Сватбата е огромно събитие, сливащо съдбата на двама влюбени, готови да прекарат живота си заедно. Тя е прекрасна и всяко малко момиченце си мечтае да за деня, в който ще облече невероятната бяла рокля, ще мине по пътеката към олтара и ще се омъжи за принца на бял кон /или рокера на черен Харли/. Но какво е сватбата без сватбените традиции и ритуали? Те са важна част от цялата церемония, носят късмет и щастие, и са забавни и весели. Сватби се правят навсякъде по света и в различните страни ритуалите и традициите са различни, кои от кои по-интересни, а някои дори странни. Ето част от тях:

1.      В Германия привързаността и способността на бъдещото семейство да си помагат и заедно да се справят с трудностите, се подлага на изпитание, според което двамата трябва да разрежат дънер на две пред всички гости на сватбата.

2.      В Конго, по време на сватбената церемония и цялото празненство, младоженците трябва да запазят хладнокръвие, без право да се усмихват дори за миг. Това е необходимо, за да се покаже, че встъпването в брак се приема като сериозна стъпка в живота.

3.      В Чечня, по време на празненството, булката покрива лицето си с воал и застава в някой ъгъл. Онези, които искат да я поздравят, й казват да им донесе вода, а тя им носи празна чаша, в която те оставят пари. И така цял ден.

4.      В Шотландия булката, младоженеца или двамата заедно, в деня преди сватбата, се заливат с алкохол и покриват с петмез, пепел, пера и брашно от приятелите и семействата им. Тази тържествена бъркотия се провежда, за да се прогонят и избегнат зли духове и носи късмет на бъдещото семейство.

5.      Във Франция има страхотни традиции, но ето една много особена и необичайна, наречена La Soupe – храна или останки от храна се събират в голям съд, наподобяващ гърне на тоалетна, от който младоженците похапват за късмет.

6.      В Индия булката и нейните шаферки са изрисувани с красиви мотиви в светли и наситени цветове, представящи щастието, надеждата и любовта.

7.      В Австралия, гостите на сватбата държат специални камъни през цялата церемония, дадени им от семействата на младоженците. В края на церемонията, те ги поставят в декоративна купа, която се пази от новото семейство на видно място в дома, където да напомня за подкрепата на приятелите и семейството им.

8.       В Южна Африка, родителите на булката и тези на младоженеца носят огън от собствените си камини/печки в новия дом на влюбените. Младоженците използват огъня, донесен от бащините им домове, за да възпламенят сърцето на новия им дом заедно.

9.      В Гватемала майката на младоженеца чупи бяла камбана, за да приветства новата брачна двойка на младоженско парти за късмет. Камбаната се пълни с брашно, ориз и зърна, които да донесат просперитет и успех на младите.

10.   В Корея е прието младоженеца да даде на бъдещата си съпруга дива гъска или патица. Моногамните животни представят чистите намерения и лоялността на мъжа към жената. В по-модерните корейски сватби е прието булката и младоженеца да си разменят дървени гъски и патици на сватбения ден, в знак на тяхната преданост.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…