Капана.БГ

Капана.БГ

В този период Операта ще продължи да работи като подготвя своята празнична програма чрез репетиции в камерни състави, за да се завърнем на сцената една седмица преди Коледа

 

Концертът "Опера Бутик: Духът на предколедна Виена" – утре, 26.11.,ще се състои. Отменят се 5 събития

 

Опера Пловдив взе отговорното решение да се включи в националните мерки за ограничаване на пандемията като отмени всички свои планувани спектакли от 27.11 /петък/ до 17.12. 2020 година, това съобщиха от културния институт на страницата си в социалната мрежа Facebook. В обръщение към зрителите екипът на Операта изразява убеждението си, че по този начин ще спомогне за спокойствието на публиката и ще гарантира здравето на артистите на сцената.

 

 

„В този период Опера Пловдив ще продължи да работи като подготвя своята празнична програма чрез репетиции в камерни състави, за да се завърнем на сцената една седмица преди Коледа, когато вярваме, че нашата публика ще има необходимостта да бъде заредена с хармония и светли мисли повече от всякога! Ние също! Бъдете здрави!“

 

 

Важна информация:

 

 

26.11 - Концертът "Опера Бутик: Духът на предколедна Виена" ще се състои при спазване на обявените мерки за безопасност!

 

 

Отменят се следните заглавия: 28.11 - Зад кулисите на "Баядерка", 1.12 - "Евита", 3.12 - Концерт "Виенска класика" 2, 5.12 - "Баядерка" - премиера, 12.12 - Концерт на Акдемията на Госпожа Опера.

 

 

Билетите могат да бъдат върнати на касата, от която са закупени в срок до 5.12. или да бъдат презаверени след 17.12. за други спектакли на Опера Пловдив на касата на Операта.

 

Теодор Караколев

Улица „Иван Вазов“ получава своето име през ноември 1920 година, когато е преименувана от старото ѝ име „Станционна“ в чест на 70-годишния юбилей на писателя Иван Вазов. Точно сто години по-късно в „Под тепето“ ще ви представим поредица материали “Улица Иван Вазов от край до край”, свързани с историята на това знаменито пловдивско място. В следващите редове ще се разходим по тротоарите под огромните чинари – и още няколко други дървета, и ще чуем за тяхната история, но и настоящото им състояние.

Чинарите – от Платон до днес

Едно от първите споменавания в културната история на чинарите е в Класическа Атина, т.е. преди около 2400 години. Разбира се, те са много по-стари от всичко човешко, написано, изговорено или митично. Но и достатъчно внушителни и впечатляващи, че да влязат много рано в писмената памет на човечеството. Така в един от диалозите на Платон, Сократ разговаря с Федър край Атина под един изрично упоменат чинар. Смята се, че някои от градините, в които са били школите на Платон и Аристотел са били тъкмо чинарови. Макар и някои от тези градини да се смятат за маслинови, някои римски автори като Плиний пишат за чинарите, под които са водели своите уроци класичесите философи.

Как е изглеждал Пловдив като озеленяване тогава, не можем да сме съвсем сигурни, още по-малко точно къде какви дървета е имало. Идеята за култивиране на градини или изкуствена растителност едва ли се е появила у римляните, но едни от първите по-детайлни сведения за това имаме тъкмо от тях. А и със сигурност за римския Филипопол знаем повече, отколкото за по-ранния му вид. Все пак, не колкото други римски градове, като добре запазения поради историята му и добре проучен от археолозите Помпей. И със сигурност там е имало чинари, любими на римляните. Е, не на всички – историкът Плутарх пък разказва как Сула отсякъл голяма гора чинари около Атина за построяването на военни машини във войната срещу Митридат.

Любовта към градините се запазва през вековете в нашия регион. Вековни чинари, обичани от местните, има в Смолян, Гоце Делчев, Сандански и по други места. Съвсем близо до Пловдив – над Белащица има малка горичка с хилядолетен чинар, популярен като дървото с най-голяма обиколка на ствола – над 13 метра. Големият батко е на 1100 години, а по-малките на около 700, според поставените на място табели.

Най-популярното име на дървото идва в българския език от персийски, през турски. Популярно е и името „платан“ – чиито корени са в гръцкия език, но това е и латинското официално име на дървото. Среща се и с наименованието яблан.

Улица „Иван Вазов“ и неговите чинари

Чинарите, вероятно, са най-запомнящата се част на улица „Иван Вазов“ – затова и отделихме толкова време на тях. Огромните им стволове и тунелът, който образуват по правата улица, я правят истински магична.

Самите те са по-стари от самото име на улицата, дадено през 1920 година. Чинарите, изглежда, са посадени около 1908 година по заръка на цар Фердинанд, сам той любител на природата и ботаник. Според някои, той е дал разпореждане засадените по-рано дървета (най-вероятно акации) да бъдат заменени с по-дълготрайни такива и около 1908-1910 тогавашната „Станционна“ вече е получила своя нов облик, макар и с малки, новозасадени платанчета. Според друга, по-малко вероятна версия, още около 1902 година са засадени самите чинари и растителността от тогава не е променяна.

По-късно, малко след Първата световна война, улицата е павирана. Сегашната тротоарна настилка и специфични за „Иван Вазов“ вази около стволовете на дърветата, пък са още по-нови.

Самите дървета са поне два вида. В България са известни три – източен, западен и хибриден платан. По улицата лесно се разпознават източният и западният. Източният има малко по-груба кора, по-дълбоко изрязани листа, а топчетата, в които са семената, са по 2-7 на обща дръжка. Западният има малко по-гладка кора, листата са по-плитко изрязани, а на една връзка има едно или максимум две топчета. Повечето от дърветата по улицата са от западния чинар, който е по-устойчив.

Листа на източен чинар – по-дълбоко изрязани

…и две липи отпред...

Целият текст може да видите в Под тепето.

 

 

От днес на пазара вече можете да откриете луксозното издание „Приказки на пишеща машина“, нов неиздаван досега сборник от класическия автор на детски приказки и романи Джани Родари („Любими коледни истории от Джани Родари“, „Фантастичната гондола“, „Граматика на фантазията“, „Приказки колкото усмивка“, „Джелсомино в Страната на лъжците“).

Като своеобразно продължение на „Приказки по телефона“, един от най-обичаните сборници на автора, превърнал се в неотменна част от учебната програма по литература, „Приказки на пишеща машина“ ни среща с дори още повече необичайни герои, непредсказуеми ситуации и изненади.

Може ли един крокодил умник да ползва асансьора? А обикновен пощальон да повдигне цял остров, за да спечели състезание по сила? Докато новороденият Карлино показва на родителите си как се чете и смята, една красива недоволна кукла предпочита да си играе с автомобилчета. А под прикритието на градинските листа смелият градинар Фортунино прави всичко възможно, за да спаси любимите си цветя от новия им зъл собственик.
Днешният свят изглежда различно: вече няма пирати, които обикалят моретата в търсене на съкровища, никой не носи филцови шапки, а вестниците са предимно електронни. Но приятелството, любовта, добротата и големите сърца си остават непроменени – както и значението на въображението, което може да бъде използвано, за да се победи всяка неправда.

С твърди корици и богатите илюстрации на Дамян Дамянов „Приказки на пишеща машина“ е и специално издание, което ознаменува 100 години от раждането на автора, част от глобалната кампания за честване на повода – 100 GIANNI RODARI. Джани Родари е един от разказвачите, неразделно свързани с детството на много поколения в България. Сега децата на някогашните деца за първи път се потопяват в необятната му фантазия. Устоял на проверката на времето с изключителното си въображение, чувството си за хумор и дълбоката си философия Родари звучи също толкова ярко днес, колкото и тогава.

 

 

На 13 цветни страници с размер 49x66 сантиметра разказва историята на някои емблематични символи под тепетата, които сме изгубили завинаги поради грешни и недалновидни решения

 

Присъстват и други, които все още са в градската среда и могат да бъдат възродени, както надеждите за една по-добра и по-здрава нова година

„Изгубеният Пловдив” – така е озаглавен новият луксозен, стенен, 13-листов календар на Регионален исторически музей - Пловдив и Община Пловдив за 2021 година. От днес той вече е в продажба на цена от 9.00 лева и всеки може да си го закупи от експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” №1.

Календарът разказва историята на някои емблематични символи под тепетата, които сме изгубили завинаги поради грешни и недалновидни решения, но и на други, които все още присъстват в градската среда и могат да бъдат възродени, както надеждите за една по-добра и по-здрава нова година.

 

Пловдив е магнетичен град с прекрасни природни дадености, красивата и колоритна столица на Северна Тракия. Девизът „Древен и вечен” не е избран случайно – един от градовете с най-дълголетна история на Стария континент е все още жив, а животът е постоянна промяна. Понякога промяната се случва бързо и спонтанно, друг път узрява бавно и полека, понякога е жадувана от обществото, понякога обществото няма избор, понякога е за добро, а понякога не е. Пловдив продължава да върви по своя път, а посоката в настоящето се моделира от хората, които са избрали да случат живота си на това кътче от света. За да не се лутаме към бъдещето обаче е необходимо да не забравяме миналото, необходимо е да помним неудачите, които са допуснати преди нашето време, за да не ги повтаряме! Защото когато крадем от обаянието на Пловдив, съзнателно или без да искаме, ние крадем от едно по-щастливо и смислено бъдеще за нашите деца.

 

 

 

 

 

 

Български фонд за жените стартира кампанията по повод 25 ноември - Международния ден на ООН за борба с насилието над жени, с оригинална компилация от наистина страшни песни

 

Български фонд за жените издава първия по рода си албум „Вечните хитове на България“, в който единадесет музикални хита ще звучат така, както ги чуват милиони български жени, но никога не са звучали по радиото. Официалната премиера ще бъде на 25 ноември в 18.30 ч. в специално събитие във фейсбук страницата на организацията, а впоследствие достъпна за онлайн слушане и издадена на плоча.

 

Албумът “Вечните хитове на България” е компилация от монолози на насилници към жени-жертви. Всеки от тях носи заглавие, което съвпада с това на роден поп-хит от близкото и далечно минало и което много от нас свързват с любовни трепети. Това обаче, не са кавър версии, а неукрасени, неполирани изкази на унижение и подигравка към жени, които показват как любовта понякога се изражда в агресия. Текстовете описват дословно случаи на различни видове насилие. За съжаление, в тях е възможно всеки да разпознае свои близки и познати.

 

Мрачното вдъхновение зад проекта е фактът, че на всеки две седмици по една жена е убивана, докато слуша едно от тези или подобно на тях парче. Всяка година над 1 000 000 български дъщери, сестри, майки, баби, внучки, братовчедки, племенници, колежки и приятелки са обект на насилие. Всяка година десетки българки са убивани от техни настоящи или бивши съпрузи или партньори и от пандемията, наречена насилие над жени.

 

Защо цял албум? Най-вече защото случаите на насилие над жени често са редовно омаловажавани, премълчавани и дори толерирани. Повечето от тях са изолирани - всеки от тях вместен на три реда в тесните анонимни колонки на криминалната хроника. Реакциите към тях и нормализирането им ги превръщат в безкритична част от информационния поток.

 

Проектът “Вечните хитове на България” се опитва да ги систематизира и показва различните случаи и нюанси - насилието не е само физическо, а има доста по-широка гама от токсични проявления. Десет от тях намират място в компилацията - сексуално насилие, побой, преследване, стереотипизиране, трафик на жени, сексистки обиди и такива на расово-етническа основа и във връзка с външния вид. Петима български актьори записват по два от хитовете, но истинският фаворит е единадесетото парче. Turbo Hit Megamix е истински топ-хит от “върховете на класациите” - микс от цитати от изказвания на тези, които ни управляват и от чиито решения зависят животите ни: правителство, парламент, правоохранителни и правораздавателни органи, институции. 

 

Кампанията призовава всички да сменят изтърканата плоча, която се върти нон-стоп от години - да бъдат промяната, да говорят за насилието, да го разпознават, изобличават и предотвратяват, когато и където могат. Всеки желаещ може да се включи в кампанията в социалните мрежи и с реални действия - в живота.

 

 

 

С аудиоинсталацията „Вечните хитове на България“ Български фонд за жените се опитва да усили до нетърпимост крясъците на насилниците, за да не бъдат повече приемани подобни думи и да окуражи жертвите да говорят за проблемите. От Фонда призовават и всички институции да спрат с изтъркания рефрен от празни обещания и предлагат конкретни решения, с които да предотвратим пандемията от насилие над жени. Сред тях са: превенция чрез образование за ненасилствена комуникация и за половите стереотипи, промени в Закона за защита от домашното насилие и Наказателния кодекс, създаване на Национална агенция за борба с домашното насилие, събиране на официална статистика и провеждане на национално-представително проучване за мащаба и спецификите на насилието над жени, подобряване на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете и Стратегията по равнопоставеност към него и други подобни.  

 

 

За първи път събитието ще се състои в три последователни дни и ще се излъчва онлайн

 

През 2020 г. Европейската нощ на учените чества своята 15-та годишнина. По този повод ще се проведат стотици събития, едновременно в цяла Европа, с финансовата подкрепа на ЕС по дейности „Мария Склодовска-Кюри“ – част от програма Хоризонт. За пореден път събитието ще даде възможност на изследователите да покажат широкото приложение на науката и нейното въздействие върху ежедневието на хората.

 

Мащабната инициатива предизвиква огромен интерес всяка година. През 2019 г. бяха изпълнени общо 55 проекта, в 433 града от 27 държави в цяла Европа и извън нея. Посетителите наброяват над 1,6 милиона, а 36 000 учени са взели активно участие в проектите.

 

Тази година Европейската нощ на учените в България ще се проведе под формата на проект FRESHER (ФРЕШЪР), което идва от посланието Find Research Everywhere, SHare and ExpERience или на български - Намери Учените Навсякъде около теб, Сподели и Експериментирай. Координатор на събитието е Центърът за изследвания и анализи и обединява 20 партньора - академични, изследователски, индустриални и образователни организации и над 40 асоциирани партньора, представители от целия спектър на националната еко-иновационна система. Това е и най-голямата мрежа за сътрудничество в България за реализиране на Европейска нощ на учените с мащабна онлайн програма.

 

За първи път събитието ще се състои в три последователни дни и ще се излъчва онлайн, като началото ще бъде поставено на 27-и ноември, петък от 18:00 ч. Зрителите ще имат възможност да наблюдават една изключително динамична и интересна програма с над 20 включвания на живо и гостувания в студиото от всички партньори. За 28-и и 29-и ноември се предвижда излъчване на 18 часа дигитално съдържание от цялата страна. Клиповете ще бъдат качени на сайта на проекта, за да бъдат достъпни и след финала.

 

Централна тема за 15-ата годишнина ще бъде „Международната година на растителното здраве“, обявена от ООН, като на нея са посветени събития от всички научни области. Ще се дадат отговори на въпроси като „Как да получим гориво от растения?“, „Как от клетката ще порасне растение?“, „Хартията – от засаждането на дърво до изложбената зала“, „Демонстрации на мобилни роботи“, „Интернет на нещата в умните градове“ и още много.

 

И тази година Европейска нощ на учените ще демонстрира това, което изследователите наистина правят за обществото по интерактивни и ангажиращи начини, насърчавайки избора на научноизследователска кариерата сред младите хора и техните родители. Събитието дава възможност на всеки, който проявява интерес, да се превърне в учен за една вечер и да открие с какво се занимават изследователите, и как това влияе на останалия свят.

 

Събитието е общоевропейско, достъпно за широката публика и може да се наблюдава и във Facebook страницата на проекта - https://www.facebook.com/ResearchersBG, както и в YouTube канала на Европейска нощ на учените. Събитието ще бъде излъчено и в профилите в социалните мрежи на всички партньори на инициативата. Програмата за България е достъпна и на http://fresher-researchersnight.bg.

 

 

Децата от 3 Б група „Веселячета” на ДГ „Буратино”, която се намира в район "Централен" в Пловдив, станаха първенци в конкурс, организиран от Daikin  и ММС Инк  ЕООД, гр. Варна. С цветната си и пълна с въображение екипна рисунка – колаж  те спечелиха голямата награда – въздухопречиствател за детската група, премахващ бактерии, вируси, акари, полени, предизвикващи дискомфорт и алергични реакции.

 

Заедно с хиляди други малки творци на възраст  3-7 години от цялата страна, малките веселячета от ДГ „Буратино”се включиха в конкурса  и   изразиха в  общ художествен проект собствената си представа за един по-добър и  чист свят.

 

Силната мотивация на учителите и родителите  им  да окажат нужната подкрепа и да включат рисунката за участие в конкурса идва  от желанието им да направят нещо за подобряване  на средата в детската градина, за да бъде тя по-здравословна и да се подобри качеството на въздуха, който дишат децата.

 

Още повече, че в групичката има дечица с алергии. Затова и техните учители и родители  търсят разбиране и съдействие  и го получават от колеги, приятели, хора, ангажирани в сферата на образованието, както в много социални групи и родителски общности, които ги подкрепят в конкурсната надпревара.

 

 

 

Страница 1 от 1797

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…