Музиканти от САЩ ще представи поредния концерт от цикъла „Шедьоври на симфонизма” на 8 декември в Концертната зала от 19 часа. На диригентския пулт  ще застане Джонатан Пастернак. Това е първата му изява с пловдивските симфоници. 

Програмата включва  Прокофиев - Концерт за пиано и оркестър №3 , Бетовен - Увертюра Леонора №3 и Брамс - Симфония №4. Солист ще бъде младата пианистка Анна Петрова, считана за един от най-изявените музикални таланти на България, която вече има завидна кариера в Европа и Америка.  

Джонатан Пастернак дирижира симфонична музика, опери и балети – както класически, така и съвременни композитори. Дирижирал е в Европа и Америка  - Лондонския симфоничен оркестър, Schottish Camber Orchestra, National Symphony Orchestra of the Kennedy Center. През 2002 г. печели Втора награда на Cadaques International Conducting Competition в Барселона, Испания, един от най-престижните конкурси за диригенти, като е единствен участник от Америка.

Джонатан Пастернак е бил в България. Дирижирал е симфоничните оркестри в Плевен и Бургас. Впечатлен е от професионализма и отдадеността на българските музиканти.

Анна Петрова е родена в Пловдив, възпитаник е на НУМТИ „Добрин Петков”, което е завършила със златен медал и национална награда в класа на Светлана Косева. През 2005 г. е приета с пълна стипендия в престижния Manhattan School of Musiс в Ню Йорк в класа на пианиста Орасио Гутиерес, който завършва с отличие. 

През август, тази година, Анна Петрова защити докторска степен по пиано в  студиото на  Андре-Мишел Шуб в Ню Йорк. В момента, освен концертиращ артист, Анна Петрова е преподавател по пиано в Sam Houston State University, щата Тексас. 

Сред многобройните и международни отличия са Първа награда на конкурса „Панчо Владигеров”, Трета награда на „Bosendorfer”, Втора награда на конкурса „Маргарита Юдина” в Санкт Петербург,  Голямата награда на  ХІ-я конкурс „Хосе Рока” във Валенсия, Испания. През 2010 тя е сред полуфиналистите на конкурса „Кралица Елизабет” в Белгия, където свири с Кралския камерен оркестър на Валония под диригентството на Пол Гуудман.

Пред родната пловдивска публика Анна Петрова ще сбъдне една своя мечта – да свири третия концерт на Прокофиев за пиано и оркестър. Докосната и завладяна е от него откакто го чува за първи път –  от не особено добър технически запис на касета. С вълнение и радост младата изпълнителка ще се представи пред родната публика в деня – празник на студентите и в юбилейната година на нейното училище – „Добрин Петков”. 

Билети за концерта се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…