Има стотици и хиляди сайтове, и публикации, които дават съвети как да възпитаваме децата си. Навсякъде можете да прочетете за правилното хранене, първите стъпки, първото зъбче и прочее битовизми , изпълващи семейния живот на двойките с бебче вкъщи. Но как да насърчим детето ни да израсне и стане пълноценна, и активна личност? На какво трябва да го научим още в ранна детска възраст, за да се превърне от малчуган в успял човек? Днес ще ви дадем няколко простички, но безкрайно ефективни съвета, относно възпитанието на отрочето. Много от успелите хора по целия свят се стремят да изградят подобни навици у своите наследници, за да бъдат спокойни в деня, в който им предадат щафетата на семейния бизнес например. Или пък да могат децата сами да създадат такъв. А ето и "малките" неща, които могат да променят живота на всеки.

1. Научете малчугана да не проспива деня си, а да е ранобуден.

2. Научете го да си ляга рано.

3. Закуската никога не се пропуска. Тя е задължителното дневно хранене.

4. Научете детето си да е строго към себе си относно правописа и пунктуацията, но да е толерантно към грешките на другите. Разбира се, да ги коригира, но без да обиди сгрешилия.

5. Всеки заслужава втори шанс, но не и трети.

6. Научете го открие границите си, за да може да ги прескочи.

7. Не трябва да се извинява, за това, което е.

8. Няма непреодолими проблеми.

9. Научете го да пие вода, сякаш е най-приятната напитка на света.

10. Да се отнася отговорно към домашните любимци.

11. Никой не е длъжен да печели нечие уважение. Уважението се полага по право, независимо дали сте магнат или просяк.

12. Човек е повече от добър външен вид и диплома.

13. Усмивката не само е най-красивият аксесоар, но понякога отваря неподозирани врати.

14. Удобното винаги стои преди красивото.

15. Четене. Дори детето ви да чете книга, която в момента не разбира, някой ден ще я проумее. Това е единственото лекарство против глупостта.

16. Научете го да казва НЕ.

17. Всяка емоция има своята причина и никой не трябва да се срамува от това, което изпитва.

18. Плодовете трябва да присъстват в ежедневното меню.

19. Научете вашите наследници да са позитивни, но винаги да са подготвени за неприятни ситуации.

20. Научете го да се изразява красиво.

21. Да пътува.

22. Когато отива на ново място – винаги да общува с местните хора.

23. Не предавайте личните си страхове на вашето дете.

24. Да се научи да плува. Това не е просто хоби, а умение, което остава за цял живот.

25. Подбора на приятели е особено важен. Нека цени и се обгради от интелигентни хора.

26. Научете го да не е наивен. Съмнението никога не е излишно.

27. Нека се научи да се наслаждава на времето, което е детето ви е само.

28. Да помни накъде се е запътил, но да не забравя от къде е тръгнал.

29. Важно е да се отнася грижовно и с внимание към хората около себе си.

30. Обяснете му разликата между ученето и преподаването.

31. Научете го да обича. Хората, животните, природата, работата си. Това е най-ценното, което можете да му дадете.

 

19 comments

 • Comment Link Иван Иван Ян 28, 2017

  На нищо не можете да научите детето си!Дръжте се така,както то искате да бъде.Всички поучения и нравоучения са нищо в сравнение с личният ви пример,който то попива в себе си и после го възпроизвежда.Детето е ваше копие по потдържание и нищо повече.

 • Comment Link Философ Философ Юли 30, 2016

  Е, хайде по-спокойно. Определено това е е само едно лично мнение и според мен има доста противоречия и пропуски. Няма "рецепта" как да бъде възпитан един човек. Това зависи от толкова много неща и всеки случай е строго индивидуален. Това е така защото добре възпитани / и успели, макар това да не е целта на всеки / хора има във всички слоеве на обществото, в различни държави, изповядващи някаква религия и не изповядващи религии! Ето защо всеки трябва да учи през целия си живот и да се стреми да "отсява" плявата от зърното, колкото и да са полезни и двете!

 • Comment Link Ивона Ивона Юли 21, 2016

  И аз да добавя нещо важно - да се научи да уважава авторитети - от идват повечето неприятности на простаците (и проблемите в образованието ни), които си въобразяват, че са нещо повече или равни на учителите, шефовете си и т.н. Човешкото общество съществува чрез управляващи и управлявани - не може всички да са равни. Дори и в животинския свят е така - има йерархия, но там, който я наруши, отговаря с живота си и това не е случайно. Затова, ако детето научи, че трябва да уважава всеки, който е над него, а не да го мрази, животът му ще върви много по-гладко и когато то стане шеф, ще знае как да се държи, за да върви работата.

 • Comment Link Стефава Стефава Юли 12, 2016

  Няма как родителите да научат детето си да бъде щастливо, ако те сами не са такива!

 • Comment Link Петрова Петрова Юли 11, 2016

  Нека сами себе си научим на тези неща, а детето само ще се научи. Стига да има подходящия пример!

 • Comment Link Диан Диан Юли 10, 2016

  За съжаление във възпитаването на детето роля имат и двамата родителя. Ами ако единият иска да го научи на нещо , за което другият не е съгласен? Това дете ще върви по същият път и никога няма да може да промени нещата. Предаването на опит от родителите към децата е опасно еднопосочно. Гарантирано е че детето ще прилича на родителите си. Ами ако родителите грешат? Ако ВСИЧКИ родители грешат? Тогава ВСИЧКИ деца ще продължават да грешат. Ако единият родител си мисли , че не греши, то другият ще му наложи своето мислене, защото е общо за масата от хора. Как тогава да възпитаме нашето дете да е нещо различно от останалите закостенели вярвания? Трудна задача. Трябва и двамата родителя да го искат, а това е почти невъзможно да се случи.
  А нещата ,които сте посочили в статията ... ами те са общи приказки. Дори не искам да си давам труд да ги коментирам поотделно. Липсва основата. Най-важното на което трябва да се учи едно дете. Да го научим на всички глупости е много лесно , то и без друго ще ги овладее.
  Мога единствено да се съглася че не сте посочили редовните УЖ много важни неща ,но съм сигурен че това е станало по случайност.

 • Comment Link Стефка Шиварова Стефка Шиварова Ян 15, 2016

  Aма какво да коментираш - тук е такъв плювалник, както за всичко у нас, че трябва човек да си купи чадър- летят плюнки по написаното. ВСИЧКИ са по-умни от автора на текста. Типично българско. Ами като сте толкоз умни - защо не га написахте вие, а???

 • Comment Link Стоун Айрън Стоун Айрън Авг 16, 2015

  Има нещо централно,което липсва тук,а именно - кои са родителите ти,на какво са те научили те самите,кои са техните родители...Изпусната запетайка и неправилен член не са винаги израз на незнание и надали ще доведат до погубване на живот, но просташкото,брутално държание и чувството за ненаказаност,които царуват в БГ,са огромна предпоставка за мрачното бъдеще на милиционерската ни държавица.Огледайте се добре в обкръжаващата ви среда,бръкнете в родословното си дърво,бъдете честни към себе си,ако ви стиска.

 • Comment Link Мира Мира Авг 06, 2015

  Според мен най-добре е детето само да стигне до тези неща. Дайте му любов и сигурност, то само се ориентира за останалото. Няма универсални стъпки, по които да вървиш в живота си, за да бъдеш щастлив. Единствено за здравословното хранене и за плуването(поне на ниво задържане над водата без дъно) съм съгласна. Очаквах нещо подобно да прочета, свързано с уменията му. Примерно да се научи да кара колело, да играе белот и да шофира на един по-късен етап. И ако има влечение към някое изкуство или хоби, да му се даде шанс, а не "Музикант/ художник/ артист къща не храни".

 • Comment Link Kameliya Kameliya Юли 27, 2015

  Iavno tezi koito pluiat nikoga niama da razberat kakvo vsashtnost im kazva tazi statia... ne e tova kak e napisano a kokvo e vajno v jivota. Osaznaite se balgari zashtoto darjavata ni otiva po diavolite zaradi takiva kato vas koito ne se uchat a se praviat che znaiat vsichko! Prochetete statiata, razberete ia i naistina nauchete decata si da badat pone TE hora !

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…