Бар „Котка и Мишка” издаде бирен паспорт за клиентите си

Любовта към бирата не познава граници. Целият свят на пивото е събран на едно паспортно гише- на бара в „Котка и Мишка”. Култовото заведение в Капана отдавна прави обиколки из необятния свят на пенливия еликсир с меню от над 150 вида кехлибарени напитки от всички краища на планетата. От скоро обаче клубът инстуционално бие печати върху специални бирени паспорти „Котка и Мишка”, които раздава на клиентите си.

В него са включени 16 подбрани български и белгийски занаятчийски бири, които задължително трябва да се опитат. Селекцията не е случайна. Българските крафт бири присъстват в паспорта „Котка и Мишка”, защото барът подкрепя родното микропивоварство и иск да покаже на посетителите си колко добре се справя и развива то.

За всяка от шестнайсетте бири, които клиентите пробват, те получите печат в личния си паспорт. Когато се съберат всички печати следват специални награди от дома на бирата в Капана – „Котка и мишка“. За да може да се похвалите, че вече сте се превърнал в истински познавач на пивото, ще бъдете отличен с персонализиран бирен медал. Той не може да бъде купен, а само спечелен. Към него се добавят торбичка и чаша „Котка и мишка“, както и една от бирите с бранда на бара.

ПЪТУВАНЕТО

Българска занаятчийска бира

Първото пиво, от което от заведението ни подканят да отпием, е с етикет „Котка и мишка“. След две години търсене на перфектната комбинация барът има вече  цели четири различни бирени вкуса за всички предпочитания, измежду които може да си изберете.

Нямаше как да не бъда включени и още бирени имена, свързани с Пловдив. Hills, чиято пивоварна се намира съвсем наблизо – в Перущица, предлага шест вида нефилтрирана и непастьоризирана бира в баварски стил. „Айляк“ пък е бирата, която макар да не се вари под тепетата, ни напомня за онова специфично състояние на лежерност и безвремие, което толкова добре владеят пловдивчани.

От заведението са се сплели и на едни от първите занаятчийски пивоварни – „Бял щърк“ и „Диво пиво“. През последните пет години те не спират да надграждат вкусовите качества на бирите си и постоянно предлагат нещо ново на клиента.

Към списъка ни с български крафт са включени също „Двама и трима“, Metalhead и Beer Bastards. Три бранда, свързани с домашното пивоварство, които неуморно следят тенденциите на световната крафт сцена и ги пренасят на родна почва, за да може българският консуматор лесно да стигне до тях.

Белгийско пиво

Белгийското пиво заема специално място в бирените редици на бар „Котка и мишка“. Именно с белгийски бири започна животът на клуба преди четири години, заради богатата им история, превърнала ги в еталон за качество. Затова и са включени бирения паспорт. Листата започва с Westmalle, Chimay, Rochefort и Orval – монашески бири, които според нас всеки ценител на хмеловия еликсир трябва да опита.

Duvel пък е една от най-продаваните и разпознаваеми бири в Белгия. Всяка година те представят различна версия на Triple Hop, която се вари в ограничени количества и акцентира на различни комбинации от ароматните хмелове.

В бирения паспорт има и други задължителни дестинации- два от брандовете на Bosteels Brewery. Това са Kwak и Tripel Karmeliet. Те са класически нетрапистки бири, известни в цял свят. Tripel Karmeliet има златен и сребърен медал от World Beer Cup в категорията най-добър белгийски трипъл ейл, а през 2008 г. печели наградата за най-добър пейл ейл на World Beer Awards. Kwak е класически амбър ейл с привлекателен кехлибарен цвят и приятен карамелен привкус. Последна в паспорта на „Котка и мишка“ е любимата на много хора  Delirium, култова белгийска бира, отличителна със знаковото розово слонче от етикета и уникалната керамична бутилка.

Първият биролюбец, попълнил бирения си паспорт е Ивайло Стефанов – Зиги. Ето какво сподели той:

Какво те доведе в бар „Котка и мишка“:
Приятелите – в случая вие, работещите тук, новите такива, както и любовта ми към хмеловата лимонада, изградена от живота ми в Холандия.

Кое е любимото ти пиво от бирения паспорт:
Труден въпрос – аз обичам бирѝчките, обичам ги всичките, но със сигурност по-силно охмелените привличат вниманието ми, както и ламбиците.

Какво харесваш в тази бира:
Силният хмелен вкус ми напомня за нощите в Холандия, когато излизахме с приятели и обсъждахме добри идеи, които в момента разработваме, предполагам е и носталгия. Киселинността ми напомня за сладко-киселите бири подхождащи си добре с шоколадови десерти.

Как се чувстваш като първия носител на нашия бирен медал:
Исках да съм и втори и трети, но за съжаление ми взеха второто място, но пък се чувствам прекрасно, че успях да съм пръв в нещо от много години.

Какво те кара да се връщаш в „Котка и Мишка”:
Любовта, хората, работата, срещите, приказките и идеите, които се пораждат в приятната странноприемнишка обстановка.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…