Капана.БГ

Капана.БГ

 

Нова българска книга търси отговор на един от горещите съвременни екопроблеми – „ Защо изчезват пчелите?”.  Романът „Мистерията B-files“ на Мария Павлова ще бъде представена във сряда в галерия Тракарт от самата авторка.

 

„Книгата „Мистерията…” е с оптимистичен завършек, има  надежда за утрешния човек”, казва Мария Павлова. „Тя  е с отворен край, бих казала тъжно оптимистичен. Да, природата вече съвсем явно ни сигнализира да се спрем. Да, ние уж я чуваме. Но тя просто не е главният ни приоритет… Когато човек е поразен от тежка и нелечима болест, обикновено дълго преди това е имало симптоми, имало е предупредителни сигнали, и той е осъзнавал, че  примерно не трябва да пуши, но или не го е правел, или го е правел половинчато, или пак е почвал по старому като се пооправи. „Мистерията B-FILES“ е книга и за тези предупредителни симптоми, идващи от околната среда, за отношението ни към тях… Ако отворите Уикипедия ще прочетете, че ледниците на Арктика и на Антарктика изумително са намалели последните десетилетия. А те са климатици на Земята. Без тях утрешният човек как ще живее? И ще ни прости ли? Дали ако живее в температурен ад ще му е до радост и възторг, ще се отпусне ли и за миг душата му? Нищо не може да върне нечия  младост, но точно по същия начин нищо не може да възстанови и тези ледени шапки. Само арогантен и самозабравил се ум може да твърди с лека ръка обратното. Така мисля”, допълва тя.

 

„Самото писане не беше особено дълго, но то си имаше доста дълго предисловие. Около три години четях книги за пчелите, разговарях със земеделски стопани и пчелари. Освен това със съпруга ми, който много ми помогна при писането, защото е програмист, а в книгата има доста неща в тази посока, редовно сядахме в някое кафене и обсъждахме. Защо изчезват? Какво става? Как е възможно посред зима хиляди кошери внезапно да се изпразват, а никой да не е виждал и една пчела да отлита от тях?! И как така ще го правят без майката, самоубиват ли се, полудели ли са? Някъде на острови в океана ли отиват? Иначе, отговорът на въпроса какво точно убива пчелите в света и защо изчезват дойде внезапно, връхлетя ме тихо един ден и така и всичко друго си дойде на мястото. Разбира се, това е моята интерпретация, но аз вярвам в нея. Скоро след това започнах и самото писане. Първо написах много дълъг синопсис, защото в романа има втъкан и криминален сюжет, а после писах около година и половина”, споделя авторката.

 

Историята в книгата й е повече от интересна. Какво става, когато превърнеш голям световен проблем като изчезването на пчелите в приключението на живота си, в научно предизвикателство или в средство за разчитане на собствените си кошмари и халюцинации? Отговор дават три български екипа, тръгнали заедно с още стотина от цял свят по следите на пчелната мистерия. Тримата мъже и трите жени се вълнуват обаче не само от синдрома на празния кошер, загадъчен и сам по себе си, и дори не само от наближаващия климатичен апокалипсис, а и от най-обикновени неща като несъстояла се целувка или болно в аутистичния спектър дете, докоснало сърцето ти.

 

Екипът, който разгадае тайната на пчелите и предложи спасение, ще получи сто милиона долара, но в свят, който си отива, ценностите се пренареждат от само себе си. А за да победиш злото и в най-ужасните му, извратени измерения, ти е нужно не чудо, а приятели… Една тайна от древността може да помогне на загиващия свят, но готов ли е той за нея? Ще му я дадат ли трите екипа, или ще я оставят заровена под Стария Пловдив и Родопите? Може ли все още неродено дете да направи нещо необикновено с  невинността на енергията си?

 

Това е роман с много приключения, перипетии и  изненади. Смесват се личните мисли, вълнения и надежди с коварно растящия хаос в природата. Сюжетът е изключително динамичен, а главните действащи лица са две – пчелите и хората. Защо бягат от нас пчелите и повличат ли ни със себе си? Обречено ли е всичко или все още има надежда?

 

Изданието е отпечатано с подкрепата на Дистрикт 130 – България/District 130 – Bulgaria, Lion“s Club International.

 

Споделете ни във:

Немска телевизия ще заснеме целия фестивал, в който ще участват пловдивски топ ресторанти и шеф готвачи, фермери от цялата област, занаятчийници за храни, придружено със забавни игри и викторини с награди

На пресконференция в залата на ресторант "Централ" (над водната каскада на стълбите на "Каменица“) днес бяха представени акценти от програмата на предстоящото трето издание на фестивала "Вкусът на Пловдив", което започва на 23 май, четвъртък, и продължава до неделя – 26 май.

В пресконференцията участваха организаторите на събитието инж. Александър Държиков - заместник-кмет по култура и туризъм на Община Пловдив,  Еню Енев, председател на Сдружението на ресторантьори и хотелиери "Тракия", Гергана Кабаиванова, управител на Фондация "Локалфууд.бг" и организатор на Фермерски пазар - Пловдив, Йордан Илиев - директор на ОИ "Старинен Пловдив" и Людмил Каравасилев - мениджър „Корпоративни комуникации“ на МЕТРО, основен партньор на фестивала.

Фестът  се очертава да се превърне в традиционен фестивал, който е любим на пловдивчани, каза заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков. Той  подчерта, че събитието е важен сегмент от туризма и с всяко  издание  се надгражда и става все по-интересен. Община Пловдив със сигурност ще продължи да го подкрепя безрезервно, каквато е и политиката на общинската администрация да застава зад качествени събития, които целят съхраняването на българските и местните традиции, култура и опит, който да бъде предаван и на поколенията напред.

Шатрите на "Вкусът на Пловдив" и този път ще бъдат разположени от двете  страни по ул. "Райко Даскалов" (Малката Главна) в Пловдив (от пл. Римски стадион в посока подлеза на аптека „Марица“). Този път ще бъдат поставени и декорирани пейки за сядане за гражданите, разказа Еню Енев. На шатрите ще бъдат представени пловдивски топ ресторанти, занаятчийници за храни и Фермерски пазар Пловдив. Ще видим щандове, демонстрации и дегустации на ресторантите Мемори, Хемингуей, Ноте де Вино, Сол и пипер, Одеон, Опера, Торо Гранде, Джъмп, ресторант Централ, сладкарници Долче Фелини, Но Сенс, Фабрик, и много други, а топ-готвачи ще правят демонстрации на приготвянето на вкусна храна с качествени български продукти. Това са шеф Александър Бърдаров – Мемори, шеф Росен Чакъров – Хемингуей, шеф Юри Велев – Метро Академия, шеф Стоян Рахов – Рафи, шеф грил Данчо и много други.

Две от шатрите ще са специално за занаятчиите от РЗК- Пловдив. Те ще покажат свои майсторски продукти, тематично свързани с готвенето, дома и храната, разказа още Еню Енев.

Фермерският пазар, който вече 7 години презентира богатството на местните вкусове и храни от цялата Пловдивска област ще бъде представен от 12 производители, в т.ч. на кашкавал, сирене, – овче и краве, прочутият садовски фъстък, плодове и зеленчуци от ферми, пчеларски продукти, кракери от сушени заленчуци и семена, една винарна и други, разказа в аванс Гергана Кабаиванова, управител на Фондация "Локалфууд.бг" и организатор на Фермерски пазар – Пловдив.

Тази година е специална за основният партньор - МЕТРО. Освен, че е годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, МЕТРО празнува „20 години в България“, разказа Людмил Каравасилев. По тази причина на павилионите ще има множество демонстрации и дегустации на най-доброто, което магазините предлагат. Сред тях ще са качествени телешки меса, риба и морски дарове и много други. Шеф готвачите на 3 пловдивски ресторанта „Щастливци под тепето“, „Атлас“ и една кетъринг фирма ще помагат в павилионите на МЕТРО, демонстрирайки различни и разнообразни техники в приготвянето на продуктите по традиционни български рецепти. През цялата година върви кампанията и за създаване и развитие на нови рецепти, базирани на качествени български продукти. Екип от немска телевизия ще заснеме целия фестивал, който ще бъде излъчван в социалните медии на МЕТРО в Европа, като реклама на Пловдив – Европейска столица на културата, но и като „кулинарна столица на Европа“.

Откриването на фестивала е на 23 май в 12,30 часа пред Туристическия информационен център до Римския стадион с музикално-артистична програма, с участието на ансамбъл Тракия, спортни и състезателни танци, вокални изпълнения, игри, томболи и викторини с много награди.

Гост-водещият шеф Иван Звездев ще приготви в деня на откриването агнешки курбан за 250 човека, който ще бъде раздаден за здраве на посетителите.

Събитието се организира от Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия" - Пловдив, Фондация LocalFood.bg, Община Пловдив, БХРА, РЗК - Пловдив, Сдружение на професионалните готвачи, клуб "Орфей Уелнес" и МЕТРО като основен партньор.

След две прекрасни и вълнуващи представления в София мащабният и впечатляващ концерт-спектакъл „България – земя благословена“ ще гостува и в Пловдив, за да разкаже на всички пловдивчани и гости на града историята на нашата страна и нейните изключителни постижения в сферата на културата и изкуството.  През 2019-а година едва ли би имало по-подходящо място за представяне на концерт-спектакъла „България – земя благословена“ от Пловдив, имайки предвид, че градът е Европейска столица на културата и всички погледи са насочени именно към един от най-великите български градове. Спектакълът разказва красивия, интересен и ценен разказ за българската история, изкуство и култура, които биха могли да бъдат еднакво високо оценени, както от българите, така и от чужденицте, които са избрали да посетят Пловдив, докосвайки се до изключителната му история и наситена културна програма.

Концерт-спектакъл „България – земя благословена“ ще гостува в Града на тепетата на 17-и юни на сцената на Античен театър Пловдив. Не бихме могли да се сетим за по-подходящо място, на което да бъде представен този български спектакъл, който напомня на всички нас за значимата ни роля в културното развитие на Европа.

На 17-и юни в Античен театър „Пловдив“  концерт-спектакълът „България – земя благословена“ ще отдаде почит към 90-годишнината от рождението на един от най-великите български писатели – Йордан Радичков, както и към един най-красивите и исторически значими български градове – Пловдив. Град-явление, успял да преодолее безброй препятствия и перипетии, но подобно на българския народ, за който разказва спектакълът, Пловдив е жив и винаги ще бъде.

Концерт-спектакълът „България – земя благословена“ с режисьор Борис Радев и продуцент Народен театър „Иван Вазов“ ще докосне публиката до митовете, легендите и историята на Земята на българите, използвайки магията на музиката, танците и изключителните достижения на най-великите български поети и писатели, обръщайки специално внимание на фигурата на изключителния Йордан Радичков, който през 2019-а година щеше да празнува своя 90-годишен юбилей.

В концерт-спектакъла ще вземат участие някои от най-разпознаваемите лица на Народния театър като Георги Мамалев, Параскева Джукелова, Дарин Ангелов, Стоян Алексиев, Васил Драганов, Теодор Елмазов и Пламен Пеев, както и уникалните танцьори от балет „Арабеск”, феноменалните ансамбъл „Българе”, спиращите дъха „101 каба гайди“, както и страхотната вокална група „Ведра Лика”.

Нито датите, нито годината са избрани случайно – те са плод на желанието на организаторите да почетат великия Йордан Радичков с концерт-спектакъл, който да припомни на всички българи великите и достойни мъже и жени, които, чрез силата на изкуството и знанието са достигали до умовете и сърцата на хората. Герои, чиито оръжия са били не сабята и меча, а писалката, словото, просветата, изкуството и културата. Герои, които на мъката са отговаряли с мъдрост. Герои, които на болката са отговаряли с чест, а на несправедливостта със знание. От подобни герои се нуждаем днес – отдадени, силни, смели и уверени, че именно в книгите и културата се крие спасението.

Чрез силата на музиката, вълшебството на текста и емоцията на танца, концерт-спектакълът „България – земя благословена“ съумява да разкаже историята на българската култура и изкуство, които са оставили значима и трайна следа в цялата еворпейска цивилизация. Постижения, които трябва да помним, и с които трябва да се гордем.

Билетите за спектакъла се разпространяват в системата на Eventim и са на цени от 20 до 50 лева. Освен на Eventim.bg и във всички партньорски обекти на компанията билети могат да се закупят и от Билетен център пред общината, Туристически информационен център (срещу Римски стадион), Комплекс С.И.Л.А., Античен театър Пловдив.

 

 

Представят България на фестивала "Евросоник" в Грьонинген, Холандия

JEREMY? е големият победител в юбилейното издание на конкурса за нови български песни "Пролет 2019". С новата си песен “Day After Day” бандата получи цели три награди на церемонията по раздаването им късно снощи. А това са: Голямата награда на селекционния екип и участие във фестивала "Евросоник" в Грьонинген, (Холандия), Първа награда на журито и Наградата на музикалната и журналистическата гилдия. Три топ награди излъчени от съвсем различни гилдии и техните представители. Конкурсът "Пролет" е създаден през 1970 г. и вече няколко десетилетия популяризира творчеството на българските музиканти. Бандата изпълни за първи път на живо пред публика новата “Day After Day” на гала вечер в първо студио на БНР (изпълни я дори два пъти). Тя е по музика на Ерсин Мустафов и Ташо Колев и текст на Гергана Нойкова и Ерсин Мустафов. От днес песента ще звучи официално и в ефира на различни радио станции у нас, а феновете ще могат да я чуят и съвсем скоро на живо – на 30 май в столичния клуб Music Jam!

В големият концeрт на JEREMY? на 30 май в столичния Music Jam специално участие ще има и Кирил Маричков. Групата ще изпълни заедно с него няколко вълнуващи парачета на Щурците и разбира се общата им песен - “Не си сам”. Това е песентя, която завладя заслужено сърцата на феновете и първите места в родните класации и радио ефир и сякаш още в самото начало на годината даде тласък за бъдещите и настоящи успехи за JEREMY? през 2019! Билети за събитието можете да намерите в системата на еventim.bg, партньорската мрежа и на място в клуба.

Повече подробности можете да намерите на официалната страница на JEREMY? или в страницата на събитието.

Няколко часа след шоуто в София бандата ще излети към Лондон за участието си в Camden Rock Festival на 1 юни!

Преди това обаче, още утре (22 май) JEREMY? и Кирил Маричков ще бъдат заедно в Пловдив, за да вземат участие в официалната церемония по връчване на Годишните Музикални Награди на БГ Радио в зала Колодрум. JEREMY? са с номинация в престижната категория “Група на годината” благодарение на слушателите и всички ние, фенове и приятели ще им стискаме силно палци да я получат!

Почеркът на Пловдив ще създаде първата градска азбука

По повод Деня на славянската писменост фондация “Пловдив 2019” организира кампания, посветена на кирилицата и нейното специално място в световната култура и в програмата на Европейска столица на културата. Мотото на кампанията е “Обичам Пловдив, пиша на ръка”. Идеята на организаторите е да насърчат писането на ръка, дори и във времената на почти пълна дигитализация.

От 24-и до 26-и май всеки гражданин на Пловдив, гост или почитател на града ще може да дари своя почерк и така да вземе участие в създаването на първия пловдивски шрифт. За целта на обособени в града места ще има пунктове. Там желаещите ще трябва да изпишат дадено изречение, което събира всички букви от азбуката. Още информация и напътствия ще могат да бъдат получени от доброволците на проекта. Пунктовете ще се намират на площада пред Общината, на площад “Марукян” в Капана, до виенския павилион в Цар Симеоновата градина, на централната алея в парк Лаута, до детската железница на Младежкия хълм и до трибуните на Гребната база и ще приемат ръкописи от 10.30 до 12.30 часа и от 15.00 до 19.00 часа всеки ден от 24-и (петък) до 26-и (неделя). Всички желаещи могат да дадат своя принос и чрез социалните канали, като качат там ръкописа си с хаштаг #пишанаръка.

“Почеркът на Пловдив” е проект, който цели да събере и анализира специфичния ръкописен почерк на града, и да го претвори в уникален по рода си шрифт, който да остане като част от наследството на Европейската столица на културата 2019 и след годината на титлата.

Проектът ще бъде обявен официално във вечерта на наградите “Пловдив”, където ще бъдат поканени да се включат и видните общественици под тепетата, пазещи културния облик на града. Събраните почерци ще бъдат анализирани от екип, обединяващ пловдивчани от две графични студия - PUNKT и Typedepot. Те ще ги анализират и обработят, за да сътворят първата по рода си градска азбука на кирилица. Шрифтът ще бъде дарен за свободно ползване и сваляне в електронен формат на 1 ноември - Деня на народните будители. Развитието на цялостният проект ще може свободно да се следи от всички желаещи на @plovdiv.typeface в Инстаграм.

От 10 до 16 юни – една седмица Пловдив ще бъде празник за четящите и пишещите с литературния фестивал „Пловдив чете“. Официалното откриване предстои на 11 юни, вторник от 20 часа на Античния театър. 

Всички пловдивчани и гости на града ще могат да се насладят на музиката на Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова и Орлин Павлов. На сцената с тях ще бъдат: Мирослав Турийски (пиано), Александър Леков (басет), Младен Димитров (барабани).

По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга.

Входът за събитието е СВОБОДЕН.

Близо 20 издателства взимат участие в „Пловдив чете“ с автори и преводачи. Предстоят интригуващи срещи с чуждестранни писатели от Холандия, Румъния, Испания. 

На 14 юни от 17 часа ще бъдат връчени Националните литературни награди "Христо Г. Данов" в къщата-музей на първия възрожденски издател. 

Особено наситена е съпътстващата програма на фестивала - ще отидем на литературни пътешествия из Пловдив, на изложба с илюстрации, на хореографски манифест и ще може да се насладим на книгите в летните читални на открито. Специален проект на издателство „Жанет 45“ е инсталацията на визуалния артист Петко Танчев: „Забравените думи“, която ще бъде показана във FLUCA - Австрийски културен павилион.

Тази година в рамките на фестивала в АЛЕЯ НА КНИГАТА ще гостуват около 40 издателства с шатри, разположени в близост до Римския стадион.

Всички събития от програмата на „Пловдив чете“ са с вход свободен!

През 2019-та година предстои 17-то издание на литературния фестивал „Пловдив чете“. Домакин е издателство „Жанет 45“.

Събитието се реализира с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2019 година.

 

Производство и разпространение на серия колекционерски медали стартира пловдивска фирма, която посвещава продукта си на Европейска столица на културата. Уникалната емисия съдържа пет вида сребърни медали с различен дизайн, които представят едни от най-известните архитектурни и културни символи на града, съчетани с логото на Пловдив 2019. „Това е съвместна инициатива между фирма „Булминт Уан“ и фондация „Пловдив 2019“ по повод годината на титлата“, подчерта изпълнителният директор на „Пловдив 2019“ Кирил Велчев.

 

Идеята за колекцията „Пловдив 2019 #Заедно” е на художника Вълкан Вълканов, който е част от екипа на творческо студио „Графис“. „Вдъхновиха ме забележителностите в Пловдив. Надявам се в бъдеще да направим и една по-голяма серия, тъй като културните обекти в града никак не са малко. Нека те ни припомнят, че сме доста възрастни“, каза Вълканов.

 

„Античния театър“  е първият мотив от колекцията , който ще бъде пуснат в продажба от тази седмица в специализираните онлайн магазини. Следващите мотиви са посветени на  „Античен стадион на Пловдив“, „Старият град и Хисар Капия“ и „Капана“. Последният медал ще обединява тези четири мотива. Всеки месец ще бъде обявявана нов продукт от серията. Медалите са ограничен тираж от по 3000 бр. за всеки. Колекцията ще се разпространява в Пловдив в магазина на фирма  „Сара Трейд“ ООД на ул. „Коматевско шосе“ 29, 4000 ж.к. Христо Ботев – Юг и в бижутерски магазин „Арвес“ на фирма „Весар“ ООД на ул. „Златарска“ 5 в Капана. Изданието може да се намери и по време на фестивала „Оpera open”, който традиционно се провежда на Античен театър. Стойността на всеки знак е 73 лева с ДДС, като инициаторите са решили от всяка продажба да отделят 4,80 лева за спонсориране на проекта.

 

За изработката на медала са използвани най-модерните методи на монетосечене в световен мащаб. Пластиката се характеризира с изящна гравюра и стилно излъчване. Медалът “Античен театър” е изработен от сребро с най-високо качество проба 925/1000, мат-гланц с тегло 24 гр и диаметър 38,6 мм. На лицето е изобразен Античният театър, а на гърба – логото на Пловдив 2019. Медалът е придружен със сертификат за качество в луксозна опаковка, оформена тематично.

 

Фирмата производител  „Булминт Уан“ ООД притежава лиценз от Министерство на финансите № 2412 от 22.05.2018 за преработване на благородни метали и сплави и производство на продукти и изделия от тях.

Страница 1 от 1503

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…