Всички знаем прословутата песен на морската група "Обичам". Всички сме си я припявали не само през лятото, но и винаги когато я пуснат по радиото, в някой клуб или където и да е. Крилатата фраза "Обичам да пуша, да пия и да ям...мидички" винаги въздига една възбуда на веселие и смях. The Pomorians са повече от свежа банда, изпълнена с позитивни музиканти и оптимистични вибрации. Триото Янко Бреков, Тихомир Люцканов и Красимир Керкинов, създават едни от най-успехните рок парчета в страната, а участията им са незабравими купони, с неясен край. Срещнахме се с Янко "Бръснаря" за да ни разкаже повече за себе си и групата. Той сподели много интересни и искрени неща пред Паулина Гегова, с които се надяваме да се докоснете малко повече до артистичното сърце на един творец.

-Кажи, сега, защо Бръснаря?

Баща ми е бръснар от 60 години. Още от малък ми лепнаха този прякор, заради неговата професия. Един път питах мой приятел: "Защо ти викат Доктора?" и той каза: "Поради същата причина, заради която на теб ти викат Бръснаря!" 

-Какво е Поморие за вас освен роден град?

Поморие е тихо, спокойно местенце през всички сезони, освен лятото, светилище за артисти - маринисти. Полуостров, събиращ в себе си много култури, националности... инспирация за всичко. Старите рибари казват: "Морето, само да го гледаш, пак ще те нахрани"

-А Пловдив? Често се завъртате тук по проекти и концерти.

Пловдив е градът, в който свиря най-често през последните няколко месеца. Хората са много гостоприемни, топли и със супер яко настроени към нашето творческо-айляк-густо послание. Евала, майна!

-Пишеш и книга. Разкажи ни повече за нея.

Когато бях на 12 години, открих музиката, поезията, литературата и за първи път прочетох книга на Чарлз Буковски, която разпали желанието ми за това и аз да опиша пътя, който ми предстоеше, въпреки че не знаех колко и какво ми предстоеше и все още не знам. Започнах да си водя автобиографични записки на една стара пишеща машина на таванската ми стаичка с бутилка водка в ръка. Сега съм на 40 и колекцията ми от архиви и спомени е доста цветна, и преминава през десетките метаморфози на цирка на Лудата Бръснарница. Възходи и падения, демони и ангели-спасители, пътувания и безкрайни луди партита, където нощите се превръщат в дни, а колелото продължава да се върти. Благодаря Ти, Господи! 

-Участва в новия клип на Антифриз. В една от сцените беше преоблечен като травестит. Как се чувстваше в женско амплоа?

Беше ми много интересно да наблюдавам реакциите на момичетата около мене... те ме приемаха като ЕДНА от тях. Мъжете се смееха, защото знаеха, че съм ЕДИН от тях. С Антифриз и компания доста се позабавлявахме. Нямам търпение да видя крайния резултат. Небето няма граници! 

-Всъщност от къде идва това желание за съдействие и подкрепа към други групи? Не би ли трябвало да сте конкуренти?

Аз смятам, че колкото повече групите си помагат, толкова повече предават тази енергия и на публиката и това служи като пример за мирна и спокойна симбиоза. И третирайки хората по начина, по който искаш да бъдеш третиран, щафетата се предава, а конкуренцията е само градивна и креативна.

-Каква е целта на The Pomorians? 

Целта на The Pomorians е да се изпрати посланието до колкото се може повече нации, забравяйки за цвят, религия, националност, норми, догми и табута. Да бъдат разбивани стените, защото аз искрено вярвам, че музиката е най-могъщата и силна магическа терапия на вселената, която е променяла, променя и ще променя нещата към, надявам се, по-добро.

-Ти си един доста освободен и разкрепостен човек. Нямаш много задръжки. Чудя се това ли е истинският Янко Бреков или е само една фасада?

Аз съм, всъщност, едно срамежливо и скромно момче от малък полуостров, но препятствията по пътя ми, нещата, с които се сблъсках, странностите, които опознах, промениха и разшириха до свръхестествена степен (в добър аспект, може би) границите на съзнанието и разбиранията ми за пиратите в джунглите и маймунките в океаните. Не се приемам на сериозно, но вярвам в Бог, Музиката, Любовта и живея оценяйки и най-назабележимите, иначе, моментни елементи, които живота ми поднася.

-Каква е твоята философия за света? Нещото, на което най-много държиш?

Музиката, семейството, приятелите. Вземи тази Любов от мен и я върни обратно на вселената! Знам, че звучи много старомодно, хипарско, утопично, но във времена като тези, ако не се обичаме, представете си какво ще се случи със следващото поколение, а по-следващото, а по-по-следващо ще има ли?!...

-Цитирай ми част от песен, която те олицетворява най-точно.

 "...endless summer of sixty-nine!" 

-The Pomorians са приети най-вече като лятна група. Как прекарвате лятото си, освен да създавате подходящи за него песни?

Посрещаме всички изгреви на слънцето след як концерт, яко парти и така до следващия изгрев, до следващото лято.

-Море или планина?

На всеки му липсва това, което няма. Тревата е винаги по-зелена от другата страна. И затова гледаме да ходим в колкото се може повече страни, и винаги пак тук да се връщаме, защото нашето море и планини са си най-добри. Кеф ти риба, кеф ти паламуд. Камъкът прави попчето.

-Животът на "рок звездата" в България такъв ли е, какъвто си го представят хората - наркотици, жени, слава, бързи обороти, живот на ръба на пропастта?

Имам всякакви примери, всякакви приятели. Някои от "рок звездите" са така, други си гледат семействата и си стоят вкъщи по пантофи с дистанционното пред телевизора. На мен общоприетия имидж за "рок звезда", който ти ми даде като пример по-горе, ми допада много повече. Но за жалост разликата между истинските "рок звезди" и тези, които се мислят за такива, е в банковите сметки, портфейлите и кредитните карти.

-За какво мечтаеше като дете? Един мъдър човек е казал, че мечтите умират преди мечтателите.

Мечтаех си да забавлявам хората, докато обикалям света. "Живей, живей и умирайки крещи, смъртта не съществува, тя е само виц."

-Как намираш муза за изкуство? И когато изчезне има ли начин, по който да си я върнеш или чакаш докато сама се появи?

Всичко в този и всички други паралелни светове, вибрации, измерения, пространства, вода, въздух, вятър, огън, космос, вселена, любов, агресия, омраза... всичко за мен е неизчерпаем източник, нестихваща стихия, непресъхващ кладенец, от който намирам пътя към необятното, към музиката, към всичко, към силата... "I'm just a dreamer, I dream my life away..." "...but I'm not the only one..."

-“Не можеш да не харесваш някой, който харесва китарата." - Стивън Кинг! Какво е наистина китарата? Защо всички са влюбени в нея?

И аз бях влюбен в моята китара, обаче после тя забременя от мен и се превърна в бозуки. Китарата е по-силна от всяко оръжие. Тя е проводник на всичко чисто, свято, мръсно и рогато, излизащо от хорските души. 

-А ти в какво си влюбен?

Влюбен съм във всичко, за което досега говорихме! И ще отстоявам докрай каузата, в която вярвам, въпреки че на корема си имам татуирана думата Utopia.

-Благодаря ти за този разговор, Янко! Ти си един прекрасен човек.

Благодаря Ви, че ми отделихте от скъпоценното си време! Обичам Ви!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…