” и приема безусловно първите им предложения. Галерия Sariev се отказва и от традиционния формат на кураторски текст, който да представи предварително авторите и изложбата, като цели да реализира материал след откриването на изложбата, който ще представи перспективите към вече реализираната изложба и творбите в нея в разговор между творците, галеристите, изкуствоведи, куратори, посетители, колекционери, дизайнерите, авторът на филма, партньорите на изложбата. Материал, в който ще бъде обявена и новата визуална идентичност на галерия Sariev.

“ФОН: Млади автори от Пловдив”, както и предишни години, така и тази, ще включи “Портфолио ден” – формат, даващ възможността на кандидатствали и селектирани в последствие млади автори да консултират работата си в диалог с утвърдени художници, галеристи, куратори и колекционери.

Изложбата ще се състои на няколко локации:

Галерия Sariev Contemporary
Димитър Шопов, "3d DOGS"
5 юли – 30 август 2019
ул. Отец Паисий 40
понеделник – петък
10 – 18:30 ч.
събота
11 – 15 ч.

Данчова къща
Мич Брезунек, Мартина Вачева, Велизар Димчев, Явор Костадинов, Любомир Кръстев, Вълко Чобанов
5 юли – 30 август 2019
ул. Кирил Нектариев 18
вторник – неделя
11 – 19 ч.

Coffee&Gallery Cu29
Трифон Ташев
5 юли – 13 август 2019
ул. Христо Дюкмеджиев 24
понеделник – неделя
9 – 23 ч.

Artnewscafe
Димитър Генчев
5 юли – 30 август 2019
ул. Отец Паисий 38
понеделник – четвъртък
9 – 24 ч.
петък и събота
10 – 01 ч.
неделя
10 – 24 ч.

FLUCA - Австрийски културен павилион
Парти по повод откриването на изложбата, музикална селекция – участващите автори
5 юли, 21 ч.
Прожекция на филми за авторите, разговор и панелна дискусия с Веселина Сариева (директор и основател, Sariev Contemporary) и авторите
18 юли, 19:30 ч.
ул. Отец Паисий 38

Лъки дом на киното
Прожекция на филма на Димитър Шопов "3d DOGS" и беседа
6 юли 2019, 19 ч
ул. У. Гладстон 1

Всички събития са с вход свободен

Проектът е част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019"

Съорганизатор на изложбата „ФОН: Млади автори от Пловдив“ е ОИ „Старинен Пловдив“

Древният и вечен любим град такъв, какъвто го виждате вие с #Lostinplovdiv в Инстаграм

Снимка на корицата: lana_sdnk

Пловдив е толкова фотогеничен, че често се улавяме как дори забравяме да извадим телефона и да запечатаме красотата около нас. Минаваме забързани по калдъръма, забелязваме шарените флагчета отгоре или шарим с очи по магазинчетата. Цветовете сякаш ни мамят и хипнотизират и дори забравяме закъде сме тръгнали.

Снимка: szopskasalata

Така е и с типичното пловдивско състояние – айляк, „бичим си“ го ежедневно, насядали по капанските кафенета и толкова потъваме в него, че едната бира става на две и така до вечерта…Когато  пък се местим в някой от многобройните ресторанти под тепетата и след това завършваме с по питие в бара под звуците на фънк, рок, джаз.

Снимка: szopskasalata

Е, това е пролетно-лятното време по пловдивски, а за да не пропуснем нищо от потайностите, красотите и кътчетата от Града под тепетата отново се заравяме в Инстаграм и хаштага, с който нашите читатели отбелязват Пловдив през своите очи.

Снимка: roxana_sescioreanu

Снимка: thangvu.vn

 

Снимка: plovdivaudioexperience

Снимка:lana_sdnk

Снимка: jelev92

Снимка: g_kuman

Снимка: ralitsa.krushkova

Източник: Lostinplovdiv

Казват, че пътуването е единственото нещо, което купуваш и ставаш по-богат. Без съмнение пътешествията разширяват мирогледа ни, дават ни нови знания, обогатяват ни и ни променят. Когато пътуваме не само опознаваме нови места, култури и хора, но опознаваме и себе си. С всяка една нова дестинация трупаме безценни спомени и преживявания и нищо чудно че веднъж щом човек открие радостта от пътуването, иска още и още.

Капана.БГ подбра няколко любими цитата, които ще ви вдъхновят веднага да стегнете багажа и да заминете за някъде.

На всеки сто стъпки, светът се променя. – Роберто Болано

Светът е книга и тези, които не пътуват, четат само една страница. – Августин Блажени

Всяко пътуване има своите приключения. Ако пътникът посети по-добри страни, той може да подобри своята. А ако късметът го отведе в по-лоши, той може да се научи да се радва на неговата. – Самюел Джонсън

Аз, от своя страна, пътувам не за да отида някъде, а заради самото пътуване. Най-великата афера е да се движиш. – Робърт Луис Стивънсън

Напусни дома си, напусни страната си, напусни всичко познато. Само тогава рутинните задължения – купуването на хляб, яденето на зеленчуци, поздравяването дори, стават отново нови. – Антъни Дор

Работата пълни джобовете ти, но приключенията изпълват душата ти. – Джейми Лин

Защо си тръгваш? За да се върнеш. За да видиш мястото, от което идваш, с нови очи и допълнителен цвят. Хората там също те виждат различен. Да се върнеш там, откъдето си тръгнал, не е същото като никога да не си тръгвал. – Тери Пратчет

Докато не излезеш в неизвестното, не знаеш от какво си направен. – Рой Т. Бенет

Не мога да се сетя за нещо, което предизвиква повече детско удивление от това да си в страна, за която не знаеш почти нищо. Изведнъж пак ставаш на пет години. Не можеш да прочетеш нищо, имаш само основна представа за това как работят нещата, дори не можеш спокойно да пресечеш улицата без да застрашиш живота си. Цялото ти съществуване се превръща в поредица от интересни предположения. – Бил Брайсън

Открил съм, че няма по-добър начин да разбереш дали харесваш хората или ги мразиш от това да пътуваш с тях. – Марк Твен

Не можете да откриете нови светове, ако се боите да изпуснете брега от поглед. – Андре Гиде

Никое място не е толкова ужасно, колкото ви казват, че ще бъде. – Чък Томсън

Поне веднъж годишно, ходете някъде, където не сте били досега. – Далай Лама

Не съм била навсякъде, но е в списъка ми. – Сюзън Сонтаг

Където и да отидеш, това място става част от теб, без да осъзнаваш. – Анита Десай

Не ми казвайте колко сте образовани. Кажете колко сте пътували. – Мохамед

Където и да отидете, отидете с цялото си сърце. – Конфуций 

Техническият университет – филиал Пловдив ще реставрира своята сграда, обявена за архитектурен паметник на културата

Третият учебен корпус на Техническия университет-филиал Пловдив се помещава в красива сграда на ул. „Цанко Дюстабанов“ № 8, обявена през 1985 година за архитектурно-строителен паметник на културата. От 2009 година е паметник на урбанизма и културния пейзаж в историческата зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“.

Историята на тази сграда води началото си от август 1899 година, когато архитектите Мариано Пернигони, Георги Фингов и Вълко Вълкович правят проекта на френския девически колеж „Свети Йосиф“. По исторически данни сградата е била построена през 1907 година. Запазена е нейна снимка от 1912 година, публикувана от Димитър Райчев Пловдивски алманах на страница 104. Пърноначално сградата на девическият колеж „Свети Йосиф“ е била двуетажна. След земетресението през 1928 година започва ремонт и дострояване на трети етаж. В този вид сградата е завършена през 1942 година.  През 1948 година сградата на колежа е национализирана и предоставяна на държавни институции. От 1987 година е предадена за ползване на Техническия университет – филиал Пловдив.

Католическият орден „Свети Йосиф“ е водил неуспешна съдебна битка за възстановяване на собствеността на сградата. През 1992 година имотът е реституиран и върнат на ордена. По-късно в международен съд българската държава доказва, че е изплатила репарации на Франция след втората световна война и в тези репарации е включена и цената на имота на ордена за колежа. От 2000 година имотът със сградата отново е публична държавна собственост, предоставена на Техническия университет – филиал Пловдив.

Необходимият ремонт на трети учебен корпус на Техническия университет – филиал Пловдив започна с изготвяне и съгласуване на проект за външен ремонт на сградата и издаване на строително разрешение през 2012 година. През периода 2017-2018 година беше изпълнена малка част от проекта – смяна на дограмата и ремонт на покрива на югоизточното крило на сградата със собствени средства.

Външният ремонт на останалата част от сградата на Трети учебен корпус на Техническия университет – филиал Пловдив, включваща югозападното крило и средната част, предстои да се извърши по проекта за изграждане на Центъра за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“. Основната част от средствата са предоставени безвъзмездно от Европейския съюз, а останалата част се финансира от националния бюджет. В обновената част от сградата на вуза ще бъдат създадени и оборудвани с най-съвременна научна апаратура 20 научни лаборатории, в които ще се разработват проекти в областта на мехатрониката, роботиката, автомобилостроенето, авиацията, изкуствения интелект и енергоспестяващите системи и технологии.

Феновете под тепетата са водели активен клубен живот в края на XX век

Преди 10 години на 25 юни Кралят на попа напусна този свят на 51 години

Снимки: Владо Янев

Снимките които виждате са от лятото на 1990 година.

В края на 1989 година и началото на 1990 година в Пловдив е имало много силно движение на клубовете на Майкъл Джексън. По-големи и организирани са били всъщност два клуба. На младежи от сегашния район „Източен“ и на юношите от „Централен“.

Всеки петък те се събираха в бившия Младежки дом „Лиляна Димитрова“. Сега тук се намира Общинския съвет на Пловдив. Сбирките продължаваха по няколко часа с много песни, танци и демонстрации на костюми и аксесоари от сценичното облекло на  Майкъл.

През лятото на 1990 година в центъра на Града под тепетата се проведе едно много пъстро шествие на почитателите на Краля на поп музиката.

По случай Деня на уличния музикант (бел.ред.: да, имаше и такъв ден) децата се събраха до Централна поща и преминаха по цялата Главна улица на града с песните на Майкъл Джексън. Те носеха и много плакати с надписи „Обичаме те Майкъл“.

Страница 1 от 1532

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…