Капана.БГ

Капана.БГ

Прочутото музикално-театрално шоу „КОМПАНИЯ“ от Стивън Зондхайм и Джордж Фърт представя няколко мечтатели в бяло, които живеят живота си като във вариете. Спектакълът е съвместна продукция на Националния театър и Държавна опера Пловдив и се представя за първи път на българска сцена по договор с Music Theatre International (Europe) Limited: www.mtishows.eu.

Премиерата е на 12 и 13 март 2021 г. от 19:00 ч. на Голяма сцена на  Народния театър „Иван Вазов“, a на 1, 2 и 3 април в Опера Пловдив. 

Спектакълът „КОМПАНИЯ“, който един от авторите му – гениалният реформатор, композитор, поет и драматург Стивън Зондхайм определя като концептуален мюзикъл, е игран над 700 пъти на Бродуей и печели в шест категории на театралната награда „Тони“. 

Действието в „КОМПАНИЯ“ се развива в Ню Йорк в наши дни и представя историята на Робърт, който все още не е решил кое за него е по-важно – веселието и забавленията в компанията на приятели, или бракът и семейството. А приятелите му от тази компания са пет семейни двойки, които повече или по-малко си задават същите въпроси. Отговорите са колкото неочаквани, толкова и искрени.

Постановката на „КОМПАНИЯ“ е дело на именития актьор от Народния театър МИХАИЛ ПЕТРОВ, чиито подпис стои и под спектаклите „Един безумен ден“ и „Обир“, а в ролите влизат ВИКТОР ИБРИШИМОВ, ПАРАСКЕВА ДЖУКЕЛОВА, НИКОЛАЙ ДОГРАМАДЖИЕВ, ГЕРГАНА ЗМИЙЧАРОВА, ПАВЕЛ ИВАНОВ, БИЛЯНА ПЕТРИНСКА, БОРИСЛАВ ВЕЖЕНОВ, ЕВА ДАНАИЛОВА, СТЕЛИАН РАДЕВ, ВЯРА ТАБАКОВА, ХРИСТО ЧЕШМЕДЖИЕВ, МАРИЯНА ПАНОВА, ВЕРА ГИРГИНОВА, ИЛИАНА КОДЖАБАШЕВА и ЛИЛИЯ ИЛИЕВА. Участват и Оркестърът и Балетът на Държавна опера Пловдив с ръководител примабалерината МАРИАНА КРЪНЧЕВА.

Диригент е  маестро Константин Добройков, сценографията и костюмите са на Елена Иванова, хореографията – на Мариана Крънчева. Асистент на режисьора е Георги Динев, а музикален педагог -  Евгени Господинов. Преводът на текста е на Любов Костова и Цветомира Цонева.

„Това е проект за мечтатели, авантюристи и двама директори, които притежават допустимата, но необходима доза лудост“, казва постановчикът Михаил Петров. „Животът като вариете – това е отправната точка, сценичната среда и фонът, на който се развиват събитията в нашия спектакъл. Ние не съдим персонажите, те са продукт на своето време. Такава е действителността, създадена от самите нас. Пълна с безотговорност, фриволност, безцеремонност. Но всичко това е поднесено с много хумор, ирония, самоирония, с надежда и очакване за нещо по-добро, което искаме и мечтаем да ни се случи! В една отворена условна форма, с всички възможни средства на драматичното и музикалното изкуство постигаме това внушение, което бих нарекъл „тотален театър”. Време е да разперим криле и да полетим! Успешен полет, „Company“!“

Билети за „Компания“ в Пловдив се продават на касата на Опера Пловдив в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg

 

Издателска къща „Жанет 45“ представя нова книга – „Животът като следобедна дрямка“ от Боян Тончев

За книгата: 

"Следобедната дрямка е онова особено състояние, в което сънищата са най-ярки и често с мъка се отличават от действителността, макар да са пълни със сюрреализъм. Разказите на Боян Тончев са точно такива – смесица между реалност и сън, в която обаче висшите ценности си остават същите, а героите все толкова болезнено се стремят към тях. Въпреки целия позадрямал абсурд на ситуациите, в които попадат." /Христо Карастоянов/

"Зад великодушния поглед на Боян Тончев към трудностите на всекидневието и неговия опрощаващ смях стои внимателно поставената диагноза за болестта на обществото. Иронията и самоиронията в сборника се движат в успоредни писти. Заради този подход разказите на писателя бързо надрастват своето анекдотично начало и водят към по-едри обобщения за нашето време. И навсякъде в увлекателните истории любовта продължава да бъде водеща сила." /Марин Бодаков/

За автора:

Боян Тончев е роден през 1977 г. в София. Завършва първо Испанската гимназия „Мигел де Сервантес“, а след това СУ „Св. Климент Охридски“ като магистър по философия. 

От 2013 г. е сценарист в телевизионното предаване „Господари на ефира“, а от 2019 г. е главен редактор на сайта Gospodari.com. Пише и публикува журналистически анализи и статии и в други сайтове. 

През 2017 г. е издаден дебютният му роман „Прагът“, а след това негови разкази излизат в „Литературен вестник“.

Сборникът „Животът като следобедна дрямка“, издаден от ИК „Жанет 45“ включва кратки творби от различни периоди от живота на автора – от късните му ученически години до днес.

 

Разказ от книгата  „Животът като следобедна дрямка“ на Боян Тончев (2021)

 

СЪДБА

 

Автобусът спря и отвори вратите си. Един старец с огромни усилия изкачи евереста на стъпалата и едва успя да се добере до най-близкото свободно място – седалката до мен. Загледах се в него. Беше на не по-малко от деветдесет години, сбръчкан и захабен като древен пергамент. Гримасата, изрисувана върху лицето му с избледнялото мастило на живота, изразяваше умора и празнота, но то излъчваше и нещо друго, което привлече вниманието ми. Не можех да разбера точно какво приковава очите ми в стареца. Той се обърна към мен, срещна погледа ми и се опита да се засмее. Усмивката му представляваше неприятна симбиоза от сбръчкана, беззъба уста и воднисти очи. Потръпнах от отвращение, но не можех да отклоня поглед от нея. Стана ми неудобно.

 

Против волята си също се усмихнах учтиво. Когато най-сетне успях да отвърна очи, помислих потресен: „Божичко, това човек ли е? Та той е по-грозен и почти толкова немощен, колкото току–що извадено от утробата бебе! Дано никога не стигна неговите години!“. Обзе ме съжаление, което обаче не успя да измести погнусата, и внимавах много да не се докосвам до тялото на стареца. Тогава видях ръцете му, които държаха дървения бастун така, сякаш той бе последната му връзка с живота. Те се тресяха в някакъв отвъден, неравноделен такт. Бастунът се поклащаше напред–назад, но иначе изглеждаше далеч по-стабилен от сбръчканите кокалести ръце. Този път бързо извърнах погледа си и се загледах навън. В следващия момент съм задрямал.

 

Когато се събудих, с удивление установих, че без да разбера, съм се преместил на съседната седалка. Огледах се за стареца. Нямаше го. До мен, там, където допреди малко седях аз, имаше младеж на моите години, който ми изглеждаше познат. Обзе ме облекчение, че старецът бе слязъл. Младежът явно също ме наблюдаваше, защото внезапно се наведе към мен и прошепна: „Адски съжалявам! Това, че се паднахте точно вие, е абсолютно случайно. Няма нищо лично в случилото се.“ Изпаднах в недоумение. Какво ли искаше да каже?

 

В този момент автобусът спря, а младежът се изправи и слезе. Видях го как с бърза и уверена крачка се запъти по неведомите пътища на предстоящата си съдба. След това вратите се затвориха. Наоколо имаше нещо странно. Всичко изглеждаше захабено и унило.

 

Тогава усетих, че ръцете ми треперят. Погледнах ги – бяха сбръчкани и с изпъкнали кокали, а между тях достойно се издигаше бастун.

 

Оформление: Димитър Келбечев

Редактор: Марин Бодаков

Жанр: Проза, разкази

Меки корици

Брой страници: 104

 

 

Испанският цигулар ще изнесе 7 вместо 3 концерта заради противоепидемичните мерки

 

Концертите на Ара Маликян, които трябваше да се проведат от 12 до 15 март се отлагат за месец май. Испанският цигулар ще изнесе 7 вместо 3 концерта заради спазване на противоепидемичните  мерки в залите, като ще свири три пъти в София, и по два във Варна и Пловдив.

Новите дати са 18 и 19 май 2021г. – София, зала 1 на НДК, 20 май 2021г. – Варна, ДКЦ и 22 май 2021 г. – Пловдив, зала С.А.

България се намира в извънредна епидемична обстановка до 30.04.2021 г., а съгласно заповед на здравния министър от 25.11.2020 г. е забранено провеждането на сценични прояви и концерти, които остават последният сектор, за който важат ограниченията за функциониране. Въпреки това, държавните оркестри и състави работят в противоречие със заповедта от 25.11.2020 г. В продължение на повече от месец, организаторът BG Sound Stage направи всичко възможно, отправяйки запитвания до всички отговорни институции – Министерство на здравеопазването, Министерство на културата, РЗИ, и други, с молба да бъде разрешено провеждането на концертите на Ара Маликян у нас при спазване на капацитет от 30 % и всички мерки. За съжаление, без резултат.

Беше получен отговор от министъра на културата Боил Банов, в което се казва, че разпорежданията на здравния министър трябва да се спазват и нарушителите подлежат на санкции.

Закупените билети за концертите на Ара Маликян важат за новите дати без презаверка, в съответствие с обявените в интернет страницата на организатора Правила и условия.

Скоро ще бъде съобщена конкретна информация за разпределението на билетите по дни и часове за съответните зали.

 

Дружеството на пловдивските художници за 11-ти път завладя ценителите на изкуството с магията на женското очарование в цвят и форма. В навечерието на празника на жената и майката – 8-ми март, миналата вечер в пространството на галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет бе открита изложбата „Дами канят“.

 

В нея тази година със свои творби се представят 20 дами и 10 господа, членове на ДПХ, вдъхновени да покажат своята творческа интерпретация по темата за женската сила, мъдрост и красота.

 

Изложбата бе открита от Председателя на ДПХ Снежана Фурнаджиева и заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. Музикалният фон на събитието бе осигурен от прекрасните изпълнения на Христина Венчева – солистка в Държавна опера Пловдив.

 

„В навечерието на празника на жената и майката – 8-ми март и в очакване на настъпващата пролет, Ви желая да бъдете здрави, винаги много обичани, ценени и уважавани. През всеки един ден от годината. Денят на майката и на жената не може да бъде просто един ден от календара. Темата за женската сила и красота е нещо, което вълнува всички, както творците, така и нас – публиката. Изложбата е вдъхновяваща и всяко произведение въздейства по свой собствен начин - излъчващо топлина или пък студенина. Точно както жената може да приобщава или дистанцира. При всички случаи е празник на хармонията и великолепието, които само една жена може да притежава“, каза заместник-кметът Пламен Панов на откриването.

 

Председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева благодари на участниците, които се включиха тази година в 11-тото издание на формата, на вярната пловдивска публика. Тя представи накратко авторите и обединяващата концепция, която всяка година провокира мартенския празник на красотата „Дами канят“, представяйки пъстри и разнообразни като тематика и техника творби.

 

Двама от най-разпознаваемите пловдивски художници аранжират творби от различни свои творчески етапи в Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32. Петър Кочевски и Севдалина Кочевска са нарекли съвместната си изложба „Без герои“, а откриването ѝ е насрочено за 10 март от 17:00 до 19:00 часа.

 

Петър и Севдалина не са артистичен тандем, напротив – двамата имат ясно различима творческа кариера във времето.

 

Севдалина Кочевска от години е сред системните участници в изявите на „Изкуство днес“ („Седмица на съвременното изкуство“, „Арт позитив“). Петър Кочевски се включва само понякога в арт провокациите на съвременното изкуство, повече остава при живописта и нейния „език“.

 

Както отбелязват двамата художници: „Творбите ни са много различни, изразните средства - също.“ Севдалина определя повечето от работите си

 

„като концептуални и обвързани със социални или политически проблеми, а

 

Петър е на другия полюс – работите му са изпълнени с емоция и са много експресивни. В тази изложба не се противопоставяме като автори, няма победител, няма герои. А относно героите: аз харесвам герои, Петър – не.“

 

Една дегероизирана изложба ви очаква от 10 до 30 март.

 

 

 

Градски турове представят кухнята, историята и традициите на народностите в Града под тепетата

 

 

Поредица градски турове ще представят на пловдивчани и гостите на града различните народности на Пловдив през тяхната традиционна кухня, история, култура и обичаи. Първият - „Пловдив по арменски“, е планиран за 20 март, а през април ще се състои и вторият градски тур - „Османските перли на Пловдив“.
„Идеята е да представим различните етноси в града през тяхното кулинарно и културно наследство. Това не са просто обиколки на града с беседа от екскурзовод. Всеки един тур е замислен като вълнуващо преживяване, защото живеем в Пловдив – града, в който от векове мирно съжителстват много различни народности“, коментира Екатерина Терзиева, чиято агенция „СлоуТурс.БГ“ стои зад новата инициатива.

Градският тур „Пловдив по арменски“ е първи в календара, тъй като според историците Пловдив е основно средище на арменците на Балканския полуостров. Разходката започва от арменската църква “Сурп Кеворк” в Стария Пловдив, през къща “Хиндлиян” на богатия арменски търговец и дарител Степан Хиндлиян. Програмата продължава с разговор с арменец златар за занаята му и с дегустация на ефирни отлежали арменски коняци. А след подробна беседа за историята на арменската диаспора в Пловдив и защо Яворов възпява арменците в едноименното си стихотворение, следва обяд с най-вкусните арменски ястия като съхторац, хавгите долма, хайдари, баба гануш и съмпуг.

Значима е и турската общност в Пловдив, която наброява над 3000 души. Някои от най-вкусните блюда от турската кухня, включително и пищни ориенталски десерти, са в менюто за обяд след тура „Османските перли на Пловдив“. През април той ще представи типичната архитектура, културни паметници и традиции на османските турци, запазени в града още от XV век. Какви ще са темите на градските турове до края на годината, все още се пази в тайна.

„Пред последните 10-15 години, радвайки се на възможността да пътуваме навсякъде по света, сякаш предпочитахме повече екскурзиите и почивките зад граница. Сега пандемията от COVID-19 ни накара да преосмислим много неща и ни насочи вниманието към „скритите диаманти“ в туризма, които ни предлага собствената ни страна“, смята Екатерина Терзиева. Тя припомни, че от векове Пловдив е населен от българи, турци, арменци, роми, гърци, италианци, руснаци и още много други народности, като мирното им съжителство е едно от най-красивите лица на древния Град под тепетата.

 

 На 5 март (петък) се открива любопитна изложба, която е обединена от темата за жената – вълнуваща, противоречива, почитана, успешна и белязала историята на Чехия и Словакия. Тя се осъществява по повод Международния ден на жената и е по инициатива на Посолствата на Чешката и Словашката републики в София, както и на Чешки център в София. Поканата за гостуване на експозицията е от страна на Общински институт „Старинен Пловдив”, който ще Ви я представи  в Балабанова къща (дълбока зала) в периода 06 -31.03.2021 г.

Чешките героини са представени чрез илюстрирана мозайка с историите на забележителни чешки жени - владетелки, политици, художнички, изследователки, спортистки, които са оставили важни следи в историята и настоящето не само на Чехия, но и в международен контекст. Любопитното е, че те са показани през погледа на съвременната млада вълна илюстратори, студенти от Факултета по дизайн и изкуства „Ладислав Сутнар” в Западночешкия университет в Пилзен, ръководени от тяхната менторка и преподавателка Рената Фучикова.

Изложбата, представена от Посолството на Словашката република в София е озаглавена „Първите жени” и представя житейските истории на известни словачки. Те са се реализирали като първи в различни области на обществения живот и влизат в историята. Изтъкват се успехите на жените, отразяват се важни въпроси свързани с равенството между половете и ролята на жената в нашата история. В същото време се отразява приноса на представените личности за развитието на науката, културата и националната идентичност. Концепцията на проекта е създадена в сътрудничество с гражданското сдружение CHARAKTER - Film Development Association, с автори и режисьори на документални филми, както и други експерти.

От 06.03.2021 г. изложбата в Балабанова къща е безплатна, работно време 09:00 – 17:30 ч., без почивен ден. Достъпът се осъществява при стриктно спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.

 

 Страница 1 от 1845

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…