Капана.БГ

Капана.БГ

Котаракът Румен - президент, президент!

Блогърът на годината и абсолютен „енфлоенцари” в мрежата събра десетки на премиерата на книгата си, без дори да присъства на нея

Иво Дернев

„Мяуна, колку цте мноу!”, би възкликнал Блогърът на годината и един от най-известните български „енфлоенцари” в мрежата Котаракът Румен, ако беше вчера следобед във Фарго, на представянето на първата си книга. Тази четиринога, сивкаво-космата и изключително харизматична персона (защото Румен е личност, а не просто котка от порода „британска късокосместа”) успя да събере десетки свои фенове, без дори да присъства лично на собствената си премиера. Нещо, с което трудно могат да се похвалят и най-влиятелните български общественици. Но нищо не е изненадващо, когато става въпрос за Румен, за Котаракът Румен.

Не случайно имаше скандирания „Президент, президент!”. Ако късокосместият Румен имаше право да се кандидатира, адашът му Радев нямаше да има шанс при мажоритарен вот за държавен глава и това го доказа множеството в клуб Фарго вчера. Хората там доказаха и нещо друго- че имат нужда от такива готини истории, които насочват вниманието към важни обществени проблеми с тънка сатира и брилянтно чувство за хумор. Нещо, което Котаракът Румен прави абсолютно префинено.

Зад най-обичаната и остроумна котка в България, следвана от близо 35 хиляди души във Фейсбук, седи архитект Наталия Атанасова, наричана от Румен Чистач на тоалетни- накратко Ч.Т. Именно тя бе командирована от Котарака си, да представи книгата му в Пловдив вчера. На събитието дойдоха дами, господа и малки деца, които всяка сутрин се събуждат с историите на Котарака, написани на вече известния „Руменов език”, и на другите четириноги персонажи Златин, Страхил, Къпаната Стефка, Джуниър, Призракът от полилея. Много от гостите бяха спазили дрескода, зададен от самия Румен преди премиерата- бяха с котешки уши на главите си.

Има две версии за мен и Румен. По-разпространената е тази. Една жена, моя милост, си взела котка. Котката била фотогенична и тя почнала да я снима. Направила й страница във Фейсбук и след това е ясно какво се случва. Другата версия гласи следното. В началото на лятото през 2017г. една сутрин се събудих и си казах, че до края на деня в къщата ми трябва да има котка. Бях избрала предварително порода „британска късокосместа”, тъй като бях чувала, че са много спокойни животни, а исках ако някой изтерясва в нашата къща, това да съм аз. Намерих обява в интернет. Отидох на адрес в един софийски квартал и попаднах на едно котило британски късокосместа котета, шест на брой. Трябваше да избера. Още от началото едното от тях се скри под дивана, а човекът с обявата ми каза да го зарежа, тъй като не е добре, асоциално е и не е като другите. Оглеждах ги, избирах и грабнах едно. Прибрах се вкъщи. Но се оказа, че докато съм се чудила кое точно да си взема, тази гад изпълзяла от дивана, смесила се с останалите котета и аз съм се озовала в къщи точно с дефектната котка. Така започна всичко, разказа вчера душеприказчикът на Румен и списвач на дневника му Наталия Атанасова .

Двамата с котето в началото започнали да се търпят взаимно. В началото Румен не изпъквал много. Но в един момент започнал да подава лапа изпод дивана.

Когато се опитвахме да го измъкнем, крещеше: „Гръмнете се!”, „Пукнете бе!”, „Да се махате от тука!”. С времето стана по- социален. Малко по малко започна да ги ръси едни такива много смешни. Аз започнах да си ги записвам в моя личен профил във Фейсбук. Започнах да снимам Румен и да го цитирам, за да се правя на умна пред моите приятелки. И така една сутрин се събудих и какво да видя- моят котарак си направил страница във Фейсбук. В началото го следваха моите приятелки. А сега вече са близо 35 хиляди. Така една сутрин Румен ми предложи: Дай да седнем да направим една книга. И се реших, тъй като кога друг път в моя живот бих се занимавала с нещо толкова вълнуващо и интересно като да направиш книга. Процесът бе наистина вълнуваш и бях в него с голямо удоволствие, не крие арх.  Атанасова.

В книгата историите вървят с ефектни илюстрации на художникът Виктория Николова. 114-те страници събират истории от първите шест месеца от интернет живота на Котарака. Зад Котарака Румен не седи издателство, голяма рекламна къща, спонсори или каквото и да е. Стоите само вие. Благодаря ви, че направихте тази книга възможна, обърна се към гостите на събитието Ч.Т.

Те я питаха за другите герои в историите. Като започнаха от малкия риж котарак Златин, който отскоро дели един дом с Румен. Не сме го осиновили… е обичам тази дума за котка, тъй като съм нормален човек. Не съм коткоманка или коткофилка, разбира се. Взехме го да живее при нас, тъй като Румен не обича да се движи, а аз съм доста заета и не мога да му обръщам внимание. Трябваше му нещо като аниматор в къщи. Личен треньор за спаринг и поддържане на форма. В момента са на кълбо по цялото време, много се забавляват. Другите герой са също реални. Страхил, или Цтрахил на Руменов език, е истински котарак и живее в нашия заден двор. Но не е риж и има само три крака, каза Наталия Атанасова, а публиката възкликна в един глас „Ооооу”. Тя уточни, че истинска е и „Къпаната Стефка”. Както и „Призракът от полилея”- тя е сиамката Ру, предшественичката на Румен в дома на Ч.Т.

Кога ще ни посетите с г-н Румен, попита дама от публиката. Трудно ми е да пътувам с него. Измъчваме го на публични места. Тежко е и за него и за мен, отговори Наталия Атанасова.

Премиерата завърши с дълга опашка чакащи за автограф хора с котешки уши и викове: „Румен, дбрият, чодесем и саваршем котарак, ДАЖИВЕЙ!!

 

Интересни идеи за подаръци и новости в най-празничния месец от годината от Lost in Plovdiv

Декември може да бъде обявен за най-празничния месец от годината. Коледният дух е обзел всички и приповдигнатото настроение е навсякъде около нас. Няма човек, който да не очаква с нетърпение времето, когато всички ставаме по-добри, по-весели и намираме време за семейството и любимите хора.

Започваме тази рубрика именно през декември, за да ви подскажем какъв подарък да изберете за скъп човек.

Не може да не ви е направил впечатление огромният балон – рецепция на партерния етаж в търговския център, който тази година ще влезе в ролята на превозно средство за белобрадия старец. „Коледа идва с балон” и от 10 – и до 28 – и декември, пазарувайки  за 150 лв в рамките на един ден от периода на промоцията ще имате право да изберете един от изпадалите от чувала на дядо Коледа подаръци. А те определено си заслужават – както подаръчни ваучери за магазините, така и шоколадови изкушения от фабрика за истински шоколад Гайо.

И...когато си говорим за подаръци, в Mall Plovdiv имат перфектното решение за всички, които не знаят какво да подарят -  GiftCard One For mALL. Брандираните подаръчни ваучери могат да се заредят с желана от вас сума и важат за всички обекти на територията на търговския център, а през декември няма такса и за издаване на пластиката.  Щандът се намира точно до ескалаторите на партера, а с тях никога няма да се измъчвате дали сте избрали желаното нещо.

Следва и поредната ни идея – в Collective и District вече може да откриете шарените чорапки от Happy socks, чиято функция е не само да стоплят крачетата ви, но и да ги превърнат в истинско произведение на изкуството. Те имат една мисия: да направят от ежедневния аксесоар, продукт, разпространяващ щастието и цветовете. Може да избирате измежду класическите дизайни като райета и точки, или да заложите на нещо смело и екстравагантно.

Побързайте да опитате и зимните вкусове в Dolce Fellini, които тази Коледа ни изкушават с джинджър лате и мокачино с вкус на какаови зърна. Идеалната напитка за споделяне с приятел след изморителна и ползотворна разходка по магазините.

Завършваме с нещо не съвсем зимно, но нима трябва да чакаме подходящото време за истински занаятчийски сладолед? От средата на миналия месец вече може да намерите някои от вкусовете на Savini Gelato на щанда на „Зеления кът”. Брандът залага на истински натурален сладолед – без  готови смеси, оцветители и палмова мазнина, с пресни плодове и с най – високия клас шоколад! Приготвят и веган опции, които не отстъпват на млечните по консистенция и вкус. Така посетителите имат още един вариант, когато става въпрос за вкусна и здравословна храна, която не само да ни достави наслада.

За останалите интересни идеи посетете уебсайта на Mall Plovdiv

Първият рожден ден е незабравим! Ето че и Независима театрална формация Lumen порасна и е готова за нови предизвикателства в сферата на изкуството. Екипът на НТФ LUMEN кани всички нас, приятели на театъра - минали, настоящи и бъдещи, да отпразнуваме подобаващо това вълнуващо събитие от 18 часа в клуб "Канапе".

Щом се потопите в атмосферата на Underground театъра ще можете да се насладите както на класически театрални форми, така и на експериментални търсения в съвременното изкуство, всички поднесени с голяма порция добро настроение.

В програмата ще видите откъси от настоящите и от бъдещите авторски спектакли на формацията, театрални етюди на Underground младежка театрална школа и на Underground актьорско за любители, ще се запознаете с екипа на НТФ LUMEN, а на финала ще се почерпим и повеселим за празника.

Една от най-известните котки в интернет, Котаракът Румен, „прецтави“ първата си книга днес в Пловдив.

Фейсбук феноменът Румен е роден в София, порода "британска късокосместа", зодия овен, а от близо 2 години живее със своята стопанка Наталия Атанасова. Нарича я чистач на тоалетни, или за по-кратко Ч.Т., когато публикува постове в собствената си страница, където до момента има над 34 хил. последователи.

Десетки почитатели на Румен препълниха клуб „Фарго“, за да разберат от Ч.Т. как точно е възможно една такава книга да се появи на бял свят.

Очаквайте подробности.

Дни на италианското кино ще се проведат в този и следващия уикенд в LUCKY Дом на киното в Пловдив. Общо шест филма стават част от събитието, което се откри в петък, 7 декември с  филма „Наградата“. До следващата неделя, 16 декември, предстоят още 5 забавни и вълнуващи заглавия на промоционална цена от 3 лева, за събитието, организирано от Италианския културен център.

Драматичната и забавна история на богат финансист, който трябва да полага обществено полезен труд ще можем да гледаме тази вечер в „Аз съм ураган“. Филмът за Нума Темпеста – или в превод Нума „Ураганът“ – ни представя историята за заможния бизнесмен, който е уличен в укриване на данъци и в продължение на една година трябва да помага в център за приемни грижи, редом с хора от „края на опашката“. Главнията роля се изпълнява от Марко Джалини, за която е номиниран за „Сребърна лента“ за най-добър комедиен актьор. Филмът е тази вечер, 8 декември, от 19:00 часа.

В неделния следобед, от 17 часа, програмата на „Дни на италианското кино“ включва друго весело заглавие – „Колелото на живота“. Филмът е колаж от творби на няколко режисьора, които ни предлагат 6 кратки епизода, свързани с рисковото положение на младите хора – разказ от седем дебютиращи италиански режисьора, които едновременно ще ни разсмеят и разплачат. Интересен факт за филма е, че средствата за реализирането му са събрани чрез „краудфъндинг“. Самото заглавие има и престижно отличие от известния феситвал за независимо кино в Торонто, където печели наградата за най-добър филм.

През следващата седмица предстоят още три интересни заглавия. Следващия петък, 14 декември, от 19 часа ще можем да гледаме „Докато има просеко, има надежда“. Филмът с две номинации за „Златен глобус“ предлага история за криминално разследване сред общество винари, чиито живот се върти около производството на известното вино „просеко“. В събота, 15 декември, отново от 19 часа ще се срещнем с „Двама малки италианци“ – прекрасна история за наивни приятели с малко нестандартно поведение, които бягат от малкото си селце в приключения из Европа. Панорамата на италианското кино завършва в неделя, 16 декември от 17 часа, с „Ленивците“ – драма за преуспял и уважаван журналист, който се опитва да се грижи за мързеливия си син.

Панорамата на италианското кино се провежда в LUCKY Дом на киното с подкрепата на Италанския културен институт. Билетите са на промоционалната цена от 3 лева. Билети могат да се вземат от касата на LUCKY Дом на киното и на сайта boxoffice.bg.

Събота, 08 Декември 2018 08:58

Student's night

За всички текущи, завършили, незавършили или незапочнали студенти. Rock Bar Download ни кани на парти с шотове на промоция от момичетата на Jose Cuervo. Вход свободен! За настроението ще се грижи DJ Радо / R2D2.

Събота, 08 Декември 2018 08:51

Student's Day Discothèque

Modern disco + Fukko = Discothèque

Най-веселото парти в Gingertale е съботната дискотека!
За специалното ѝ издание на студентския празник Fukko отново ще танцува зад пулта с nu-disco, groovin’ house и funky edits.

Вземете приятели и нека нощта бъде незабравима!

behind the decks // FUKKO
music // nu-disco, groovin’ house, edits /
start // 9 PM

Страница 1 от 1369

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…