Ако мога да се върна назад, никога нямаше да отворя печатница, сподели книгоиздателката

Паулина Гегова

Името на Божана Апостолова е добре познато в литературните и културни средища на Пловдив, а и не само. Нейната работа е известна из цяла България, а зад този успех стоят години от неуморен труд, жертви и компромиси със собствените си критерии. Божана Апостолова е на 72 години и е издала 1400 автора до сега, но освен че издава, тя и пише. Пише поезия и снощи беше представена последната й книга със стихове, трета подред, озаглавена „За теб”. Книгата е посветена на покойния съпруг на поетесата, който е бил най-голямата й любов и най-големият й критик.

Пътят в литературата започва за Божана от дете, макар че тя се шегува, че пише още от 2-ро отделение. Израснала в еврейската махала, само с майка си, която е била слугинче в къщата на баща й, той почива едва на 33 години, поради което в училище на малката Божана й викали „сирачето”. Никой не й обръщал внимание, а тя жадувала да я забележат. Майка й била неграмотна и у дома не се четяло, но в училище обявили конкурс за стихотворение, посветено на Христо Смирненски – патрона на училището, и тя решила да участва. Написала 5 стихотворения и спечелила 3-та награда.

Напъните на малката Божана не спрели до там. Тя издирила координатите на Леда Милева, която по това време е била главен редактор и й изпратила още 5 стихотворения.

По това време дори не знаех, че тя е написала „Зайченцето бяло”. След време получих писмо от нея, в което пишеше: „Мило дете, опитът да се пише поезия е хубаво нещо. Чети повече художествена литература”. Нямах представа какво е художествена литература. Отидох в библиотеката и попитах на гишето дали имат. И картон нямах. Когато припомних тази случка на Леда след години, много се смяхме, разказа Божана с огнения си темперамент и емоционално жестикулиране.

Сега тя е една от най-успелите жени в родната литература. Тя признава, че за нея поезията е вид облекчение. Че не се пише с ум, а иска чувствителна душа. Признава също, че нейната представа за поезия е по-различна от съвременната пост модернистична такава.

„Издавам това, с което разполагам. Дори да не е по мой вкус, като издател съм длъжна да хващам времето, в което живеем.”

 

Книгата „За теб” е много емоционална и наситена с лични преживявания и спомени. Името на художника липсва, поради личното му желание, но той е дългогодишния художник на „Жанет 45” – Христо Гочев. След толкова години в бранша, Божана е уморена. За някои грешки съжалява. Осъзнава, че ако може да върне времето назад не би отворила печатница, която гълта много средства и нерви. В същото време признава, че издава защото е ужасена от това, което е България. От бездуховността. Затова и следи какво се харесва от хората и се опитва да им го предостави. Споделя, че поезията се търси повече от прозата, поне в нейната издателска къща. Макар и изморена, все още не се е отказала. Мечтае за бъдещето, в което ще спре да работи и ще си почине, но за сега то изглежда далечно. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…