Бирата е течният хляб, е казал някой мъдър човек. И докато не знаем неговото име, то това на Бен Франклин ни е добре познато, който гордо заявява: „Бирата е доказателство, че Господ ни обича!“

Стефка Георгиева

В следващите няколко реда ще ви представим няколко интересни и малко познати факта, за това свещено питие, любимо на хора от цял свят.

1.      Съществува наука, която се занимава с изучаването на правене на бирата и всяка една съставка, която се включва в нея. Нарича се Зитология.

2.       Най-старите записани рецепти са именно за правенето на бира. Те са били записани от древните хора върху каменни плочи.

3.       Съществува диагноза за страха на хората от празна чаша за пиене. Нарича се Ценосиликафобия.

4.       Учени доказали, че дамите, които консумират бира в умерени количества увеличават умствения си потенциал, за разлика от тези, които подминават „течния хляб“.

5.       Бирата е лекарство. Тя предотвратява камъни в бъбреците и заздравява костите. През 19 век в Германия на кърмачките се е предлагало да пият повече бира, за да имат повече кърма.

6.       Бирата е течна храна – доказано! През Средновековието тя е била включвана в много диети. В нея се съдържат почти всички минерали, които са ни нужни, за да оцелеем. По това време при липсата на храна тя се е консумирала дори и от деца.

7.       В Японския бар Митсушира при земетресение до 3 бала по скалата на Рихтер на всеки посетител се предлага безплатна бира.

8.       Пивоварството е женска работа. В Античността и Средновековието само жени са заемали подобен тип позиции. За целта за били избирани най-красивите и интелигентни представителки на нежния пол.

9.      Шумерите са първия народ, който е засвидетелствал любовта си към това питие. Техни рисунки са открити, които датират на около 6 хил. години.

10.   В началото на 2001 година в Австралия, тир превозващ бира се преобръща през моста в една река. Жителите на града веднага реагирали и скочили да спасяват шофьора. Те помогнали не само на него, но и на товарът му. Десетки мъже и жени започнали да се гмуркат в реката, за да извадят кенчетата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…