ДДС-то в Испания за издаване на едно книжно тяло е 4%, а за електронен носител 21%

Големият писател ще се срещне с учениците от Езикова гимназия „Иван Вазов”

Паулина Гегова

Мануел Рико Рего е автор на много книги с поезия, няколко романа и литературно критическо перо. Той е важна фигура в духовния живот на Испания като президент на испанското писателско дружество и носител на най-голямата литературна награда в Испания. Сега за първи път бива преведен и издаден на български от Божана Апостолова, и е гост на държавата ни за Европейските писателски срещи в Пловдив. Малко преди срещата в Балабановата къща, великият автор ще се срещне с учениците от испаноговорящата паралелка в Езикова гимназия „Иван Вазов”.

Рего, както и писателите от неговата генерация са родени през 50-те години и почват да публикуват творбите си през 80-те. Представянето днес ще включва 20 стихотворения от различни периоди на творчеството му – от 80-те та чак до новата му поетична книга – „Странни дни”.

Поезията му говори за личната и обществена памет – съвкупност от поеми за любов, за пътешествия, творби свързани с творчеството на други автори, а предговорът на написан по много интелигентен начин, от Недялко Славов.

В тези няколко поеми са заключени 30 години литературен живот. Мануел Рего вярва, че срещата ще даде предпоставка за свързване на културната връзка между България и Испания. Самият той не е много запознат с българската поезия, но по време на прехода е попаднал на творчеството на Пейо Яворов, който признава за великолепен поет. В тези години (края на 70-те) Испания преминава от диктатурата на Франко към либерална демократична държава. В поезията на Яворов, Рего усеща онези социални явление, с които се сблъсква и собствената му държава. Сега, след посещението му в България, в него се оформя интерес за представяне на родни автори в Испания. Там писателите са организирано недържавно сдружение, чиято цел е да защити гилдията. ДДС-то за издаване на едно книжно тяло е 4%, но за електронен носител 21%, което е изключително много. Организацията на писателите се бори тези проценти да бъдат изравнени и електронните носители също да се облагат на 4%.

Проблемите в литературата между двете ни държави, изглежда са доста идентични. Дори в голяма държава като Испания, писателите не могат да се издържат само от продажба на книги. Много от тях за занимават отделно и с рецитали, конференции, представяне на презентации и писане на статии. В последните години времето в гимназиите и университетите за хуманитарни науки е драстично намалено. Дава се предимство на технологиите, бизнеса и икономиката, поради което в младото поколение започва да се зараждат ценности на капитализъм.

Да не се гледа на глобализма като политика, а като изграждане на духовни ценности е грешка, която води до разруха, завърши испанският писател, с който могат да се срещнат пловдивчани днес от 19:00 часа. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…