Всички заведения в квартала правят и невъзможното, за да оцелеят в тежките условия

Мина месец от обявяването на извънредното положение в България и от фаталния петък 13-и, когато само в рамките на няколко часа всички обекти в квартала на веселието затвориха врати за неопределено време. Вече ви споделихме снимки как изглеждаше градът през първото денонощие и все още ситуацията не е много по-различна. Уличките са сравнително пусти, не се чуват смях и глъч от всеки ъгъл, а любимите барове са с потъмнели витрини и угаснали светлини.

Все пак една част от бизнесите бързо реорганизираха начина си на работа и се ориентираха към доставянето на вкусна и топла приготвена храна. Ресторантчетата в квартала на творческите индустрии са малки местенца, в които най-често работи по-голямата част от семейството. Затова и при тях вариантът да останат без препитание, ако има възможност да оцелеят, не стои на дневен ред.

Едни от първите, които светкавично организираха цялостна верига за доставки, бяха Паваж. Известният ресторант, който е едно от най-предпочитаните места за похапване според пловдивчани и туристите под тепетата, продължава да ври и кипи и при затворени за посетители врати. Гвардия от млади хора с маски и ръкавици разнася вкусотиите на майсторите готвачи с велосипеди. Има и такива, които идват на място и чакат отвън пред заведението. Една част от продуктите са от собствената им градина, а други купуват пресни ден за ден. Актуалното им меню се публкува ежедневно на Facebook страницата, а в него ни изненадват с такива вкусотии като домашно приготвена баничка, бавно печено агнешко и неустоими десерти.

Veggic също не стояха затворени за дълго и отново радват всички любители на веган храненето с всекидневно обедно меню от топла супа, вкусно основно и сладко изкушение. Може да поръчате директно по телефон, а доставката е безплатна. Доставки от основната листа с ястия се извършват и чрез популярните платформи.

Феновете на айляка – Айлякрия, си починаха малко повече, но от 26.03. и те се трудят неуморно, за да снабдяват с храна за вкъщи всички гладници. При тях в началото на всяка седмица се качва във Facebook страницата им меню, от което да избирате. Не липсват както сочните месни сандвичи с дърпано месце, така и вегетариански предложения. За поръчки над 25 лева – доставката е безплатна.

Тодор и Мелиса от Tams House в условията на пандемичното положение успяха да направят собствен сайт, чрез който ни призовават да подкрепим родното. През платформата може да поръчате от основното им меню обичаните предложения, а всеки ден във Facebook качват по три ястия само на цена 4,80 лв. едното! В желанието си да ни бъдат полезни чрез Youtube споделят и как да си направим сами прясна паста у дома, ако не сме в настроение за поръчки.

Хлебарница Капана е другият бизнес, който още от началото пренастрои дейността си и сега продължава да продава топли и вкусни хлябове и тестени изделия. Работят всеки ден от 8 до 17 часа, а ако още не сте опитали еклера им с лешници, съветваме веднага да поправите това жестоко недоразумение!

От Multi Culti взеха решението да не  доставят храна във времето на социална изолация, но за сметка на това се надяват с блога на шеф Марио  да ни дадат възможността сами да приготвим няколко страхотни рецепти в уюта на собствения ни дом. Обещават ни, че ще обновяват редовно страничката, а ние се надяваме, че скоро ще можем да сравним нашите творения с оригинала.

За съжаление, любимите барове все още няма как да работят за нас, но ако ви липсват коктейли, може да си припомните текста ни за Питиета в социална изолация.

Всички заведения в квартала правят и невъзможното, за да оцелеят в тежките условия и се надяват, че съвсем скоро ще възобновят обичайния си работен ритъм. Нямаме търпение Капана отново да се напълни с глъчка, смях от всеки ъгъл отморяващи след дългия ден хора на по чаша или пред пълна маса.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…