„Изкуство, а не арт“, това е слоганът на новото явление, което се заражда в Пловдив и съвсем скоро ще излезе от кувьоза, в който бе поставено толкова дълго време, за да види бял свят.

Проектът, ако можем така да го наречем, е дело изцяло на млади и талантливи хора от и в Пловдив, които ценят не само собствения си труд, но и този на хората около себе си. Разбира се, ако го намират за стойностен. Напоследък с думата  „арт“ се преекспонира и сякаш тя загуби истинското си значение и смисъл, които се влагат в нея. Артът вече е мода, а не нечий труд, идея или мисъл. Но има хора, които съхраняват нейната сакрална и изначална семантика. Хора, които ценят изкуството във всичките му форми и умеят да отсяват онова, което се създава от сърце и душа, от онова другото, арта, който се появява сякаш „за спорта“. 

Артът не може и няма да замени изкуството! Това не е търговия, не е пазар, не е битак, на който разпродавате ненужните си вещи. Пост-културната сцена ще е онзи спасителен пояс, от който се нуждаят не само творенията, но и творците. Сцена, която ще подаде ръка на тези, които вливат душата и кръвта си в проектите, по които работят, без значение какви са те. Тя ще е онзи утопичен сапунен мехур, който може би не сме вярвали, че можем да създадем. Но има хора, които вярват и могат да го направят. 

В основата на цялото великолепно сценично творение са Никола Николов и Тони Шнитер, които сякаш са поели лична отговорност към случващото се в страната ни и носят товара не само на нашето поколение, но и това на нашите предци. Разбира се, те не са сами. Имат опората на своите приятели и на онези, с които имат сходни мисли. Имат нашата подкрепа. Зад тях са младите мислещи хора, които вярват в нас, във вас, в себе и най-вече в това, че всички заедно можем да променим обезценяването и оскверняването на стойностното изкуство, което сякаш бива изтиквано в страни от погледите на хората, заради иначе така модерния арт, който блика от всяко кътче, което можете да си представите.

Пост-културната сцена ще се открие на 02.10.2015 г., а до тогава можете да следите какво се случва и да чуете посланията на хората в Post-Culture Stage

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…