Общата сума за цялостното проектиране в 28 500 лева

Стефка Георгиева

Община Пловдив отпусна средства за проектирането на Градската художествена галерия в града под тепетата. Общата сума за изготвянето на проекта, който включва климатизация, ВиК, осветление, градината и други, е 28 500 лева.

Архитектурната част от проекта вече е готова, което бе едно от най-големите изпитания, тъй като включва реставрирането на фреските по самата сграда. Припомняме, че планиране по бъдещото реновиране на сградата започна още миналата година. Ремонтът ще бъде изключително мащабен, а „черешката а тортата“ ще бъде усвояването на таванското помещение, което ще се превърне в нова изложбена зала. 

На големи промени ще бъде подложен и дворът на сградата. Директорът на г Градска художествена галерия Пловдив, Красимир Линков, разказа че част от двора ще бъде подравнен. Ще бъдат направени места за отдих, а между тях ще бъдат поставени различни скулптори, които да радват окото на посетителите. Г-н Линков допълни още, че една от най-важните задачи, които трябва да бъдат изпълнени, е подобряване на достъпа до сградата за хора с нарушени двигателни функции. По този въпрос, изложбеното пространство е кандидатствало за финансиране от Агенцията за хора с увреждания. Ако проектът бъде одобрен, ще бъдат поставени два асансьора – един в самия двор, за да помага на посетителите на галерията да достигнат до самата сграда, а другият ще се намира в самата галерия. Вторият асансьор ще се движи между етажите, за да могат пловдивчани и гости на града да се придвижват безпроблемно и с лекота да достигнат до всяко едно от изложбените помещения.

Пълен ремонт ще бъде направен на покрива на самата сграда. Освен това, ще бъде издигната евакуационна стълба от външната страна на Шнитеровото наследство, за да отговаря на всички съвременно изисквания за противопожарна безопасност. Вътрешната част на сградата също ще бъде ремонтирана. Ще се направи освежителен ремонт на няколко от залите, а старите дървени стълбища ще бъдат подменени от нови такива.

Предвижда се ремонтните дейности да започнат още през този летен сезон, а директорът на галерията се надява целият процес по завършване на проектирането и начало на ремонта да се случи възможно най-бързо.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…