Кои са обектите, които са тук, още преди разрастването на квартала

 

Толкова много сме писали за заведенията и работилниците в творческия квартал, че в тази област едва ли може да ви изненадаме с нещо скандално и ново. Като че ли в последните години ясно се вижда как районът се променя буквално всеки сезон и постепенно се превръща от зона за занаяти в парти мястото под тепетата. Постоянно се отварят барове, кафенета и ресторанти, но  днес ще се спрем на 6 обекта, които са тук много преди експанзията в Капана и дори може да се сторят нетипични за туристите, които го посещават заради безспирния купон и наситен нощен живот.

 

 

Започваме с една от най-устойчивите локации – Зоомагазин Любов. Ветеринарният център е част от верига магазини за храни и лекарства за домашни любимци. Макар и в самия край на квартала, той е известен на всеки собственик на куче, коте или друг вид домашно животно от дълги години.

 

 

Магазинът за шивашки материали на ъгъла на улиците "Йоаким Груев" и "Атанас Самоковлиев" е в Капана вече над 15 години. Собственичката не е сменяла улицата, но преди 7 години сменя мястото с 10-ина метра. В дюкянчето могат да се открият всички видове шивашки пособия - конци, връзки, платове, ципове, копчета и др.

 

 

Железария Марукян не е сменяла предназначението и мястото си още от предишния политически строй и всъщност носи името на известна арменска фамилия, чийто родоначалник дошъл от Турция в Пловдив през далечната 1925 година. Това е един от малкото търговски обекти в квартал Капана, който не е претърпявал генерални промени. Познат е на всички, които в някакъв момент са правили ремонт в района.

 

 

Музикален магазин „Електрика“ е добре познат на пловдивчани. Това е едно от местата, които също са в Капана още преди квартала да смени облика си. Вътре може да намерите диджей техника и оборудване, осветление за клубове и ресторанти, различни аксесоари, както и билети за музикални събития.

 

 

Арт Галерия Меланит – Пловдив също е от доста дълго в Капана. Тя отваря през далечната  1993 година,  а днес вече е придобила популярност с най-богатата колекция от авторски сребърни накити на български автори, която непрестанно се обновява. Тук може да откриете още пластики, картини, икони, арт сувенири и други.

 

 

Последното място е добре познато на всичките ни читатели. Книжарницата София-Т отваря врати през 1991 година, а обзавеждането е направено напълно в духа на Капана – комбинация от дърво и мрамор.  В един от последните си текстове подробно ви запознахме с историята ѝ и задължително ви призоваваме да я посетите, за да усетите атмосферата и мириса на вековно дърво, камък, усещането за бохема, култура и история.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…