Вече стана известно, че Пловдив е една от най-предпочитаните дестинации у нас за чуждестранните туристи. След като успяхме да спечелим вниманието на хора от няколко континента, ще ви покажем какви красоти има извън страната ни.

Не ви ли се е случвало да се вгледате в нечия снимка и да си кажете: „Не може да е толкова красиво!“? Подобен е случаят и с тези фотографии, от различни краища на света, които са почти невероятни. Подбрахме едни от най-красивите кадри на местата, които да ви провокират да грабнете куфарите и да се убедите сами в красотата им. А може би ви очаква едно вълнуващо приключение междувременно.

1. Вълна – на границата между Аризона и Юта, в Америка, се крият пясъчните скали, които стават известни сред фотографи и пътешественици с вълните си. Датиращи от 250 млн. г. насам, на това място е имало пясъчни дюни, които се движели и продължават да го правят под влиянието на сезонните ветрове и да променят невероятната гледка.

2. Салар де Уюни – пресъхнало солено езеро в южната част на пустинните равнини на Алтиплано, Боливия. Кадърът, който виждате е солна покривка, която варира между 2 и 8 метра. По време на дъждовния сезон, пейзажът бива покрит от тънък слой вода, което го превръща в най-голямата огледална повърхност в света.

3. Флай – изкуствен гейзер, намиращ се в северозападната част на щата Невада, Америка. Той се появява през 1916 година, когато в областта са търсени кладенци. През 1964-та обаче, врящата вода започва да си пробива път и се създава това чудно образувание. 

4. Националният парк Хитачи в Япония – един прекрасен пример за ландшафтен дизайн. Известен е с прословутото си сменяне на сезоните, като за всеки един от тях има различна флорална завеса. 

5. Червеният плаж – плажът край град Панджин, Китай, е популярен с необичайния си червен цвят. През април и май, растителността на мястото е зелена, но през септември се преобразява в огненочервено поле. 

6. Езерото в Национален парк „Глейсър“, Америка – Божествената красота на това езеро се намира в  Скалистите планини на територията щата Монтана в съседство с Канада. 

7. Пътят на великаните – около 40 000 взаимосвързани базалтови колони изграждат пътя, намиращ се в северните части на Ирландия. Най-високата част на колоните започва в подножието на скали и постепенно се скриват под водна покривка. Най-високата колона е 12 метра. 

8. Планината на дъгата, Китай – Преди 100 млн. год. в планината е била огромен басейн, който постепенно е пресъхнал поради високите температури. Водите, останали на дъното на басейна, реагирали на контакт с въздуха и оцветили пейзажа в невероятни цветове.

9. Малдиви – повече от 1 000 райски острова са пръснати в тюркоазените води на Индийския океан. Всеки един от островите може да бъде наречен малко чудо, съхранило красотата и девствеността на природата.

10. Бадаб-е Сурт, Иран – естественото чудо се намира в северните части на страната. Чудото има няколко стъпаловидни тераси, оцветени в оранжево заради голямото количество на железен оксид. 

11. Статуята на Буда в Китай – това е една от най-високите статуи на Буда в света. Нейният размер е 71 метра, а само главата на духовния учител е висока 15 метра. Широчината на раменете му е 30 метра, а дължината на носа е 5 метра.

12. Езерото Натрон, Танзания – соленото езеро със самороден натриев карбонат се намира в северната част на Танзания. Дълбочината му не надвишава 3 метра, а цветът му се дължи на микро огранизмите, които живеят на соленото дъно и го оцветяват в червено и розово. 

13. Каньонът Антилопа, САЩ – наречен е така заради червено-кафявите си стени, които наподобяват кожата на антилопа. Цветът се дължи на взаимодействието между вятъра и водата в скалните пясъчници.

14. Оризовите полета на Индонезия – Оризовите тераси се намират в Бали, Индонезия и са много живописни. Всъщност не са нищо особено, но етажите, на които е засаден оризът ги прави силна притегателна сила за туристи и художници.

 

15. Кападокия, Турция – древното име на местността се е запазило и до днес. Тук ще намерите интересен ладшафт и подземни градове, създадени преди нашата ера.

16. Дарвезе, кратерът в Туркменистан – Местните жители и туристи наричат  мястото „Портите към ада“. Диаметърът на кратера е 60 метра, а дълбочината му достига 20 метра.  От 1971 година, газът, който идва от кратера го осветява денем и нощем.

17. Планината Одле, Италия – Областта се намира в северозападните части на италианските Доломити. Великолепен и пленителен пейзаж на планината направо спира дъха на посетителите. Пред 2009 г. мястото влиза в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

18. Кристалната пещера, Мексико – Пещерата е уникална с наличието си на огромните кристали селенити. Най-големият от кристалите е с дължина 11 и широчина 4 метра. Пещерата е изключително гореща и се влиза в нея само със специално оборудване, но дори и с екипировка, не се позволява престой по-дълъг от 20 минути. 

19. Сосусвлей, Намибия – Платото е едно от най-посещаваните места на пустинята Намиб. Много посетители отиват там, само за да видят черните стволове на мъртвите дървета, които на фона на пясъка, изглеждат сякаш не са от нашия свят. 

20. Гранд пасифик спринг, САЩ – различните цветове на езерото се дължат на бактериите, които живеят в него. Цветовете се променят от зелено към червено. С центъра на езерото водата е изключително гореща и поради тази причина водата запазва синия си цвят.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…