Капана.БГ

Капана.БГ

Атанас Колев е пловдивчанин, който преди три десетилетия свърза житейския и артистичния си път с Австрия. В настоящата ретроспективна изложба в родния си град той включва 35 пластични форми и скулптурни инсталации, създавани от него в различни периоди и с различни материали – главно бронз и инокс. Знакови за творчеството му през последните години са произведенията от цикъла „Мултипликации във форма, движение и звук“. Те са изградени от множество отделни форми, които чрез пружинни елементи се свързват в една обща скулптурна инсталация. За разлика от класическата идея за скулптура, която е статична, тези форми са динамични, вибриращи, „живеещи“. Така авторът открива възможност да изрази във форма подвижни елементи като вятър, огън и вода. Творбите са изработени от инокс, кухи са и всяко разклащане ги кара да резонират, да звучат. На тях дори могат да свирят професионални музиканти така, както биха го правили на перкусионни, щрайх или духови инструменти.

Откриването на изложбата ще се състои на 27 февруари 2019г. от 18.00 часа на първия етаж в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15.

Собствениците не са предоставили всички нужни разрешителни за ремонта

Ескпертите тръгнаха на импровизирана проверка из Капана

Екип от администрацията на район „Централен“ и Инспекторатът за опазване на културното наследство спря лепенето на тапети с напечатани фалшива каменна зидария и растения на една от знаковите къщи в Капана. След сигнал от „Под Тепето“ експертите се намесиха за нерегламентираните действия върху фасадата на сградата в комплексът, част от Груповата недвижима културна ценност „Капана“.

Припомняме, че по-рано днес общинската администрация бе сезирана за лепене на външни тапети върху фасадата на сграда на площада в Капана, известен като „Широкото“. Вместо оригиналната гладка мазилка, там се поставяха изкуствено напечатани каменна зидария и растителност.

От местната администрация на място се отзоваха арх. Петър Петров от район „Централен“ и зам.-кметът Тошо Пашов. Оказа се, че няма съгласуван с НИНКН проект за промяна на визията на фасадата. За момента действията по сградата са спряни, като предстои да се направи по-обстойна проверка какви разрешения имат от местната власт и от Министерство на културата за работа върху културната ценност.

След посещението на „Широкото“ експертите направиха и импровизирана проверка сред други сгради в Капана. Впечатление им направи и работата по сградата на ъгъла на улица „Златарска“ и „Бенковски“, където беше подменена цялата дървена дограма на партерния етаж, колоните се облепяха с фибран – имитация на рустика, а втория етаж от няколко месеца е в нов стил.

Напредва строителството на музейния комплекс и площадното пространство

До края на септември сградата ще бъде готова

С бързи темпове напредва строителството на Епископската базилика на Филипопол и площадно пространство. Вече са завършени ограждащите стени и конструкцията на първия етаж и северния кораб. Изградени са външните ВиК и електро връзки, хидроизолациите и топлоизолациите по ограждащите стени, вертикалната планировка. В момента е в ход  изграждането на публичното пространство и атрия на базиликата. Работи се също и по монтажа на фасадните елементи.

Проектирането и строителството на сградата и експозициите се финансира от Фондация „Америка за България“. Площадът и техническата инфраструктура се изграждат и финансират от Община Пловдив. Предвижда се сградата да бъде готова до края на месец септември тази година.

Оригиналните мозайки на обекта са покрити и защитени, а строителните дейности са съобразени с разкритата археология и особеностите на терена.

Фасадата ще има плътна и ажурна част, като остъкляването на ажурната част ще включва матови стъклени панели с височина до 7 метра и топлоизолация от прозрачна вата, която пропуска светлината. Системата ще се използва за първи път за сграда в България. Покривът на базиликата ще бъде изграден като зелено пространство с минерални елементи, а оформлението му ще напомня за съществувалата на това място до 60-те години на 20 век малка жилищна група, известна като католическия квартал. Осветлението ще бъде димируемо, енергоефективно, с датчици, които измерват нивото на осветеност и регулират силата на осветителните тела. Ще се използват светлинни кладенци за естествена светлина в северния кораб, който се намира под публичното пространство. Предвидено е и архитектурно осветление, свързано с фасадите на сградата и археологическите находки. Разработва се специален проект за аудио-визуална комуникация, които да представи безценните находки по възможно най-добрия начин.

Авторите на проекта за сградата и площада са Ателие Дуо-Пловдив и Zoom studio-София. Арх. Милена Крачанова разработва Консервационно-реставрационния план за експониране на артефактите. Арх. Лий Сколник и екипът му от Ню Йорк са се заели с интерактивните експозиции. В центъра на експозицията ще бъдат двата уникални пласта мозайки и архитектурните артефакти, намерени на мястото. Преживяването по време на посещението ще включва също добавена и виртуална реалност, интерактивни тъч-екрани и образователни елементи, насочен към най-малките посетители. Стремежът е Пловдив да получи обект на световно ниво, който да стане една от главните туристически забележителности.

Проектът за площада е на етап изпълнение. Разширява се пространството пред катедралата „Свети Лудвиг“. В работата си изпълнителите се отнасят с уважение и се стремят да подчертаят стойността на сградите – недвижимо културно наследство, които заобикалят Епископската базилика. Изграждат се нови паркоместа, велоалеи, пешеходни и зелени площи. Публичното пространство и сградата са замислени да функционират заедно като част от един културен и експозиционен градски център. Предвиждаме и зони за събития на открито. Добавили сме кафене, тераса и сух фонтан, които ще бъдат част от площада. Община Пловдив вече завърши изграждането на новия паркинг от източната страна на базиликата по дължината на бул.Княгиня Мария-Луиза. Напредва и работата по Детската площадка, спонсорирана от ЕВН-България.

Миналата година кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол беше включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни обекти.

 

 

Сградата на широкото се сдобива с напечатани и налепени „камъни“ и „цветенца“, вместо истинска мазилка и зеленина

Район „Централен“ и пловдивския Инспекторат веднага бяха сезирани за нелепия фалш

Облицовка от тапети получи една от емблематичните къщи в Капана на т.нар. „Широкото“ пространство зад Халите. Работници облепят днес къщата с напечатани листове с каменна зидария и цветенца, върху старата мазилка на сградата.

Къщата от края на миналия век бе в добро състояние и една от приятно изглеждащите в квартала с добре запазения си скромен класически вид. Новата идея на грижещите се за сградата е да я облепят с тапета, който имитира каменна зидария. Вероятно концепцията е имитация на съседни сгради, в които автентичните вековни камъни, от които е изградена къщата си личат.

В случая идеята втрещи съкварталците – оригиналният вид на къщата е с мазилка, а вероятно отдолу тя е и с тухлена зидария, а не едри камъни. Смях предизвиква и идеята за цветенца по фасадата, при положение, че няколко от съседните на „Широкото“ къщи са с автентична зеленина – обикновено лозя, пуснала своите клони на високо, истинско растение, с истински листа.

Още днес по сигнал на хора от квартала на творческите индустрии, които държат на духа и визията на градската зона, е сезиран район „Централен“, както и общинският Инспекторат. Очакваме тяхната реакция.

Вероятно всички сте чували израза „Хакуна матата“, който буквално означава „нямай грижи“. Популярната фраза става известна благодарение на анимацията „Цар лъв“ и вдъхновява фотографа Томас Сюбтил да създаде поредица от весели снимки за живот без всякаква тревога.

Всичко започва през 2013, когато Томас посещава Кения и открива напълно различен и невероятен свят. Свят, в който слоновете балансират на един крак на въже завързано между две дървета, където жирафите простират изпраните си дрехи, а зебрите летят. Сюбтил майсторски трансформира просторните африкански пейзажи в неочаквани фантасмагории.

Фотографът описва поредицата си като „истинския живот на африканските диви животни“, или поне как си представя, че животните се държат, когато хората не гледат. Той използва дигитална манипулация, за да създава въображаеми реалности.

Сюбтил създава и поредицата „Аниметро“, която представя различни диви животни в парижкото метро.

Вижте този невероятен свят:

Как да постигнете всичко, което искате, и при това за кратко време и с малко усилия? Сферата на личностното развитие е известна със сензационните си твърдения. Може и много от съветите да работят, но има и такива, които са силно надценени. Ето три, които да не очаквате непременно да работят за вас:

Медитацията не е панацея

Медитацията е много модерна в последно време. Сякаш всеки наоколо медитира, нищо че половината дори не могат да обяснят какво точно е това.

Медитацията е чудесна и наистина може да ви помогне да постигнете вътрешен мир и спокойствие. Но тя не е просто някоя практика за релаксация и не винаги е толкова лесно да медитираш.

Целта ѝ е постигане на осъзнаване, а това често изисква да превъзмогнеш себе си, да се пребориш с подсъзнателните си нагласи и вътрешния си диалог. Много неща могат да изплуват на повърхността по време на медитация, включително травми от миналото и проблеми ниската самооценка.

Освен че медитацията не е това невероятно преживяване, което ни се представя, тя не е и панацея. За всеки тя е различна. На някои носи спокойствие, но за други е просто предизвикателство. Освен това много от ползите, за които всички говорят, са си чисто и просто мит.

Медитацията може и да си струва, но не винаги е толкова лесна, колкото изглежда, и със сигурност няма да реши всичките ви проблеми.

Ранното ставане не е за всички

Една от най-популярните идеи в културата на личностното развитие е тази за ранното ставане.

Ако станете един или два часа по-рано, ще еволюирате в по-висша форма на живот, която удвоява скоростта си и увеличава умствените си способности няколко пъти. Поне това твърдят редица статии и материали по темата.

Ранното ставане не само ви дава няколко допълнителни часа всяка сутрин, но и ще ви предложи перфектната утеха, идеалната среда за продуктивност и творческо мислене.

И е трудно да спорим с това, когато куп успешни личности го правят и самият им успех доказва тези ползи.

Проблемът е, че само защото нещо работи за някого, особено ако е човек, на когото се възхищавате, това не означава, че ще работи и за вас.

Факт е, че някои хора просто функционират по-добре вечер, и нищо чудно вие да сте един от тях. Опитайте и двете и вижте кой вариант е най-оптимален за вас.

Личностното развитие не засяга само вас

Личностното развитие означава да подобрите себе си, но една от най-големите грешки, която може да допуснете, е да се фокусирате само върху това вие да ставате по-добри, независимо от останалия свят.

Преследването на лично съвършенство, изолирайки се от другите, е егоистична фантазия, тъй като истинският прогрес работа с други хора на почти всяко ниво на развитието ви.

Разбира се има и сфери и умения, които изискват самоусъвършенстване, но не можете да постигнете нито една голяма цел, да осъществите нито една смела мечта, сами. Колкото по-добре работите с други хора, колкото по-добри сте в комуникацията си с околните и колкото по-склонни сте да си сътрудничите, толкова по-вероятно е да сте успешни.

 

Фоторазходка из една от емблематичните точки за среща под тепетата

Сградата не е само бингото, Макдоналдс и Дриймс, по етажите има множество офиси, част от които пазят частично архитектурата от дългата история на постройката

Едно от класическите места за среща в града под тепетата е сградата на бившето кино „Балкан”, по – известна днес като „Бингото”. Култовата точка е кръстовище от много места – може да идвате от подлеза на Понеделник пазара, от Гроздовия пазар и, разбира се, от всякъде по Главната. Така „Бингото“ е идеалното място за срещи на пловдивчани.

В оригиналния проект на  софийския арх. Константин Панайотов от 1939 година тя е била удивителна – по-ниска от днешното тяло, с огромна тераса и сладкарница на последния етаж, от която се е откривала вълшебна гледка към Родопите. През социализма сградата е надстроена и терасата е унищожена. Впоследствие мястото е предпочитано за бинго зали и казина.

Сградата обаче не е само бингото, Макдоналдса и Дриймса. По етажите има множество офиси, част от които пазят архитектурата, която не е унищожена през дългата история на постройката. Но кои са запазените неща от оригиналната сграда?

Това са коридорите на сградата, които вървят извити също, както фасадата и пода, който е с изградена прекрасна черно-бяла мозайка в ленти, типична за периода от 1930-те години. На стълбищните площадки можем да видим друг типичен мотив – шахматни черно-бели квадрати. Интересни са и големите широки пространства в средата на тези коридори, които приличат на чакални за офисите, които също са със специфичен дизайн в мозайката.

За повечето от нас, обаче, това ще остане мястото, където можеше да срещнеш самотен младеж с цвете да чака любимата си или пък шумна компания – последния закъснял.

Източник: Lostinplovdiv.com

Страница 1 от 1425

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…