С интересна статия под заглавие „Касите вече са отворени” Пловдив отново е в центъра на вниманието на немското издание taz. de /Die Tageszeitung/.

„Българският Пловдив е място с изключително богата история, с дълги традиции в изкуството. През 2019 г. градът ще бъде Европейска столица на културата”, се казва в статията.

„Съществува вечно съперничество между столицата София и древния Пловдив - вторият по големина град в България” – споменава изданието. „В момента победата удържа разположеният на 150 км в югоизточна посока от столицата - град Пловдив: през 2019 г. идва редът на победителя в състезанието за желаната титла, а именно Европейска столица на културата. Несъмнено видимите навсякъде пластове от хилядолетната история на града са наклонили везните. Там, в сърцето на града се намира античният стадион и откритите едва през седемдесетте години мраморни останки на римския театър, недалеч е огромната, наскоро ремонтирана средновековна джамия. Там са разположени и великолепните къщи на едрата буржоазия, предимно на еврейски и арменски търговски фамилии от 19 век, в които се тълпят туристи, на един от шестте хълма, които оформят картината на града, също както и комунистическите архитектурни изобретения.” 

„Потенциалът на града откъм специфични сценични пространства е вдъхновяващ, едно събитие като последния Оупън-арт-уикенд (Нощ на музеите и галериите) е съответно претенциозно и без съмнение доста иновативно събитие. Всички музеи са отворени 24 часа, хрумват им многостранни идеи и участват, когато български, австрийски, френски, американски куратори донасят изкуство в града, което съвсем не е им е чуждо”, продължава авторът на статията.

„Който все още мисли по стария начин и очаква облагодетелстване от всякакъв вид от горе, вече е загубил“ казва Веселина Сариева, галеристка и активна инициаторка на „Нощите/Пловдив“.

„Към тези, които са останали и отдавна имат международно реноме, като Недко Солаков, който превъзходно представя българското изкуство по света, спада и Правдолюб Иванов. Последната му работа с работно заглавие „Нагоре и надолу”- дървена конструкция от стълби върху високо, плътно изградено и фино разклонено скеле, води от две противоположни страни с тесни, стръмни стълби към опасна кулминационна точка, миниатюрно плато, на което няма място за друг. На въпроса защо не е напуснал страната както много други, той говори за свобода, за пропуснати възможности и за илюзии. Неговата творба се намира в ненапълно реставриран, впечатляващ, но поради архитектурната грандиозност трудно годен за използване хамам от 16 век, който в момента е приютил изложбата „Зрели и бесни“ на Сдружение „Изкуството днес” - Център за съвременно изкуство – Баня Старинна. Там са изложени творбите на хора на изкуството, които през 1990 г. са били млади, оптимистични и готови на всичко. Те са виждали мястото си в един глобализиран свят”, продължава изданието. 

„Това е точно онази генерация хора на изкуството, която – неофициално и основно - може артистично да трансформира митове и феномени от политиката, икономиката, обществото, културата и етиката на онези години и е достатъчно млада, за да насърчи донякъде в достоверна насока алтернативните разбирания. Това насърчава общинските политици. Те са въодушевени и запалени от идеята, и предпазливо отварят общинските каси. 

Все пак скоро Пловдив ще бъде културна столица!”, завършва статията.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…