Капана.БГ

Капана.БГ

Изкуство, литература, театър - единственият дигитален гид под тепетата отново подбра по-добрите събития тази седмица

Снимка: lana_sdnk

18 март

Драконът

Гостува Драматичен театър "Стоян Бъчваров" – Варна.

Пиесата „Драконът“, забранена по времето на Сталин, режисьорът Явор Гърдев дефинира като притча за въплъщенията на властта, която поразява с актуалността си. „Когато детските писатели започнат да пишат за възрастни, въображението им с болезнената си проницателност направо разбалансира света. Това е пиеса за дълбоките човешки интуиции и мотивации, по отношение на които политическите идеологии са само вторична маска, риторическо алиби“, обяснява Явор Гърдев подхода си към текста, превърнат от него в блестяща антиутопия.

Сценографията и костюмите са дело на Свила Величкова, музиката е на Калин Николов. Главните персонажи защитава с изключително майсторство звездната актьорска четворка: Михаил Мутафов, Михаил Билалов, Стоян Радев и Ованес Торосян, заедно с младия Ненчо Костов, 16-годишната Александра Златева от Детско-юношеския театър „Златното ключе“ и 7-годишния Здравко Кънчев от Детската театрална академия „Питър Пан“ при Държавен куклен театър Варна. Във великолепния ансамбъл се вписват адекватно и останалите актьори от различни театрални поколения.

Драматичен театър Пловдив
19 часа

Рандеву

„Рандеву“ е танцов пърформанс, създаден от Компания АКТ, за да се запознае с пловдивчани. Това танцово шоу, споделено в близостта, е възможност да поговорите с артистите, да разберете създаването и спектакъла Лию Детр. Пърформънсът ще бъде последван от приятелски аперитив, за да се продължи общуването и да се създаде връзка между артистите и публиката.

Понеделник 18 март - от 17:15 ч.
Център за изкуства и себепознание "Пълдин АРТ Клуб" гр.Пловдив - бул.Христо Ботев 112 ет.1

Понеделник 18 март - от 20:00 ч.
Гайо Шоколад - Gaillot Chocolate фабрика за шоколади - ул. „Просвета“ 1А, Прослав

Вторник 19 март - от 15:00 ч.
Младежки клуб „Рома” Столипиново 1996 - ул. „Малина“ 12

Вторник 19 март - от 18:00 ч.
Танцово студио "Duende"-Пловдив - ул. „Цар Георги Тертер“ 23

Вторник 19 март - от 20:00 ч.
Бар BABA YAGA Plovdiv - ул. „Свети Климент“ 7, Пловдив

Сряда 20 март - от 14:30 ч.
Медицински Университет, на открито - бул. Васил Априлов 15А

Сряда 20 март - от 17:00 ч.
Студентски общежития на МУ - ул. „Царевец“ 2, блок 1

Вход свободен

19 март

Пеат некогаш в Литературен салон Spirt & Spirit

Екипът на "Пеат некогаш" ще представи специалното си хартиено издание "Флорентинците". Ще имате възможността да им зададете трудни въпроси, с риск да не получите отговори.

Петното на Роршах
19 часа

20 март

Изкуството на свободата - прожекция

По повод 30 години от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 г., в Пловдив гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Включени са творби на емблематични художници, творили по Берлинската стена, като Тиери Ноар, Кристоф-Еманюел Буше, Киди Ситни, Индиано, Хайнц Куздас и Петер Унзикер, както и произведения на международно признати улични артисти, като Джеф Аерозол (Франция), Борондо (Испания), C215 (Франция), Джон Краш Матос (САЩ), ДАлийст (Китай), Фейт47 (Южна Африка), Джими Си (Австралия), Л7М (Бразилия), Рън (Италия), 1Ъп (Германия) и Джон Долан (Великобритания).

Проектът е съпътстван от над 30 документални филма на френския режисьор Кристиан Гияне, запечатали създаването на всяка творба от колекцията.

Клуб „Фарго“
19 часа

Още събития вижте в Lost in Plovdiv.

„Тук съм отново, но без певеца си”, каза Доминик Милър, щом подхвана на акустичната си китара изумителната композиция на „Shape Of My Heart” на сцената в Дома на културата миналата вечер. Дясната ръка на Стинг направи един вълшебен концерт, представяйки новия си албум Absinthe, заобиколен от други магнетични музиканти- Майк Линдъп от легендарните LEVEL 42, Никола Фижман – бас, Сантиаго Ариас – бандеон и Жив Равиц – ударни. Шоуто на музикалния дрийм тим продължи близо два часа, а Милър ясно демонстрира защо е сочен за един от добрите инструменталисти в света. Концертът бе част от голямото европейско турне на Доминик Милър и предшестваше последните му две шоута от тура- в Майнц и Мадрид и бе организиран от джазменът Петър Салчев, с подкрепата на Татратеа.

„Много е трудно да направиш разликата в едно такова турне, тъй като става един монохромен пейзаж. Всичко се смесва. Хората в Пловдив обаче са специални. Всички, с които се запознах, имат различно излъчване. Може би това е излъчването на Балканите. Излъчване близо до дома”, каза пред Под тепето Доминик Милър след концерта си, докато вечеряше в ресторант „Томато”. И подчерта, че Пловдив е много специален за него. „Това са впечатленията ми и с гостуването със Стинг миналата година, и преди това. Концертът тук  бе най-добър от цялото ми турне. Върховно преживяване. Ще се върнем”, заяви Милър пред Под тепето.

Вечерта, преди заспиване, компанията отпразнува 60-годишнината на Майк Линдъп. Той разряза торта в хотела, в който бандата бе настанена. Доминик Милър свири на китара по повода, а Петър Салчев пя на юбиляра Happy Birthday.

Пловдив ще отбележи Международния ден на италианския дизайн с изложба и филм за един от най-известните архитекти на Италия - Максимилиано Фуксас.

Областният управител Здравко Димитров е патрон на изложбата, посветена на гения италианската архитектура, а архитектът на Областна администрация – Пловдив, Валентин Маринов ще бъде своеобразен домакин на събитието, което ще се състои на 21 март от 17.00 часа във фоайето на Областна Администрация – Пловдив.

На събитието, което се организира от Конфиндустрия Българи с подкрепата на Посолството на Италия в България и Областна администрация – Пловдив, ще присъстват Н.Пр. Стефано Балди, посланик на Италия в България и Джузепе Де Франческо, почетен консул на Италия в Пловдив.

Празничната програма ще започне с приветствие от областния управител и официалните гости, след което ще бъде излъчено интервю с арх. Масимилиано Фуксас. Инж. Стела Андонова ще разкаже за италианската архитектура и съвместната си работа с арх. Фуксас, а гостите ще могат да разгледат изложбата с едни от най-знаковите сгради, които са дело на арх. Максимилиано Фуксас.

Macимилиaнo Фyĸcac e eдин oт нaй-влиятeлнитe apxитeĸти в Итaлия. Poдeн в Pим пpeз 1944 г., зaвъpшвa Унивepcитeтa "Caпиeнцa", paбoтил e c apxитeĸти ĸaтo Джopджo Дe Kиpиĸo, Xeнинг Лapceн и Йopн Утзoн. Πpoeĸтитe нa Фyĸcac ca xapaĸтepни cъc cвoятa дъpзocт и apтиcтичнocт, c дeцeнтpaлизиpaни или нaĸлoнeни фoaйeтa, cвъpзaни пoмeждycи c гeoмeтpични oбeми или oĸaчeни тaвaни. Ѕtudіо Fukѕаѕ имa oфиcи в Pyм, Πapиж и Шeнжeн. Hocитeл нa peдицa мeждyнapoдни oтличия и гocт лeĸтop в peдицa yнивepcитeти. Oт 1994 дo 1997 г. e члeн нa гpaдcĸитe ĸoмиcии нa Бepлин и Зaлцбypг.

 

Програмата на фестивала „Кино Фабрика“ стартира днес в Пловдив с носителя на Оскар за най-добър документален филм „Сам на скалата“. Филмът на режисьорката Елизабет Чай Васархели и световноизвестния фотограф и планинар Джими Чин е изумителен, личен и безстрашен портрет на свободния катерач Алекс Хонълд, който се подготвя за най-голямата си мечта – да се изкатери по най-известната скала в парк Йосемити – Ел Капитан, висока над 900 м... без въже.

Специален гост на прожекцията днес в кино „Faces” (район Тракия) от 18:30 часа ще бъде Дебра Цимерман. Тя е изпълнителен директор на нюйоркската организация WOMEN MAKE MOVIES, носител на множество заслуги в сферата на независимото кино и ще разкаже за активностите на организацията и продуцентската програма за подпомагане на жени режисьори, от която е била част и Елизабет Чай Васархели.

Режисьорът-документалист Шон Макалистър също ще пристигне в Пловдив специално за представяне на два от своите филми в „Кино Фабрика – Пътуване във времето“.

Това ще се случи на 23 март в културен център „Бялата къща“ (Старинен Пловдив). В 17:00 часа Макалистър ще представи своите филми „Северна душа“ и „Сирийска любовна история“. Първият е заснет в контекста на родния му град Хъл, носещ титлата Британска столица на културата през 2017 година. Документалният филм разглежда общата картина през личната история на Стив Арнът, който се опитва да засили интереса на младите от маргинализираните общности на Хъл към творчество и себеизразяване.

Снимките на „Сирийска любовна история“ започват в Сирия през 2009 година, преди революционната вълна и промените в арабския свят. Това е вълнуващ и много личен семеен портрет – Рагда е освободена от затвора, но Шон Макалистър е арестуван, защото снима, а това води до засилване на политическото напрежение сред активистите. Не пропускайте срещата и уъркшопа с този забележителен режисьор!

Ето какво още ви очаква в Пловдив с „Кино Фабрика – Пътуване във времето” – проект, който е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019:

25 март,18:30 часа - Кино „Faces“ – прожекция на „Мълчанието на другите“ на режисьорите Алмудена Караседо и Робърт Бахар, носители на награда „Еми“. Продуциран от Педро и Агустин Алмодовар, това бе един от филмите в официалната селекция за Наградата „ЛУКС“ на ЕП за 2018 година. „Мълчанието на другите“ разкрива постоянните терзания на жертвите на 40-годишната диктатура на генерал Франко в Испания, които и до днес търсят справедливост.

26 март, 20:00 часа - „LUCKY – Дом на Киното“ – прожекция на „Ейми“, посветен на Ейми Уайнхаус, носител на Оскар и БАФТА за най-добър документален филм за 2016 година. Вечерта ще продължи в ритъма на джаза с концерт на пленителните Керана и космонавтите в бар Крафт, Капана. Филмът на Асиф Кападия е шанс за уникална среща с уникалния талант на Ейми Уайнхаус, който привлича вниманието на целия свят. Чист джаз артист в най-автентичния смисъл, тя пише и пее от сърце, използвайки музикалната си дарба, за да анализира собствените си проблеми…

Очаквайте програмата на „Кино Фабрика – Пътуване във времето” за месец април! През 2019 година няма по-подходяща дестинация от Пловдив, който през 2019 година е Европейска столица на културата, за срещи със съвременни вдъхновяващи филми от цял свят, творби на игралното и документално кино.

„Кино Фабрика - Пътуване във времето“ разчита на многообразието на европейското кино, както и на специалния фокус, който Европейският парламент поставя всяка година чрез филмовата Награда „ЛУКС“ върху творбите, посветени на проблемите и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност. Ние сме част от една общност, в която особено важна е активната гражданска позиция и личният избор, от който зависи съдбата на всички нас!

„Кино Фабрика - Пътуване във времето“ е част от официалната програма на Пловдив Европейска столица на културата 2019.

В понеделник вечер Lucky Дом на киното очаква специални гости и за двете прожекции в рамките на фестивала. В 18 часа, за да представят копродукцията на Германия и Азербайджан - “Сутиенът”, ще присъстват режисьора на филма  Файт Хелмер и актьорите Мики Манойлович, Ирмена Чичикова и Боряна Маноилова. Филмът ни запознава с машиниста Нурлан, който кара влака към Баку за последен път, преди да се пенсионира. По пътя през кварталите в града влакът му закача син сутиен от нечий простор. За да избяга от самотното си съществуване, Нурлан тръгва на най-приключенското пътешествие в живота си: да открие собственичката на това бельото. Той наема. С изключителна целеустременост Нурлан чука на всяка врата по пътя на влака. И докато жените, които среща, имат своите причини да го допуснат в живота си, неговият „проект“ не остава незабелязан от съпрузите им. Колкото по-трудно става, толкова по-изобретателен и непримирим става Нурлан, за да убеди всяка жена да пробва сутиена.

В 20 часа турската актриса Хазар Ергючлю и директорът на София филм фест Стефан Китанов ще представят най-новия филм на Нури Билге Джейлан “Дивата круша”. За някои хора селото е място за бягство, където всички надежди се сливат със самотата. Това е едно безгранично пространство, в което мечти и желания стават едно с отчаянието, също като съдбите на всички бащи и синове. Синан е страстен любител на литературата и винаги е искал да стане писател. Той се връща в селото, в което е роден, за да се посвети на това да събере нужните му пари, за да издаде свое произведение. Уви, дълговете на баща му го застигат.

София филм фест в Пловдив се провежда с подкрепата на Община Пловдив.

Онлайн билети можете да откриете на www.boxoffice.bg или на касата в Lucky Дом на киното.

 

Четири български града намират пресечна точка в клуб VOID на 23 март. Зад пулта ще видим и чуем представители на четирите кандидати за европейска столица на културата и притегателни културни центрове в страната - Пловдив, Варна, Велико Търново и София.

Концепцията на Cardinal Direction деликатно напомня, че където и да се намираш, качествената музика и нейните представители са някъде наоколо, а от теб се иска само да ги намериш.

Събитието е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Варна ще бъде представена от SAFFRON / THAT DIVINE.

Приносът на Живко Събев към цялостното схващане на електронната музика във Варна, играе голяма роля в културното развитие в този регион на страната, а и не само.

That Divine се ражда като идея сред приятели, а няколко години по-късно, след десетки сполучливи събития и нараснала популярност, се превръща в мултифункционална платформа с конкретна цел.

Saffron застава зад философията на That Divine, а именно представянето на висококачествен звук от дълбините на подземната електроника.

Пловдив, като домакин, ще бъде представен от Самуил Кехайов, съосновател на Мелформатор и Деница Чакърова, основател платформата GOOD VIBES и организатор на независимата общност PLOVDIV DESIGN TALK и UХ MeetUp Plovdiv.

Самуил отговаря за разнообразната програма на artnewscafe в Пловдив, основател е на аудио-визуалния колектив Melformator, част е от платформата Nordic Soundscapes, а тази година, съвместно с Деница Чакърова, е и организатор на серия събития на тема музика, технологии, образование и дигитални изкуства, част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Велико Търново идва в лицето на Димитър Стоянов - ebbesen.

Димитър Стоянов (ebbesen), базиран във Велико Търново, казва, че е формирал еклектичния си подход към музиката основно по време на пребиваването си в Лондон.

Стилът му е силно повлиян от звука на Чикаго и Детройт, без значение дали пуска italo, wave, funk или disco, a се е подвизавал и на много симпатични местенца като Vortex  (Лондон), dalston roofpark, CLF Art Cafe Lacota (Бристол).

София се явява в лицето на Александър Владимиров - skasho.

Александър Владимиров или Скашо, както му вика дори баща му, не помни точно откога се занимава с Fonoteka Elektrika, но вече е минало доста време. 

Роден е в София, иначе е доста свестен и добронамерен. Обича да пуска емоционални и силно танцувални електроники, а понякога да яде дюнер по време на парти. Без картофи, ако може. 

Самуил Кехайов, Деница Чакърова, Живко Събев, Александър Владимиров и Димитър Стоянов застават зад пулта на club VOID на 23 март от 22 часа. Входът е 5 лв.

В събитието ще участва също Хорът на пловдивските момчета, както и солистите Весела Делчева и Влади Михайлов

Детски хор „Пим-Пам“ ще гостува в артистичната програма на „Пловдив -Европейската столица на културата“ с голям концерт на 15 април. В юбилейния си сезон, когато хорът отбелязва 40 години от своето създаване, гласовитите певци подготвят тържествена програма с най-хубавите песни от репертоара си. Огромна част от тях са написани специално за „Пим-Пам“ от големия български композитор Борис Карадимчев – създател и дългогодишен ръководител на хора. Сегашният диригент Ирена Христова продължава делото на маестрото с изключително умение и енергия. Програмата на пловдивския гастрол е съставена от мелодии, които са любими на няколко поколения българи. В събитието ще се включи и Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с художествен ръководител Милка Толедова. Концертът ще се реализира в Дома на културата „Борис Христов“ с начален час 18:30.

Песни за най-малките, за тийнейджъри, фолклорни обработки и поредица от незабравими филмови хитове ще представят талантливите деца от „Пим-Пам“ в Пловдив. В репертоара им са също и ярки образци на българската детска и популярна песен от 20-ти век, като „Хора и улици“, „Богатство“, „Оставаме“ и др. Солисти ще бъдат талантливата Весела Делчева от Националния музикален театър в София и рок-вокалистът Влади Михайлов, участник в Евровизия 2018 от групата Equinox. През този сезон и двамата певци имат ярки сценични изяви в мюзикълите „Мамма мiа“ в Софийската опера и „Фантомът на операта“ в Националния музикален театър.

Концертът се организира от агенция „Кантус Фирмус“, като част от програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“. Билетите за събитието са на цени от 10 до 20 лв. и ще се продават в мрежата на Eventim, на Ticketsbg.com и на касата на ДК „Борис Христов“ от 8 до 15 април.   

Формацията „Пим-Пам“ се появява по време на конкурса „Златният Орфей“ през 1979 г., на който е отличена песента „Бразда в небето“ на Борис Карадимчев, изпълнена от Михаил Белчев и група деца. За награждаването, детският състав спонтанно е кръстен със звънкото и оригинално име, което носи и досега. Вече 40 години „Пим-Пам“ популяризира естествената, неповторима детска интерпретация в различни музикални стилове и жанрове. С еднакво майсторство ансамбълът изпълнява песни за най-малките, хитове от световната популярна музика, съвременни преработки на българския фолклор и творби на големите композитори от Барока до наши дни. Хорът е изнасял концерти в Швеция, Унгария, Румъния, Турция, Италия, Франция, САЩ, Пуерто Рико, Украйна, Канада.

Хорът на Пловдивските момчета е създаден в края на 1975 година. От 2003 г. носи името на своя създател и дългогодишен диригент Стефка Благоева (1938-2000). Днес диригент на състава е Милка Толедова, която работи с пловдивските момчета от 30 години. В хора участват певци на възраст от 9 до 14 години. Концертната дейност на момчетата е много богата. Те са изнесли повече от 1200 концерта в България и в чужбина, имат участия със симфонични, камерни, духови, джазови оркестри и в много оперни спектакли. Реализирали са турнета и участия в международни хорови фестивали и конкурси в Италия, Франция, Белгия, Холандия, Испания, Португалия, Германия, Полша, Унгария, Турция, Гърция, Русия, Украйна, Словения, Македония и др. За своите високи творчески постижения хорът е носител на награда „Златна лира", Почетна значка на Националния дворец на децата, Награда „Пловдив", Специалната награда „Gunther Erdmann" от конкурса в Хале, Германия, Първа награда на конкурс в Москва, Русия, Трета награда от конкурс в  Целе, Словения и много други.

За „Кантус Фирмус“

„Кантус Фирмус” АД е водеща българска музикална агенция, продуцент на концерти и събития с класическа музика и crossover проекти. Тя съществува от 1994 година, първоначално като част от Класик ФМ радио, а през 2007 година се отделя като самостоятелна компания. „Кантус Фирмус“ прави известни за широката публика редица млади български инструменталисти, като Васко Василев, Веско Пантелеев – Ешкенази, Мила Георгиева, Светлин Русев и други. Агенцията реализира концерти на редица световни звезди на класическата музика, сред които Джошуа Бел, Найджъл Кенеди,  Гил Шахам, Ванеса Мей, Ричард Клайдерман, Пинкас Цукерман и много други.

Страница 1 от 1448

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…