Не е важно само Светът да чуе за Пловдив, но и Пловдив да чуе за Света

Паулина Гегова

За десети пореден път, от 31 май до 6 юни, ще се състои театрално-музикален-танцов фестивал „Черната кутия”, под патронажа на Министерството на културата. Фестивалът е включен като част от Културния календар на гр. Пловдив, а зад него стоят стабилни партньори в лицето на Посолството на САЩ, Посолството на Израел, Посолството на Белгия, Посолството на Австрия, Италиански културен институт и Институт „Сервантес”.

Заместник-кметът по културата и туризма Амелия Гешева и Недялко Славов споделиха, че това е един от най-хубавите фестивали, провеждащи се в града на Тепетата.

Това не е комерсиален фестивал, а възпитаващ, сподели Недялко Славов.

Точно поради тази причина, в него са включени ученици от ЕГ „Иван Вазов”, защото за организаторите е важно да работят с пловдивски ученици и студенти. Пловдивското влияние се показва и в шест наши хореографа, които на 01.06. ще покажат съвместен танцов проект.

Самата селекция на фестивала е направена от 600 проекта. Гостуващи спектакли ще пристигнат от Италия, Англия, Америка, Белгия, Испания.

Не е важно само Светът да чуе за Пловдив, но и Пловдив да чуе за Света, каза г-н Славов и много правилно. Тези няколко дни ще позволят на града ни да се превърне в интернационално седалище, където всеки ще може да стане свидетел на творчеството на държавите, доказали се с изкуство на високо професионално ниво.

На 1-ви юни в книжарница Хермес, известният хореограф Мила Искренова ще представи двете си лични книги от 17:00 часа.

 

Официалното откриване на фестивала е на 31-ви в Дом на културата „Борис Христов” от 19:00часа, а преди това от 17:00 на стълбите на Каменица, мадридското дуо Umami Dance & Theatre Project ще изпълнят комедийно шоу от брейкданс, съвременен танц, пантомима и театър. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…