Капана.БГ

Капана.БГ

Катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет (ФИФ) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ представя на 22 април, понеделник, от 16:00 ч. изложба на фотографа Айдън Четинбостаноглу от Измир, Турция. Тя ще бъде разположена на 4-тия етаж в сградата на факултета на ул. „Костаки Пеев“ № 21.

Фотоекспозицията показва част от нематериалното културно наследство на някои ромски групи в Пловдив. Изложбата е под наслов „Столипиново – всеки има история“ (‘Stolipinovo - everyone has a story’) и ще бъде открита от автора си Айдън Четинбостаноглу и от проф. днк Мария Шнитер от ФИФ .

Организирането на изложбата е в рамките на проект по Национална научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от МОН.

„Работата ми обикновено е дългосрочен проект, който се състои от културни и човешки права. Изследването на ромската култура е едно от тях. Проучването, което започнах през 1999 г., продължава в различни балкански страни,“ споделя самият Айдън Четинбостаноглу.

Той е роден през 1954 г. в Измир, Турция. През 70-те години на миналия век с фотоапарат, взет назаем, прави първата си снимка. След като показва свои фотографии на учителя си по рисуване, преподавателят му предлага да подготви изложба. Така през 1973 г., с негова помощ, открива и първата си фотоизложба.

Четинбостаноглу завършва Факултета по политически науки към Университета в Анкара през 1978 г. От 1970 г. насам снима културните, историческите и природните богатства на Турция и света. Споделя фотографските си умения в 37 лични и 28 смесени изложби в страната и извън нея. Негови фотографии са публикувани в множество печатни издания, подготвени са и няколко документални филма за неговата кариера.

От 1975 г. печели награди в и извън Турция. Сред международните му призове от последните години е голямата награда на конкурса за фотография ‘Learning for life, Working to grow’, организиран от Музея на фотографията в Солун през февруари 2014 г. Получава 5 награди в различни категории във фотоконкурсите „Човешки фото награди“, организирани от ЮНЕСКО в Китай през 2013 и 2015 г.

През 2013, 2014 и 2016 г. в книгата ‘The Other Hundred’, изготвена в световен мащаб от ‘Global Institute For Tomorrow’ в Хонконг, Китай, три социо-културни изследвания на Айдън Четинбостаноглу са включени в първите 100.

Печатният фотоалбум Айдън Четинбостаноглу ‘An Endless Journey, 1972 – 2016’ е представен за продажба в различни страни по света.

През 2015 г. той е удостоен с наградата Allard, присъдена от University of British Columbia в Канада за фотографи на човешките права.

Премиерата на лентата „7“, събрала седем късометражни филма на седем знакови съвременни режисьори, ще е тази вечер в Лъки- Дом на киното. Специалната първа прожекция ще събере голяма част от екипите, работили по реализирането на седемте кратки кино истории. Те са вдъхновени и се случват в Пловдив- Европейската столица на културата. Историите са разказани през погледа на седем режисьорски екипа – Петър Вълчанов и Кристина Грозева („Урок”, „Слава”), Николай Тодоров („Преди да заспя”), Павел Г. Веснаков („Денят на бащата“, „Дяволското гърло“), Ралица Петрова (“Безбог”), Димитър Кутманов („Ecce homo”), Любомир Младенов („Ловен парк”, „Кораб в стая”) и Христо Симеонов („Синът”). Много от режисьорите и актьорите в седемте филма ще присъстват на премиерата довечера. Сред тях са Маргита Гошева, Йоана Буковска, Григор Антонов, Слава Дойчева, Александър Бенев, Даниел Рашев, Иван Пасков.

Късометражните филми бяха заснети в Пловдив през 2018 година на ключови локации като ЖП гарата, Централната поща, в стара сграда в „Тютюневия град“, островът Адата, улички из стария град, паметника Альоша и др. и включваха участието на множество доброволци и спомоществуватели от града, както и представители на пловдивския културен елит, сред които художниците Вълчан Петров и Ангел Пачаманов, музикантът и ръководител на хор „Детска китка“ Яна Делирадева, Радослава Кръстева, Училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ и др.

Филмът, носещ характерия киностил на творците от младото българско поколение, изследва какво се случва в душите на седем персонажа в красивия и старинен град Пловдив. Сред разказите са история за порастването; за получаването на втори шанс; разкази за намирането на себе си в другия и за намирането на пътя, по който да живееш; пътешествие в спомените от детството и история за мечтата за по-добър живот.

Филмите, както и целият проект КИНОПЛОВДИВ, са част от артистичната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и са реализирани с подкрепата на общинска фондация „Пловдив 2019“ и с любезното съдействие на различни организации и граждани от града.

 

 

Ето какво се случва със затоплянето по паважа на Европейската столица на културата

Най-многолюдната група улични артисти се появи в ранния след обяд в Квартала на творческите индустрии и внесе пъстро настроение сред пловдивчани и гостите на града, отдали се на айляка.

От Галисия*, Испания сме, обяснява дамата с розовия шал.

Тя е една от няколкото артисти, които протягат шапки към посетителите в бирения бар Котка и мишка и наоколо.

Звънките дайрета отмерват звучна мелодия в ¾ такт, а певиците пригласят звучно, накрая няколко от испанките завъртат дълги фусти в ритъма на танца.

 

Ето такива неща се случват със затоплянето по паважа на Европейската столица на културата 2019-а.

*Галисия (Galicia или Galiza е автономна абласт с Североозападна Испания, според преброяването от 2009 година, населението на Галисия е 2 796 089 души. Типичният галисийски музикален инструмент е гайдата. Кулинарията ѝ се слави с рибните блюда (особено октоподът по галисийски), бадемовата торта от Сантяго и други.

Всеки може да номинира от 22 април до 12 май

Най-голямата платформа за доброволчество в България – TimeHeroes.org, отваря номинациите за своите Годишни награди за доброволчество ГЕРОИТЕ.

За трета поредна година, наградите ще отличат хора и организации, допринесли за развитието на доброволческата култура в България.

До 12 май, на awards.timeheroes.org всеки може да номинира доброволци, неправителствени организации, компании, журналисти и за техните добри дела, случили се в периода юни 2018 г. – април 2019 г.

И тази година журито, съставено от личности с активна гражданска позиция, ще търси доброволчески истории, прояви и практики, които са вдъхновяващи, смели, новаторски, израз на активна общественополезна дейност и позиция, или пример за значително положително въздействие върху дадена кауза или общност.

Отличените ще бъдат обявени на тържествена церемония на 6 юни.

Наградите ГЕРОИТЕ тази година са част от първото издание на Седмица на ГЕРОИТЕ - серия от събития за деца и възрастни и своеобразен фестивал на доброто, в който могат да се включат всички желаещи да слушат, разказват и гледат вдъхновяващи истории за доброволчество.

"Седмицата на ГЕРОИТЕ е време, в което да отпразнуваме всички смели хора, които дават от времето си, за да правят добро за някой друг. Но тя е и време, в което всеки, който още има колебание в себе си дали и как може да помага на другите, да се включи и да разбере. А връчването на наградите ГЕРОИТЕ е финалът на седмицата, на който казваме “Ура!” за всички правещи добро.", казва Благовеста Пугьова, изпълнителен директор на TimeHeroes.

В предишните две издания на наградите бяха отличени над 40 изключителни доброволчески примера, а сред отличените са доброволци и организации, подкрепящи различни каузи в цяла България. Статуетки бяха дадени още на отговорни компании, които подкрепят и развиват доброволчеството в екипите си, и на журналисти – за медийно отразяване на темата. Разгледайте наградените от предните две издания тук: https://awards.timeheroes.org/geroite-2018 и https://awards.timeheroes.org/geroite-2017.

От 2012 г. досега TimeHeroes.org помага на българите да подкрепят социални и културни инициативи с времето и уменията си. С над 55 000 регистрирани доброволци, обединени около 1800 инициативи на над 700 неправителствени организации (НПО) в цялата страна, платформата е основният източник на доброволци за българските НПО. TimeHeroes помага още за развиването на културата на доброволчеството сред българските ученици, компании, както и сред хората в активна пенсионна възраст.

ГЕРОИТЕ 2019 се осъществяват по проект на Фондация "Америка за България" и с подкрепата на UniCredit Bulbank - суперпартньор и Hewlett Packard Enterprise - партньор.

Повече информация, както и подробните критерии на наградите, ще намерите на awards.timeheroes.org.

Беседи на емблематични места и сгради показват литературното лице на Европейска столица на културата

На 19 април 2019 г. от 17,30 часа от Седмия хълм (градинката до Джумая джамия) стартира проектът на издателство „Летера“ – „Литературни пътешествия в Пловдив“, като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.

Целта на проекта е да събуди интереса на пловдивчани и гостите на града към литературното лице на Пловдив – сравнително непознато и непопулярно, чрез живия досег с паметниците и паметните места, свързани с живота и делото на видни български творци. Предлага се по-нестандартно навлизане в литературните пространства чрез своеобразни пътешествия в града.

Посетителите ще имат въможност да получат и книжен пътеводител, посветен на проекта.

Концепцията и литературните текстове за маршрутите са изготвени от доц. д-р Владимир Янев, преподавател в ПУ „П. Хилендарски“, изследовател на българското литературно наследство с богато творчество от близо 30 произведения. В пътешествията ще вземат участие изтъкнати пловдивски творци и учени и студенти от ПУ„П. Хилендарски“.

В периода 19-21 април ще се осъществят първите три маршрута в градското пространство:

Първи маршрут: ЗА ПЛОВДИВСКОТО ДУХОВНО ТРИХЪЛМИЕ

19 април,  17,30 часа, сборен пункт: Седмия хълм до площад Джумаята

Беседите ще бъдат изнесени от доц. Владимир Янев и проф. Никола Балабанов; Гост на събитието е художникът Атанас Хранов.

 

-          Дановата къща - На гости у българския Гутенберг 

-        Катедрален храм „Успение Богородично“ - Как Нешо Попбрайков прочита на черковнославянски „Апостола“

-        Жълтото училище – Първата българска гимназия с главен учител Найден Геров

-        Античния театър – Древният и вечен Пловдив

-        Къщата с кулата – Какво разказва Димитър Кирков в романа „Хълмът“

-        къща „Ламартин“ - Поетът, който разбра българите

-        читалище „Възраждане“ - Средище на културен обмен

 

Втори маршрут: В СЪРЦЕТО НА СТАРИЯ ГРАД

20 април,  11,00 часа, сборен пункт: паметник на Цанко Лавренов на ул. „Съборна“

Беседите ще бъдат изнесени от доц. Владимир Янев и художника и поета Матей Матеев

 

-          Градска художествена галерия – За художниците на Пловдив

-        Постоянна експозиция на Златю Бояджиев – Кой е д-р Стоян Чомаков; Забележителният творец Златю Бояджиев 

-        Църква „Св. св. Константин и Елена, Иконна галерия, Хисар Капия, Етнографски музей

-        Паметната плоча на Никола Алваджиев – Летописецът на Пловдив

-        Галерия „Червеното пони“ - Начо Културата – добрия дух на Стария град

-        Небет тепе – Върховете на историята

-        Паметник на П. К. Яворов – Поетът в Пловдив

 

Трети маршрут: КОГАТО ПЛОВДИВ БЕШЕ СТОЛИЦА

21 април,  11,00 часа, сборен пункт: Природонаучен музей

Беседите ще бъдат изнесени от доц. Владимир Янев и писателя Йордан Велчев

 

Домовете на Йоаким Груев и Драган Манчов – Непреходността на духовното

Дондуковата градина - Паметниците на Захарий Стоянов и Иван Вазов

Паметник и Музей на Съединението – Източна Румелия и литературата

Прочутата пловдивска гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ - Училището на българското Възвишение – преподаватели и възпитаници

Квартал Капана – Кварталът на творческите индустрии

Клуб „Петното на Роршах“ - Алтернативната Сцена за независимо изкуство

Литературните пътешестия ще продължат и в месеците май и юни 2019 година с вход свободен. Повече информация за всички събития в страницата на проекта и в сайта на Пловдив 2019

АТОМ Хореографски серии е среща на млади танцьори и хореографи, които си сътрудничат, експериментират, обменят и реализират идеи по време на 10-дневен интензивен тренинг, завършващ с танцов спектакъл в София. „В желанието си да съберем професионалисти в танца от различни краища на света, поканихме в третото издание танцьори, хореографи и продуценти от САЩ, Израел, Великобритания и България,“ споделя Арт директорът на сдружението Стефания Георгиева.

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата и ще се реализира в началото на септември. На 24 април от 18:00 часа в СКЛАД, ул. „Екзарх Йосиф“ 16, гр. Пловдив, ще бъде представена концепцията, дейностите и възможностите за участие. Освен това в онлайн видео разговор ще се включи Michèle Steinwald като един от международните гости, който ще пристигне в България със свой танцов екип от САЩ.

“Чрез тези лични връзки артист с артист можем да изградим мостове между нашите творчески общности и да се учим един от друг по много истински и естествен начин – да споделяме процеси и храна всеки ден по време на този обмен е невероятно. Много се радвам, че мога да организирам артистичен екип за ATOM Хореографски серии #3 и да приложа нови подходи за намиране на общите ни интереси като танцуваме заедно.“ С тези думи Steinwald отправя своето намерение за предстоящия проект.

Тя лично ще се представи пред пловдивската аудиторията в презентацията този месец и ще сподели повече за своя опит и артистите, които ще пътуват с нея по проекта. Екипът на АТОМ пък ще разкаже в детайл за условията и формулярите за участие в Сериите. Както всяка година, АТОМ ще осигури стипендии за отличилите се с мотивация кандидати, които не са в София и по този начин ще им позволи да се включат напълно безплатно в танцовите курсове.

Радослава Ненова ще гостува два дни в Асеновград. Тази вечер в 20:30 часа ще бъде в бар "КоШиПрайм, а утре в 17:30 часа - в Градската библиотека.

В първия ден в бара Радослава е гост на рубриката "И ти можеш", организирано от бар "КоШиПрайм". В този формат се канят извънредно изключителни хора - хора, постигнали на пръв поглед невъзможното; екстремни спортисти; автори на интересни лични или професионални проекти; личности с вдъхновяващ житейски път и други... Радослава ще представи интересни неща, няколко кратки кадри, снимки, книгите на и за Боян - "Първите седем" и "Убийството на невъзможното", тефтера - които ще имате възможност да си закупите на място. Срещата ще е и разговор - всеки ще може да я попита каквото пожелае или просто да ѝ каже нещо. На живо, не като коментар във фейсбук.

Във втория ден в библиотеката Радослава е гост на Дните на книгата, организирани от Градска библиотека и Община Асеновград.

Тя ще представи книгите на/за Боян Петров:
"Първите седем" - Боян Петров
"Убийството на невъзможното" - Райнхолд Меснер. Това е книга за известни катерачи, в която предговора и една от главите са посветени специално на Боян
Тефтерът - това е тефтер с празни страници, на всяка от които има лични думи на Боян или други вдъхновители. Между листовете има снимки от личния архив на Боян.

И на двете събития ще имате възможност да си закупите книгите и тефтера, както и да получите автограф от Радослава и снимка с не.

Страница 1 от 1477

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…