Капана.БГ

Капана.БГ

 

ОП „Туризъм“ ще добие лиценз за туристически агент

Най-накрая ще продават билети в информационните центрове и онлайн

Общинският институт „Старинен Пловдив“ започна активно търсене на нов директор. Причината за това е предстоящото сливане на института с общинското предприятие „Туризъм“. Ако се питате: „Защо?“, веднага ви отговаряме. Към момента ОП „Туризъм“ няма право да развива търговска дейност, т.е. не може да продава билети за различните забележителности в Пловдив, което затруднява в голяма степен гостите на града. За да се избегне това неудобство се отваря процедура за обявяването на ОП „Туризъм“ за туристически агент.

След като това стане факт, посетителите на античния град ще могат да закупуват билети за вход на всички обекти в града, които искат да посетят. Освен това, гостите ще имат възможност да заплатят входните такси за забележителностите и онлайн. По този начин най-накрая ще направим крачка напред в обслужването на туристи и предлагането на услуги за тях в Пловдив.

На другият въпрос, който изниква: „Защо се сменя директорът на Старинен Пловдив?“, отговорът е прост. След сливането на института с общинското предприятие, се изисква по-специфично образование относно бъдещият директор. От местната администрация заявиха, че са благодарни и признателни на настоящия шеф на „Старинен Пловдив“ Минко Кафтански и не желаят да се разделят с него като част от екипа. Именно поради тази причина се предполага, че Кафтански ще бъде назначен като зам.-директор на института. 

 

 

Сградата не бе одобрена за Паметник на културата с национално значение

Темата за кино „Космос“ не спира да се коментира, а вече за сградата се носят какви ли не слухове из града под тепетата. От Министерството на културата отказаха да призная сградата за паметник на културата с национално значение, но има друг вариант. По предварителна информация, местната община, заедно с НИНК планират да обявят сградата за паметник с местно значение.

От общината заявиха по темата, че това не променя досегашното решение вътрешността на кино „Космос“ да бъде ремонтирана и самата сграда да бъде обезопасена за посетители.

Припомняме, че само преди две седмици Колектив Космос оттегли доверието си и всички свои проекти от Община Пловдив и от Общинска Фондация "Пловдив 2019",  и преустанови всякакви работни отношения с тях. Това се казва в специално становище на организацията, която поде кампанията за оживяването на емблематичната сграда в центъра на град Пловдив. Становището бе разпратено до медиите на 11-ти август, като в него се описаха подробно причините за оттеглянето.

Колектив Кино Космос заяви, че не се отказва от осъществяването на проекта си и ще продължи да търси алтернативна подкрепа.

 

 

Озеленяват пространството около Римския стадион 

„Носете си одеяла за пикник“, призовават организаторите

Голямата изненада на фестивала тази година ще се проведе на 25-ти и 26-ти август паралелно с вечерните прожекции на главната улица в Пловдив, в близост до Римски стадион. За първи път не само в България, но и в света, DroneUp ще предостави възможността да се гледат филми от небето с поглед към небето. С помощта на 13 х 5 метров вертикален екран, гостите на фестивала ще могат да гледат дрон филмите под един уникален ъгъл.  Думата „гости“ е точна, защото фестивалът ще създаде комфортна обстановка и така ще покани всеки в своята“градина“.  

Носете си одеало за пикник и се настанете удобно на нашата „истинска“ трева, DroneUp ще се погрижи за останалото. Кажете „нагоре-надолу“ и се присъединете към оригиналния ни кино парк! 

Фестивалът DroneUp ще се проведе за втора поредна година в Пловдив от 25-ти до 27-ми август. 

Тази година за фестивала бяха подадени близо 90 дрон филма, от които международно жури избра 34 финалиста за традиционните вечерни прожекции на Римски стадион. Ръчно-изработените дървени DroneUp „Оскари“ ще попаднат в ръцете на общо 8 щастливци. По един победител ще бъде излъчен от всяка категория, а през 2017та за първи път ще има по 1 награда на публиката за всяка от фестивалните вечери. 

Финалистите тази година са от 22 държави, а в журито преобладава ирландското присъствие. Палитрата от дестинации става още по-голяма, ако се вземат предвид локациите, на които са снимани филмите. Представете си разходка около земята в 2 уникални вечери. На всяка от фестивалните вечери ще бъдат показани филми по 3 от общо 6-те ни категории. Те  са: Природа, Разказ и История, Пътуване, Градски, Екстремно и специалната ни категория за страната домакин - България. Между категориите ще има и музикални изпълнения на живо. Маritsa Brass ще открие мощно фестивала в петък, заедно с редица други интересни изпълнители. 

Вижте света от една различна гледна точка и усетете тръпката от най-спиращите дъха филми, снимани с дрон от цял свят. Мястото е известно – Римски стадион. В петък от 19.30 до 22.00 часа, а в събота от 20.00 до 23.00 часа. След прожекциите в събота, купонът продължава на Афтърпарти в клуб Бали. 

Освен вечерните прожекции на най-впечатляващите дрон филми, тази година фестивалът включва и дневна програма под формата на два дни посветени на дроновете. Съвместно с Мол Пловдив, фестивалът предоставя възможността на всеки сам да усети тръпката да лети с дрон. 

Вълнуващи преживявания очакват всички между 10.00-17.00 часа в събота и неделя 26ти и 27ми август на територията на Мол Пловдив. 

Посетителите ще могат да разгледат изложба на дронове, да видят двудневно търговско експо и ще имат възможността да се запишат за една от многото интерактивни работилници, посветени на небето. 

 

Община Пловдив и Министерство на културата работят ръка за ръка по казуса

Това е градска зона в центъра на Пловдив, няма как да не се работи по нея, коментира Тотев

Трагедията, която изпепели голяма част от Тютюневия град на Пловдив, се случи точно преди една година. От тогава насам имаше много коментари по темата, но към днешната дата можем да бъдем оптимисти за градската зона. 

Работна група подготвя общи норми и правила, които да бъдат въведени за Тютюневия град като архитектурен ансамбъл в хилядолетния град. Пловдивската община и Министерство на културата най-накрая обединиха информация и започнаха да работят заедно. Очаква се подготвените норми, включително проект за фасадите на сградите, да бъде внесен в Паметници на културата до края на месец септември. След това, всеки, който желае да направи намеса в Тютюневия град, ще трябва да се съобрази както с новите разпоредби, така и с изцяло автентично запазената визия на сградите в ансамбъла.

„Вече работим много по-добре с Министерство на културата, което до скоро не беше така“, призна кметът на града. Той разкри още, че вече има внесен проект за възстановяване склада на Кудоглу от самите собственици. Припомняме, че в момента текат укрепващите дейности на сградата и скоро се очаква да бъде предприета втората стъпка за съхраняване на перлата в Тютюневия град.

От общината заявиха още, че се надяват след въвеждането на новите норми и правила, които ще се наложат в градската зона, да се „отпуши“ и инвестиционния процес в нея. Предполага се, че това ще стане в края на тази година. „Това е градска зона в центъра на Пловдив, няма как по нея да не се работи“, допълни още градоначалникът.

 

Национални есенни изложби в Пловдив отбелязват петдесет години от първата изложба

Георги Божилов даде началото в двора на Начо Културата

Форум за съвременно българско изкуство, който се провежда на различни локации в Старинен Пловдив - Балабанова къща, къща Хиндлиян, къща „Мексиканско изкуство“ и др.  През последните години се наложи нов модел на реализиране на Национални есенни изложби в Пловдив, при който чрез кураторски проект, работещ върху конкретна концепция, се представят съвременни тенденции в изящните изкуства – живопис, графика, скулптура, рисунка, фотография и т.н., представени в самостоятелни експозиции на покани български художници. Ежегодно се представя дебютна изложба на млад, в началото на творческия си път, автор. Изготвя се луксозен двуезичен каталог и информационна дипляна.  

Национални есенни изложби в Пловдив 2017 се наричат ПЛАЦЕБО, кураторски проект на артистичния директор на форума проф. Галина Лардева.

Проектът включва изложби на девет селектирани български автора, работещи със средствата на живописта, графиката, пластиката, фотографията и др. В основата на концепцията стои  способността на изкуството да въздейства по типологично сходен модел на плацебо-ефекта, който разполага винаги с една видимост, зад която надничат възли от очаквания и парадокси. С ефекта плацебо се означава такова подлежащо на измерване позитивно въздействие върху организма на манипулация, която има единствено символно въздействие. По подобен начин художественото произведение може да се мисли като една видимост, измерима промяна във визуалната среда в следствие на интеракция, зад която стоят скрити преплетени внушения, очаквания, нагласи. – проф. Галина Лардева. 

Тази есен Национални есенни изложби в Пловдив отбелязват петдесет години от първата изложба, в двора на Атанас Кръстев (Начо Културата) от акварели на Георги Божилов, дала началото на този най-дълголетен форум за съвременно изкуство в България. По този повод екипът на Национални есенни изложби подготви уеб сайт, в който не само да представя настоящото издание на форума, но и неговата дългогодишна история. През 2016 г. част от проекта „Портрет на публиката“, подкрепен от Национален фонд Култура по програма Публики, стартира проучване на историята на Национални есенни изложби. За първи път на едно място се събраха различни публикации за форума, проучиха се лични архиви на художници и куратори, каталози от различните издания и пр. Част от резултатите от това проучване са представени в уеб сайта на форума: http://autumnexhibitions.weebly.com/. Работата по изследването, архивирането, попълването и актуализирането на информацията, публикувана в сайта продължава. 

ПЛАЦЕБО

Национални есенни изложби Пловдив 2017

Откриване: 1 септември, Балабанова къща, 18.00

1-30 септември 

Старинен Пловдив

 

БАЛАБАНОВА КЪЩА:

1. МАРИЕТА ЦЕНОВА- ФОТОГРАФИЯ, първи етаж

2. ИВО БИСТРИЧКИ- живопис, дълбока зала

3. ЗОРАН МИШЕ- графика, сводеста зала

4. ВАНЯ ГОДЖЕЛОВА- живопис (дебют), двор

 

КЪЩА ХИНДЛИЯН:

5. ВАСИЛ КОЛЕВ -VASSILLO- графика, веранда

6. ВАСИЛ МАРГАРИТОВ- скулптура, двор

7. СТЕФАН ИВАНОВ- скулптура , мааза

 

КЪЩА МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО

8. РАДА ДИЧЕВА- пространствени композиции, двор

9. РАДОИЛ СЕРАФИМОВ- живопис, зала

 

Понеделник, 21 Август 2017 06:11

Karaoke FabricBar

Както вече знаете, ние от FabricBar Plovdiv обичаме да започваме седмицата с големи усмивки, за да ни върви така чааак до другия понеделник. За тази цел точно в понеделник, 20.30 часа, се случва и нашето яко КАРАОКЕ, с нашата щура Зорница, която е далеч не подбира кой може и кой не може да пее, а има само едно условие - да можете да пИете и да не ви пука, като излезете да пеете на сцената !!!
Вход свободен !

Да си необвързан и да живееш сам може да е страхотно и тези илюстрации показват защо.

Те са създадени от Yaoyao Ma Van As, илюстратор и аниматор от Лос Анджелис. Младата художничка умело улавя магията да живееш сам. От това да чистиш когато си искаш до това да медитираш без да има кой да те разсейва – самостоятелният живот има своите предимства.  Разгледайте илюстрациите в галерията, показващи щастието от независимостта.

 

Страница 1 от 837

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226