Малко хора не са посещавали градът на градовете у нас – Пловдив. Античен и великолепен, той събира в себе си най-красивото, което може да бъде видяно у нас. Ако все още не е намерил място в сърцето ви, то може би сте пропуснали няколко от очарованията му. А кои са те, вижте:

1. Тепетата – емблемата на Пловдив. Да пристигнете в чудния град и да не видите тепетата е по-страшно от това да отидете в Рим и да не видите папата. А хълмовете имат много приложения – от това да се забавлявате с приятели, до моментите, в които искате да останете насаме със себе си. Насладете им се така, както на вас ви се иска.

2. Фестивалите – фестивал тук, фестивал там. Един приключва, друг стартира. Кино, театър, опера, джаз, модерно изкуство – всичко се събира в една голяма общност, която кара Пловдив да цъфти все повече.

3. Историята – всяко паве и улица в града носят своята история. Някои са съвсем нови, само от няколко стотин години, други са хилядолетни като Римския стадион и Античния театър. Разкопките в града не спират и под длетата на археолозите се появяват нови чудеса на историята от преди хилядолетия.

4. Красивите залези – не че се хвалим ама нашето си е най-хубаво. Къде другаде ще можете да гледате от високо как огненочервеното слънце се снишава и обгръща с топлината си целия град? Нужно ви е само едно тепе, вие си изберете кое и се насладете на красотата на природата.

5. Стария град – истинското съхранение на българския фолклорен дух. От автентични облекла, през музеи, до каменните улици, всичко носи усещането, че сме се върнали няколко века назад във времето, сякаш да потърсим корените си, които Стария град на Пловдив така грижливо пази.

6. Хората – хубав град, хубави хора. Неизбежно е. Пловдивчани са сърдечни и мили, много усмихнати и позитивни. Рядко ще видите намръщени физиономии по улиците или пък ако помолите за помощ някого, то е почти невъзможно тя да ви бъде отказана. 

7. Спокойствието на големия град – звучи странно, но е така. Градът под тепетата е един от най-големите градове в страната, след столицата разбира се, но носи спокойствието на малко градче. Градският живот леко отстъпва място на тишината, когато се приберете вкъщи.

8. Изкуството – малки и големи, пловдивчани и хора от останалите градове, редовно посещават Пловдив, за да покажат творчеството си, независимо под каква форма се изразява то. Все пак всички сцени и галерии в града ни са създадени точно поради тази причина.

9. Културата – не случайно станахме Столица на културата за 2019-та. Пловдив е смесица от най-красивото, което можете да видите в страната си, синтезирано на територията на един град. Мястото под тепетата сияе и сега, представяте ли си какво ще се случи след 4 години?

10. Парковете – зелени и свежи, даряващи ни с кислород. Парковете са особено важни са опазването на хармонията в градския живот. Цар Симеоновата градина, Градската градина (която всъщност се намира пред EVN), Лаута и куп други места опазват зеленината и спокойствието, което тя ни дава.

11.    Уличните музиканти - едно от истинските очарования на града. Някои на преклонна възраст, други съвсем млади, озвучават целия център на Пловдив щом се смрачи. Какво по-голямо удоволствие от това, да се разхождате и да чуете нечий невероятен глас или инструменти.

1 comment

  • Comment Link редовна читателка редовна читателка Авг 27, 2015

    Продължавайте да обичате Пловдив със заразителна любов

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…