Капана.БГ

Капана.БГ

Неделя, 19 Август 2018 08:47

Spectrum Music Lab - Sunday Guitar Workshop

Spectrum Music Lab е проект на китаристите Светлин Стайков, Атанас Шишков и Милен Димитров. Ще свирят авторска музика, кавъри както и джем тракове.

Bee Bop Café
17 часа
Вход свободен

Премиерът обеща подкрепа, за да може най-високата гробница в света да бъде разкрита външно за  пика на Европейска столица на културата през 2019-а

Министър – председателят, министърът на културата, областният управител и кметът на Пловдив дойдоха в Маноле, за да разгледат уникалните археологически находки

Таня Грозданова

На височайше стълпотворение в събота ранен следобед се нагледа пловдивското село Маноле.  Министър – председателят Бойко Борисов, министърът на културата Боил Банова, зам.- министърът на културата Амелия Гешева, областният управител Здравко Димитров, кметът на Пловдив Иван Тотев, няколко от районните кметове, почти цялата група общински съветници от ГЕРБ, шефове на общински предприятия и директорът на ОД на МВР-Пловдив Атанас Илков, дойдоха в полето край селото, за да разгледат уникалните археологически находки.

Всички те се запознаха на място с последните открития, направени на могилата „Малтепе“ от  екипа на директора на Регионалния археологически музей – Пловдив археолог доц. д-р Костадин Кисьов.  През последната седмица там археолозите започнаха разкриването на  монументален гробен комплекс, какъвто не е откриван нито на Балканите, нито на територията на Европа.

Неговото проучване ще представлява изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство, категорични са откривателите му. Гробницата е висока 20 метра, а над нея са намерени 4-метрови основи на голяма статуя, разказа доц. Кисьов.

След като обиколиха лично могилата и разкритите части на гробницата, премиерът и придружаващите го  лица останаха силно впечатлен от видяното. До момента не е открит входът, но е видима няколко метрова стена от  глинобитна постройка, култови ями около могилата , в които са били полагани дарове, открити са и голям брой римски монети, които са от II и III век.


Гробницата край Пловдив е уникална, възкликна премиерът пред журналисти след обиколката и предаде част от разказаното му от доц.Кисьов. „Тя е най-високата открита гробница в Европа. Такава досега не е откривана нито у нас, нито на Балканите. Тепърва има да се проучва, за да знаем със сигурност за какво става въпрос, тъй като в момента за някои от нещата гадаем. Ще продължим с проучванията, за да сме сигурни и уверени какво точно сме открили", заяви Борисов.

Според археолозите цялата пирамидална конструкция на гробница е над 24-метра, на всеки пет метра има пластове от тухли, а останалото са монолитни блокове. „Толкова голяма гробница може да бъде само на император и то от времето на така наречените „войнишки императори“. Издирват се гробници на двама римски императори, от този период, и не е изключено тук да е положен един от тях,“ коментира доц. Кисьов. Другата възможност е тя да е на един от последните тракийски владетели на одрисите. Засега предположенията на археолозите са, че постройката е завършена в средата на III век. Очаква се това да се потвърди при изкопните дейности и разкритията, които предстоят. Има обаче и данни, че е започната по-рано - още в края на I или началото на II век от новата ера и може да е строена приживе за гробница на някой от последните тракийски царе. Около могилата е имало 450-метров зид от монолитни, високи 2 метра каменни блокове, което е още едно основание да се съди за изключително високия ранг на човека, погребан там. На върха на могилата е открито и средновековно  гробище.

Археологическите проучвания на могилата се провеждат вече втора година от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. Финансирането на разкопките до момента е от община Пловдив.

Могилата е с диаметър на основата 140 м и е висока 26 м. Малтепе се намира на 20 км източно от Пловдив. Засега археолозите са разкрили само най-горния пласт и близо 8-метрова стена. Виждат се следи от иманярски набези на самия връх, където част от стената е разрушена, но те не са успели да стигнат до вътрешността на могилата, което е радостно.

Ако тези предположения се докажат, това превръща Малтепе в уникална находка, каквато няма по целия свят. Толкова високи  гробни кули, но не под формата на пирамида, е имало в Палмира, но са разрушени. Подобни са открити и в Рим, но те са високи едва 5 метра, каза Костадин Кисьов.

Министър-председателят Борисов поръча на археолозите работата да върви с пълна сила и да не губят нито ден. Той настоя обекта да бъде готов за посещения до средата на 2019 г. когато ще е кулминацията на Европейската столица на културата в Пловдив.

Кметът на Пловдив Иван Тотев го увери, че финансиране за обекта е осигурено, а Костадин Кисьов обясни, че ще са му нужни 3 самосвала, 2 багера, 1 фадрома и 15 работници. За да може обектът да бъде разкрит в цялата му величественост ще трябва да бъдат изкопани и извозени близо 90 000 кубически метра пръст, които са оформили тепето. Едва тогава да се пристъпи към проучване на вътрешността и консервация.  

Събота, 18 Август 2018 15:00

Усещане за Пловдив с Рут Колева

Екипът на Lost in Plovdiv успя да улови Рут в момент на трескава подготовка на музикалния формат "Ladies Of Jazz" и да разбере малко повече от нея за специалната ѝ връзка с Пловдив

Остава седмица до първото издание на музикалния формат "Ladies Of Jazz", в което участие ще вземат Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева. Трите дами ще представят специална селекция, открояваща най-красивите нюанси от световната дамска джаз сцена през последните десетилетия на 25 август, а мястото е Античният театър в града под тепетата. Екипът на единствения дигитален гид на Пловдив успя да улови Рут в момент на трескава подготовка на първото по рода си събитие и да разбере малко повече от нея за специалната ѝ връзка с Града на седемте хълма. Оказва се, че тя не е съвсем „изгубена” тук, тъй като още от 13 – годишна е пътувала често сама с влака, за да взема уроци при музикален педадог и малките улички, наподобяващи лабиринт в Капана, съвсем не са ѝ непознати.

Какво още сподели за усещането, което Пловдив ѝ носи може да разберете в краткия ни блиц:

Опиши Пловдив с няколко думи

Душевен, Слънчев, Античен, Айляк,

Какви са хората, които срещаш тук?

Топли, дружелюбни, ведри и цветни.   

Какво още сподели Рут Колева за Пловдив, вижте в Lost in Plovdiv.

Специално за събитието КАПАНА.БГ ви дава възможността да спечелите две двойни покани, а линкът, на който може да го направите е:

https://www.facebook.com/kapana.bg/photos/a.717307711641638/1855726877799710/?type=3&theater

Оноре дьо Балзак е френски романист, считан за бащата на съвременната форма на романа и един от основателите на течението реализъм. Автор е на „Човешка комедия“ - дълга поредица романи и разкази, описващи френското общество от Великата френска революция до Февруарската революция през 1848 г. Други известни творби на Балзак са „Дядо Горио“, „Братовчедката Бет“, „Величие и падение на куртизантките“ и др. Балзак умира на днешния ден през 1850 г. Капана.БГ подбра няколко любими цитата на големия френски писател.

Няма проблем в самотата, но трябва да споделиш с някого, че няма проблем в нея.

Най-лошите неща почни никога не ни сполетяват, а най-големите ни страхове са заложени в очакването.

Животът не е нищо друго освен това, което чувствата ни ни причиняват.

Бъдещето на нацията е в ръцете на майките.

Да бъдеш щастлив е нищо; да се смяташ за щастлив — всичко.

Колкото повече човек съди, толкова повече обича.

Завистта развързва езиците, възхищението ги сковава.

Завистта е един от най-действените елементи на ненавистта.

Зад всяко голямо богатство се крие престъпление.

Какво е висшето общество – сбирщина от измамени и измамници.

Когато целта не е ясна, пътят е погрешен.

Щом си си поставил за цел да направиш нещо, няма как да не си измърсиш ръцете. Само трябва да знаеш как се измива мръсотията.

Рискуваме да сгрешим много, ако съдим за човека по неговите съчинения; хартията търпи всичко.

Нещастието е добър учител, но неговите уроци са жестоки.

Любовта прощава или всичко, или нищо.

Човек може да обича и да не е щастлив, може да е щастлив, без да обича, но да обича и да бъде щастлив – това би било истинско чудо.

Каквото и да правиш, трябва да го правиш добре, дори то да е безумие!

Интригата е по-силна от таланта — тя може от нищо да направи нещо.

Жената е добре подредена трапеза, на която мъжът гледа различно преди да се нахрани и след това.

Добър съпруг е онзи, който никога не заспива пръв нощем и никога не се събужда втори сутрин.

Бракът трябва да се бори с чудовище, което поглъща всичко – рутината.

В Париж младите хора правят кариера с помощта на жените, а жените — с помощта на старци.

Четенето ни среща с нови приятели.

Всеки момент на щастие изисква определено количество невежество.

Законите са мрежи на паяци, през които големите мухи минават, а малките биват хващани.

Равенството може да е правилното нещо, но няма сила на света, която да допусне то да стане факт.

Да се съмняваш в Бог означава да вярваш в него.

Да се ядосваш значи да наказваш себе си за грешките на другите.

Когато жените обичат, те ни прощават всичко, дори недостатъците. Когато не ни обичат, те не прощават нищо, дори достойнствата ни.

Обстоятелствата се променят, принципите никога.

Вселената, това е разнообразие в единството.

Никога не правете услуги за които не ви молят.

Този, който търси милиони, много рядко ги намира, но затова пък този, който не ги търси – не ги намира никога!

Никой не става приятел на жена, ако може да стане нейн любовник.

Жена, която се смее над своя мъж, не може повече да го обича.

Жените гледат на своите любовници като на средство за удовлетворяване на своето тщестлавие. Самите себе си – ето кого те обичат в нас.

Идеите могат да бъдат обезвредени само с идеи.

Bourbon Street и No More Many More ще свирят на живо в събота на откритата сцена на „Конюшните“. Концертът ще започне в 20 часа, а входът е 10 лв.

 

Събота, 18 Август 2018 08:53

Water Wars

Лятото най-после дойде и в жегата не ни остава друго, освен да се понамокрим под звуците на приятна музика и следобедни слънчеви лъчи.

Lineup:
Sayulke
Denitza /Good vibes/

Artnewscafe
16 часа
Вход свободен

Събота, 18 Август 2018 08:52

No Sense presents: It's coming home

След двумесечен престой на юг и след като футболът не можа да се прибере у дома след световното първенство това ще направи локалният капански гларус #ИПИЛЕТО! Всички на линия за завръщането в голямото гнездо!

No Sense
22 часа

Страница 1 от 1252

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…