Създателите му Ева и Коце ще го съживят отново, но след години

Третият опит за отваряне може да дойде с третото дете, шегуват се двамата

Не искахме да си ходим, но се наложи, казва “майката” на клуба Ева

Вивиян Уорхол

Угасна животът на едно от първите и най-емблематични местенца от новия период на Капана. Символ на страстта към изкувството и любовта между създателите му - Ева и Коце. "Баския" затваря завинаги, а снощи най-близки минаха за по едно да се сбогуват с бара.

Въпреки глъчката на весел приятелски смях се усещаше напрежението- когато знаеш, че нещо си отива безвъзвратно не може да си щастлив. "Не искахме да си ходим, но се наложи.", сподели майката на заведението Ева. Тъй като договорът на наемателите приключва, собствениците на имота не са преподписали продължение за работа с тях. "През тези 4 години тук ние бяхме коректни, но не е там работата явно.", допълва съпругът й Константин. Оказва се, че наемодателят има планове за работа с други хора, отново от Капана.
Личи тъга в очите им, но двамата се споглеждат и казват "Може би третият ни опит ще дойде и с третото ни дете", намигат помежду си. Само преди 3 месеца и 3 дни се роди втората им дъщеричка Лила, по-малката сестра на Стела.

Първият клуб "Баския" за джаз, концерти, изложби и театър Ева и Коце отварят през март 2010-та година в Дома на науката и техниката. Мястото бързо става популярно сред ценителите на уютната атмосфера. Още на следващата година семейството иска да премести бара в Капана, но исканият наем е твърде висок, а новите наемодатели се оказват несериозни. Така "Баския" остава без дом. "2013-та решихме да продължим да си търсим място и след много препятствия и самостоятелен труд, през 2014- та отворихме", разказва Коце.

След сериозен ремонт барът отваря за стари и нови приятели. От миналата година Ева е предала бизнеса на сестра си Аделина, която с леки козметични промени поддържа и запазва духа на "Баския". Тази вечер Ади също с носталгия организира голямото закриващо парти. Ще се потуши и последната искрица на живот и ще загаси лампите в местенцето, кръстено на художника Жан- Мишел Баския. А утре, в неделната сутрин ще свалят табелата, ще махнат картините от стените, джазът ще заглъхне и ще ни остане споменът.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…