Капана.БГ

Капана.БГ

Стрелба с лък, битки, занаяти, игри и медовина на корем на фестивала в полите на тепето

Стотици пловдивчани и гости на града се върнаха в Средновековието днес. Младежкият хълм се превърна в малък град от средните векове, в който се стреля с лък, рицари водят битки, майстори правят оръжия, а медовината се лее на корем. Зелените площи на тепето се превърнаха в арена на фестивала „Животът в Пловдив през Средновековието“, който събра над 120 възстановчици от цяла България, подготвили се специално за събитието, за да преобразят зелените площи в населено място от  периода ΧΙΙΙ–ΧV век.

Гостите се разхождаха в автентичен военен лагер, гледаха бойни демонстрации, участваха в средновековни занаяти, обличаха достоверни доспехи и се въоръжаваха, играеха средновековни игри и опитваха храни и напитки по рецепти от 13 век. Имаше демонстрации по ковачество, грънчарство, кожарство, шивачество, плетене на ризници, сечене на монети, тъкане и бродиране, изработка на бижута, книги и писма, иконопис, вещерство. Дори се продаваха роби.

Фестивалът продължава и утре. Ще вървят много събития, като сред много интересните са представянето на средновековни боздугани от България, турнир със средновековно снаряжение и въоръжение, състезания по средновековно дърпане на въже, четене на средновековна поезия, смешки на средновековен шут, робски пазар и турнир по хвърляне на копие и борба.

Събота, 23 Юни 2018 14:39

Алтернативни забавления

Има ли нещо, за което винаги сте си мечтали, но не сте се осмелявали да направите?

Студените и мрачни дни, когато не ни се излиза от вкъщи, свършиха, така че сега е моментът да изпробвате нещо ново и интересно. Може би ви е омръзнало да прекарвате свободното си време в пийване на кафе и разходки по Главната улица, затова екипът на единствения дигитален гид под тепетата подготви за вас няколко идеи за по – различни забавления, които да ви накарат да предизвикате себе си.

Има ли нещо, за което винаги сте си мечтали, но не сте се осмелявали да направите? Като например да полетите високо в облаците? Е, такъв вариант има дори и близо до Пловдив.  От паметния ден през юни 1783, когато братята Монголфие издигат първия си балон над Париж, до днес хората продължават да се възхищават на елегантността и лекотата, с която човек може да се издигне във въздуха и заплува в небето. Оттогава е изминало много време, но все още са малко нещата, които могат да се сравнят с великолепието и полета на топловъздушния аеростат, улавящ въображението както никоя друга летяща машина. Може да прекарате един час с още 3 – ма човека или да ползвате ВИП полет и да полетите в небесата само с любимия човек. Най – близо до Пловдив може да го направите на базата в Белозем, но има варианти и за други локации в България и най – разнообразни панорами отгоре.

В случай че нашето първо предложение, ви се струва екстремно, тогава може да заложите на нещо малко по - близо до земята – конна езда например. Тя е едно незабравимо преживяване и общуване с конете,  както и уникален спорт, развиващ всички мускулни групи в човешкото тяло. Връзката с конете развива качества и учи човека на уважение, решителност, дисциплина и воля-качества характерни за щастливите и успели хора. Ако желаете урок по езда в някоя от конните бази в близост до града, добре е да имате предвид, че е с предварителна резервация. Разходката с кон обаче може да се проведе по всяко време.

Още забавни идеи в Lost in Plovdiv.

Премиера на „Мадам Бътерфлай“ на Пучини ще открие фестивала Opera Open днес на Античния театър.

Драматичната съдба на гейшата Чо-Чо-Сан ще разчувства отново зрителите в премиерния спектакъл, за който се изготвя оригинален 3D мапинг от артистите на Мелформатор. За откриването на Opera Open на Античния театър пристигат солистите Хай - Йоон Лий (Южна Корея) - една от най-талантливите интерпретаторки на образа на азиатската "пеперуда" . Режисурата е на доц. Нина Найденова, а художник на японските облекла е Цветанка Петкова-Стойнова.

Фестивалът ще продължи с балета „Лебедово езеро“ на 26 юни, за който билетите вече са изчерпани. Opera Open ще зарадва зрителите още с концерти, балет и оперни спектакли. Вижте цялата програма:

23 юни –  “МАДАМ БЪТЪРФЛАЙ” – Пучини

26 юни – „ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО” – Чайковски 
с участието на звездите на Болшой театър Алена Ковалева и Якопо Тисси и балета на Македонската опера и балет

30 юни – VIVA L’OPERETTA
Оркестър, Хор и Балет на Опера Пловдив

03 юли – АЛЕКСАНДРИНА ПЕНДАЧАНСКА: ТОВА СЪМ АЗ
мултимедиен концерт-спектакъл с Оркестъра на Опера Пловдив

05 юли – „ЖИЗЕЛ” – Адам
Балет и Оркестър на Опера Пловдив

07 юли – „ТРУБАДУР” – Верди
Оркестър, хор и балет на Опера Пловдив

07 юли - Концерт "James Bond live in Concert" - Проект на Софийска Филхармония и държавна опера Пловдив

13 юли - Мюзикъл "Да пееш под дъжда" Копродуция на Държавна опера Пловдив и Държавна опера Варна

17 юли – PIANO BATTLE / ПИАНО ДУЕЛ
световен формат с виртуозните пианисти Андреас Керн и Пол Цибис и Оркестъра на Опера Пловдив

21 юли – „ОТЕЛО” – Верди (премиера)

24 юли – ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ И ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ – TANGO (ARGENTINA MI AMOR)

28 юли – “КАРМЕН” – Бизе
Със специалното участие на Надя Кръстева, Иван Момиров и Деян Вачков

Опера на бис:

30 август  –  “МАДАМ БЪТЪРФЛАЙ” – Пучини

13 септември  –  „ОТЕЛО” – Верди.

Билети за всички спектакли се продават на Касата на Оpera Open на Главната улица, в сградата на ГДК „Борис Христов“ и в мрежата на eventim.bg. Промоционални билети се предлагат само лятната каса до фонтана на Общината. Билетите за Лебедово езеро са изчерпани преди 10 дни, съобщиха организаторите.

 

Пловдивският средновековен фестивал „Животът в Пловдив през Средновековието“ се организира от Фондация „Българско историческо наследство“, финансиран е от Община Пловдив и е заложен в Календара на културните събития на Община Пловдив за 2018 г.

Фестивалът ще се проведе на 23 и 24 юни 2018 г. в парк „Младежки хълм“, гр. Пловдив, и ще представи пред жителите и гостите на града уикенд, потопен в средновековна атмосфера, през който те ще имат възможност да научат нови и любопитни подробности за живота в Пловдив и на Балканите през периода ΧΙΙΙ–ΧV век. За това ще допринесат 120 участника в събитието.

Ще бъде представени автентичен военен лагер, бойни демонстрации, средновековни занаяти и исторически достоверни реконструкции на обичаи, костюми и въоръжение. Гостите ще могат да вкусят храни и напитки, приготвени по средновековни рецепти, да стрелят със средновековен лък, да играят на средновековни игри, да се посмеят на средновековен шут, както и да се включат в част от демонстрираните занаяти: ковачество, грънчарство, кожарство, шивачество, плетене на ризници, сечене на монети, тъкане и бродиране, изработка на бижута, книги и писма, иконопис, вещерство.

Посетителите ще могат да видят и чуят още средновековна поезия, обширна презентация за средновековната европейска фехтовка, популярни сказки за живота на обикновения човек и аристокрацията и обяснения на тънкостите на професиите, които са се упражнявали през Средновековието в нашия град. Ще бъде показана възстановка на народния празник Еньовден (Лятното слънцестоене) по начина, по който се е празнувал през Средновековието. Освен това ги очаква вдъхновяващ концерт на гостуващите за първи път в Пловдив средновековни музикални формации Ambient Folklore, Der Dudelgeist, Eriney, KsANa и Куцулан, които ще ги пренесат с очарованието на музиката си и старинните си инструменти в далечната средновековна епоха.

Ето и цялата програма на фестивала:

Петък (22.06.2018)

Рок концерт в чест на посрещането на участниците и построяването на средновековния лагер
18.00 – Начало
„Plastic Bo.“
„Polygon“
„Нещо цветно“
„Grimaze“

Събота (23.06.2018)

Целодневна програма: музика на живо, стрелба с лък; игри; военен лагер; занаяти (грънчарство, ковачество, кожарство, леярство, вещерство, шивачество, плетене на ризници, монетосечене, кореспонденция, тъкане, бродиране, ювелирство, иконопис, изработване на книги, калиграфия, кулинария).
Постоянна изложба: „България в средновековната картография (XIII–XV век)“
10.00 – Откриване
10.30 – Всекидневието на Балканите през Средновековието (сказка на доц. Димитър В. Димитров – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“)
11.00 – Състезание по средновековна стрелба с лък
11.30 – Писмени и археологически данни за средновековния град Пловдив (сказка на доц. Камен Станев – Кирило-Методиевски научен център – БАН)
12.00 – Средновековна европейска фехтовка (открит урок на Школата за историческа фехтовка „Мотус“)
14.00 – Прожекция на документалния филм „Симеон – великият между царете“: „Син на мира“ (1 еп.)
15.00 – Прожекция на документалния филм „Симеон – великият между царете“: „Литературата на Златния век“ (4 еп.)
16.00 – Латинското Филипополско дукство във фолклорната памет на българите(сказка на д-р Калин Йорданов – Софийски университет „Св. Климент Охридски“)
16.30 – „Кентърбърийски разкази“ (средновековна театрална постановка)
17.00 – Състезание по средновековна стрелба с камък
17.30 - Състезание по средновековно надбягване с чували
18.00 – Турнир със средновековно снаряжение и въоръжение
18.30 – Възстановка на средновековния празник на лятното слънцестоене (Еньовден)
19.00 – Раздаване на награди на посетителите
19.30 – Концерт на „Der Dudelgeist“
20.20 – Концерт на „Ambient Folklore“
21.40 – Концерт на „Куцулан“

Неделя (24.06.2018)

Целодневна програма: музика на живо, стрелба с лък; игри; военен лагер; занаяти (грънчарство, ковачество, кожарство, леярство, вещерство, шивачество, плетене на ризници, монетосечене, кореспонденция, тъкане, бродиране, ювелирство, иконопис, изработване на книги, калиграфия, кулинария).
Постоянна изложба: „България в средновековната картография (XIII–XV век)“
10.00 – „Персевал, или Разказ за Граала“ (средновековно куклено представление)
10.30 – Българското изобразително изкуство през Средновековието (сказка на д-р Тотка Григорова – Кирило-Методиевски научен център – БАН)
11.00 – Средновековни танци
11.30 – Средновековни боздугани от България (сказка на доц. Стоян Попов – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“)
12.00 – Турнир със средновековно снаряжение и въоръжение
12.30 – Култове на български светци през Средновековието (лекция на доц. Димо Чешмеджиев – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“)
13.00 – Състезания по средновековно дърпане на въже
13.30 – Представяне на средновековна европейска поезия (в оригинал и в превод)
14.00 – Прожекция на документалния филм „Симеон – великият между царете“: „Столицата Велики Преслав“ (5 еп.)
15.00 – Прожекция на документалния филм „Симеон – великият между царете“: „Владетелска идеология“ (10 еп.)
16.00 – Медовината през Средновековието – извори и технология на производство (сказка на Здравко Пеев, създател на българската медовина „Meadly“)
16.30 – Смешки на средновековен шут
17.00 – Средновековен робски пазар
17.30 – Състезание по средновековно хвърляне на копие
18.00 – Средновековен български шрифт и орнамент (сказка на Антоанета Кисьова – Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство)
18.30 – Състезание по средновековна борба
19.00 – Раздаване на награди на посетителите
19.30 – Концерт на „KsANa“
20.30 – Концерт на „Eriney“
21.45 – Огнено шоу на кокили на „Fireter“

Събота, 23 Юни 2018 09:19

Bar the Post | Hilla

Събота късен следобед, време е в „Пощата“ отново да гостува Митко Хила. Така че, тази събота ще е определено много "остро". Световното е в разгара си, напитките ще са студени, музиката ще е хубава.

Бар „Пощата“
21 часа

Събота, 23 Юни 2018 09:17

Funky Mix by DJ Todd

Супер фънки събота със златната музикална селекция на DJ Todd!

А на бара опитайте Billie Gin - едно от бижутата в новото ни коктейлно меню на специална цена от 6.99 лв.! Ароматният ни доматен микс се среща с джин Beefeater, табаско и лимон в една освежаваща сетивата комбинация.

Купонът започва в клуб "Фарго" в 21 часа.

“Лъжи за масово поразяване” - Stand up шоу с Иво Игнатов – Кени.

В своето stand up шоу, Кени Ви предизвиква да не мълчите, а да казвате това, което мислите! И той живее с всички проблеми, които имаме ние. Но в кариерата си на комик и клоун е обиколил над 30 държави на четири континента и... вече има професионалното изкривяване да говори за изкривяваната истина.

Елате, да преглътнем заедно света, който ни заобикаля, в тази остра социална сатира – с усмивка!

Театър „Хенд“
19.30 часа

Вход свободен

Страница 1 от 1197

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…