Клуб „Неви” е като пътешествие назад във времето

Кварталът на творческите индустрии Капана е вероятно едно от най-посещаваните места в Пловдив през последните две-три години. Или поне дели първото място с Античния театър. Тесните калдъръмени улички са винаги изпълнени с глъч и хора, а заведенията са буквално на всеки ъгъл – лъскави, в модерен стил и с най-разнообразни предложения в менюто отблизо и далече.

Пълен контраст на всичко гореописано е „Неви”, което отваря врати през 1997 – а година и оттогава не е променяно. Докато стигнеш от вратата до бара на "Неви", си смъкнал 22 години от живота си, защото там си е все същото. А ако нямаш и 22, виждаш сякаш снимка от прашен албум на интериор, за който си спомнят и още говорят по-големите. 

След входа вдясно, под една от масите, има детско камионче, което може да се срещне в музея на социализма в град Пещера или в прашасал килер. В летните жеги клиентите на „Неви”-то се охлаждат с вентилатор, висящ от тавана. Мини телевизор присвятка с кадрите по актуалния сапунен сериал, а таксата за тоалетната е само 20 стотинки. За чай плащаш едва 30 стотинки. 

Сградата на улица „Загреб”, в която се намира кафене "Неви", е построена 70-те години на миналия век. Преди това е било друго заведение с името "Синия банан", където се продавал най-вкусният сладолед в града. 

От 1997-ма до днес помещението е в ръцете на Невена, миловидно наричана от приятелите и клиентите си "мамо", а дъщеря й Петя поема вечерните смени. 

Бащата на Вени Петър Юруков е работел като обущар. Дюкянът му се намирал на ул. "Железарска" и е бил сред най-известните майстори в града.  Мама Невена пази спомена за хубавото време в Капана и бачкьорската музика от инструментите на занаятчиите, която се е чувала от всяка захлупена къщурка. Израснала е сред истинските майстори на метала, кожата, дървото, златото и сладкишите. Помни Бай Петър, който изработвал от мед тави и други прибори за битовизма. Киро, с който е стояла на един чин, доскоро е точил ножове в собствен дюкян. Сцената, която днес наричат "Ядрото", през 90-те е била сцена на жените от тракийското творчество. Израснала сред мъже и жени на занаята, с мръсни престилки и широки усмивки, малкото момиче и до днес пази своите приятелства в пределите на квартала. Всички се познават, споделят и ще-не ще Невена знае всяка малка тайна, която долита до нея сякаш с полъха на вятъра. Знае и най-дребните съкровености поименно.

Още днес на ул. "Загреб" 24 може да отворите тежката, дървена врата на миналото и да прекрачите прага на спомена за "ония времена". Напролет ще отвори и лятната градина в двора, а с нея и новата табела на кафене "Неви". А дотогава ако ви се пие кафе за 40 стотинки, не подминавайте едно от най-автентичните места в Капана.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…