Вече 56 години децата заспиват с чудните приказки. Поредицата се развива и променя, но все още е неизменна част от телевизионните екрани

Екатерина Стоянова

Спомняте ли си безгрижните детски години, в които една от най-големите радости бе анимацията? С нея сме се будили, с нея сме заспивали, нея сме обсъждали с приятелите си навън и често си мечтаехме да открием част от нея в реалния свят. Анимационните филми играят много важна роля в живота на едно дете. Най-малкото – те са радост. Неведнъж сме заспивали с „Лека нощ деца“ – поредицата, в която се разказваше за Кума Лиса, Зайо Байо, Баба Меца, Кумчо Вълчо, Педя човек - лакът брада и много други приказни герои и техните приключения. Вълшебното детство – години на безгрижие и радост, в които леприконите съществуват, дървените прътове са кончета и всеки може да бъде войник или балерина... Струва ли ви се отдавна? 

„Лека нощ, деца“ започва излъчването си на телевизионния екран по Първа програма, на 5 март 1960г. Любимата поредица продължава да бъде излъчвана, но приказките са по-различни. Съвсем в реда на нещата е, разбира се, но лично аз винаги ще свързвам Сънчо с малкия дългобрадко и неговия приказен глас, разказващ най-любими истории. Поредицата се развива и е прекрасно, че е съхранена вече 56 години, приспиваща дечицата с вълшебства. 

А как лети времето! Петдесет и шест години! В тези времеви рамки така се промени животът, че Сънчо от миналото няма да го познае! Само преди 15 години хората гледаха филми, разказващи за видеоразговори, холограми, технологични революции и еволюции, наричайки всичко това фантастика. Днес тази фантастика е реалност. Пра-баба ми, едно време, все се чудеше как хората са измислили телевизията – това прекрасно, за нея, чудо и как изобщо им идва на ум да мислят за роботи-помощници. Ако тя бе жива днес, вероятно щеше да е с постоянно главоболие от толкова въпроси, защото всичко напредна толкова много и толкова бързо, че чак е смайващо. 

Променени са и хората – някак по-отворени и приветливи, но и по-угрижени. Промени се стандартът на живот, цените, качеството на храната дори. Някои промени са в отрицателна насока, други – в положителна. Щастие и проблеми винаги е имало и винаги ще има – неизменен факт, който е чудесен, защото носи баланс. Животът се променя, но остава и същият – хора живеят, обичат, творят, създават семейства, смеят се, плачат, разделят се със земното и целият им път тук е разноцветен – има от всичко. Важното е просто да запазим себе си, да се грижим за бъдещето и да си спомняме миналото, защото то е неизменна част от нас и всичко около нас.

Спомнете си Сънчо, той има рожден ден! Спомнете си детските години и се усмихнете широко, защото тези спомени винаги ще живеят в сърцата ви! Разкажете на децата си как сте се забавлявали и какво сте обичали, разкажете им и за Педя човек - лакът брада, който ви приспиваше вечер. Бъдете щастливи, че сте живи и имате възможност да разкажете за едно време, и възможност да бъдете свидетели на промените днес, независимо дали са добри или лоши, защото всяко зло е за добро, а всяко добро е частица божественост!

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…