Община Пловдив устойчиво се бори за гражданско безразличие и пасивност

Сградата на Кино “Космос” е превзета от партийни и надпартийни интереси

Общинска фондация „Пловдив 2019” няма капацитета да осъществи ЕСК, а управата на града действа авторитарно, това са част от причините, изредени от колектива

Колектив  Кино Космос оттегля доверието си и всички свои проекти от Община Пловдив и от Общинска Фондация "Пловдив 2019"  и преустановява всякакви работни отношения с тях. Това се казва в специално становище на организацията, която поде кампанията за оживяването на емблематичната сграда в центъра на град Пловдив. Становището бе разпратено до медиите тази сутрин, в него се описват подробно причините за оттеглянето.

Колектив Кино Космос не се отказва от осъществяването на проекта си и ще продължи да търси алтернативна подкрепа.

Вижте целия текст:

„Община Пловдив прахосва титлата Европейска столица на културата, която успешно можеше да бъде носена от друг български град с по-достойно управление и да представи страната ни в много по- благоприятна международна светлина.

Избирането през 2014г. на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. беше повод за гордост и вяра в постигането на качествен културен продукт. Към днешна дата 2017 г. – три празни години по-късно, осъществяването на успешна кампания в нейния пълен капацитет, с политическа независимост и гражданско участие, е невъзможна.

Колектив Кино Космос се разграничава своевременно от подобно безотговорно поведение, оттегля доверието си и всички свои проекти от Община Пловдив и от Общинска фондация „Пловдив 2019” и преустановява всякакви работни отношения с тях.

Колектив Кино Космос е обединение на професионалисти (архитекти, културни мениджъри, инженери, кино режисьори, дизайнери, фотографи, актьори), отдали безвъзмездно 5 години (2012-2017г.) от житейския си път на каузата да съхранят кино „Космос” като общественодостъпно културно пространство.

През 2014г. Колектива успешно представи гражданската инициатива за спасяването на кино “Космос” пред журиращата комисия за Европейска столица на културата и с проекта си беше залог за успешно сътрудничество между граждани и община.

В името на идеалите: творческа независимост, естетика, качествен културен продукт и демократичност, проведохме множество срещи с водещи фигури от Община Пловдив (кмет, заместник-кмет по културата и туризма, заместник-кмет по общинската собственост) и от Общинска фондация “Пловдив 2019” (административен директор, артистичен директор) в рамките на два различни мандата. Окуражавани да продължаваме да работим съвместно в духа на апликационната форма, ние разработихме професионално и безвъзмездно: технически проект за площадното пространство; архитектурно заснемане на сградата; бизнес план за развитието u „Културен космос - платформа за култура и общество“, който директно може да послужи за задание за проектиране; ориентировъчна количествено-стойностна сметка за бъдещ ремонт.

Целият ни труд и намерения винаги са били прозрачни за обществеността и са комуникирани в директни срещи или на нашия сайт.

С днешна дата два милиона лева от общинския бюджет за 2017г. са гласувани за сградата, авторските права са “откупени” задкулисно, време няма, предстои инженерингова поръчка, която ще обезобрази сградата. В срещите ни с Община Пловдив и Общинска фондация ”Пловдив 2019” неясно беше споменавано „нека видим и другата страна”, „има и други интереси”- днес вече е ясно чии са били тези други интереси и от какъв характер са те.

В своето убеждение, че работим „заедно“ с Община Пловдив и с Общинска фондация “Пловдив 2019”, и като поредната стъпка от нашата целенасочена дейност, през 2016 г. разработихме и предадохме проект Културен Космос към отворената покана на фондацията. Проектът е неразривно свързан със сградата на кино ”Космос” и с едноименния бизнес план.

Днес, 11.08.2017г., преди обявяването на резултатите от Фондацията и независимо от тях, Като отчита следните факти:

• Община Пловдив действа централизирано, непрозрачно и в преднамерена последователност, която не е в името на града;

• Община Пловдив изолира активните граждани, утвърдените професионални и културни организации;

• Със своето пренебрегване и възпрепятстване на гражданските инициативи Община Пловдив устойчиво се бори за гражданско безразличие и пасивност;

• Общинска фондация “Пловдив 2019” е ЗАВИСИМА институция с изключителна партийна намеса. Целият u състав е подменян неколкократно до пълното заличаване на фигурите и ценностите, спечелили титлата;

• Общинска фондация “Пловдив 2019” няма кадровия капацитет да осъществи кампанията Европейска столица на културата. Вместо да развива качествена културна, общностна и гражданска дейност, Фондацията се фокусира върху масови събития или използва успеха на вече утвърдени такива.

• Поради гореизброените факти, основните проекти на апликацията, свързани с „Тютюневия град”, остров Адата, кино „Космос”, кв. Столипиново и други емблематични градски пространства, вече са компрометирани и нереализуеми. Сградата на Кино “Космос” е превзета от партийни и надпартийни интереси.

• Днес, година и четири месеца преди крайния срок, липсата на време се използва като претекст за прекрачване на законови и етични норми. Инженерингови поръчки се подготвят за: Кино “Космос”, сградата на Дружеството на пловдивските художници, площад Централен. Съкращаването на срокове води до некачествени проекти, строителство с минимални инвестиции и посредствен краен резултат.

• Некачествената архитектура продължава да доминира в град с титлата Европейска столица на културата, един от най-старите градове в Европа;

• Община Пловдив прахосва титлата Европейска столица на културата, която успешно можеше да бъде носена от друг български град с по-достойно управление и да представи страната ни в много по- благоприятна международна светлина.

Като изобличава поведението на главните водещи фигури в Община Пловдив и в Общинска фондация “Пловдив 2019” като недостойно и противоречащо на интересите на града; Като загърбва целия положен интелектуален и физически труд, безвъзвратно и безвъзмездно дареното време; Колектив Кино Космос оттегля:

• Доверието си от проекта Европейска столица на културата 2019 и от отговорните за неговото качествено изпълнение институции - Община Пловдив и Общинска фондация “Пловдив 2019”;

• Проекта си КУЛТУРЕН КОСМОС от отворената покана на Общинска фонд ация “Пловдив 2019” и запазва ексклузивни права над него.

С популяризирането на настоящото становище Колектив Кино Космос отказва да участва в огромната материална и морална кражба, наречена Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

P. S. Подробно описание на проекта КУЛТУРЕН КОСМОС е прикачено към настоящото становище.

Колектив Кино Космос не се отказва от осъществяването на проекта си и ще продължи да търси алтернативна подкрепа. “

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…