Актрисата е оптимистично настроена за бъдещето на българския театър

Една нова звезда изгря на театралната сцена само преди около месец. Това е образът на Патриция Пъндева, която направи силен дебют в ролята на „Боряна“ от едноименната постановка по текст на Йовков и строгия надзор на Краси Ранков. След премиерата на спектакъла, оценките за младата актриса бяха повече от добри. Капана.Бг потърси Пъндева за разговор по повод вълненията и перипетиите на голямата сцена. Ето какво разказа тя пред Стефка Георгиева:

Здравей, Патриция! Само преди седмици бе твоят дебют на голямата сцена. Би ли разказала повече за емоциите след финала на първото представление на „Боряна”?

Връщането към този момент ме вълнува дори в момента. Той ще живее в мен завинаги. Емоцията е опияняваща! Публиката и това да бъда заобиколена от професионалисти неимоверно повишава адреналина. 

Кое бе най-голямото предизвикателство за теб по време на репетициите?

Предизвикателствата са много, но това е голяма част от магията на това да си актьор! Влизаме в други светове като пренасяме и публиката в тях. Необходимо е да владеем енергията и емоциите, за да се съсреточим в едно определно чувство – това на героя. 

На сцената си партнираш с големи имена от родния театър. Какво е усещането да работиш с тях?

Още едно предизвикателство .  Благодарна съм за това,че съм част от такъв екип и имам възможността да се уча от професионалисти. Самото присъствие на такива личности е вълнуващо. Всички вървим по дълъг път и се учим постоянно, но определно това е една приятелска среда. Срещнах силна подкрепа и за мен това беше едно голямо удоволствие и комплимент.  

Самата Боряна е със свободен дух и по детински чиста душа. Трудно ли бе да се превъплатиш в образа и припознаваш ли себе си в нея?

За да изградим един образ е важно първо да осводим себе си и съзнанието си, да се пръвъплатим в него. За да се роди Боряна, трябваше напълно да се слея с нейните идеали, мисли и чувства, да съпреживея предизвикателствата пред нея, проблемите, емоциите – всичко.  Мисля, че във всеки от нас има част от Боряна и нейните добродетели. Аз не направих Боряна своя, за да я доведа на сцената трябваше да се превърна в самата нея. Да я допусна в сърцето си.

Демонстрира едно изключително добро ниво на поготовка. На кого се длъжи? Кои са твоите учители не само на сцената, но и в жиота?

Най-големият учител за всички нас е живота! Всички ние се учим постоянно и се вдъхновяваме. Всяка личност върви по различен път, но провокациите са това, което ни кара да се развиваме, да стигнем до ръба и да разберем, че предстои още. Актьорското майсторство е емоция, то може да ви накара да съпреживеете мъката и радостта, най-вече изучава човешките нрави, но всеки го изразява по свои начин. Аз намерих своето призвание.

Нека се върнем малко по-назад във времето. Кога реши да се занимаваш с театър? 

Артистът в мен се пробуди в ранна детска възраст, дори не помня точно кога, защото съм родена с това чувство в себе си. Танцът беше първата стъпка, но след това не беше достатъчен, за да изрази всичко случващо се в душата ми. 

Семейството ти подкрепяше ли те в това ти начинание?

Семейството ми цени всяко усилие, което полагам , за да се развивам. В началото имаха притеснения. Майка ми е завършила Хореографска режисура и е наясно с всички трудности, през които преминава артистът. Но в крайна сметка това е част от мен и ми носи най-голямо удовлетворение. Както семейството, така и приятелите ми знаят, че това ми носи най-голямо удоволствие. 

Какво е театърът за теб?

Мисля, че отговора на този въпрос може да откриете в написаното досега. Не мога да дам точна дефиниция на това какво е театъра за мен, защото той е съвкупност от много неща, от цялото ми същество. За мен това е философски въпрос, осмислящ битието ми. Все едно да се запитаме „Какво е животът“ или „ какво е музика, какво е танцът...“

Кариерата е само част от личността на един човек, но пътят по който си поела изисква голяма отдаденост. Остава ли ти време на личен живот и имаш ли странични занимания?

Кариерата е само част от личността на един човек. Поела съм по този път, но не спирам да се занимавам и с други форми на изкуство като танцът, например.  Това ме кара да се зареждам емоционално. 

Какви са амбициите ти? Целиш ли се към големите театрални награди и смяташ ли номинациите са обективни?

Не съм имала амбиции, не мисля за награди. Гледам да си върша работата .

Залите в Пловдив са пълни, но в много от по-малките населени места ситуацията не е така оптимистична. Как виждаш бъдещето на българския театър?

Театърът живее от дълбока древност и ще продължи да бъде жив и за в бъдеще. Младите, интелигентни хора са будни и гладни за култура. Аз и моите колеги се стараем да допринесем за това. Ние се отдаваме изцяло на това да придадем нашите емоции на обществото и да ги заразим с този вирус наречен театър.

Ако сте пропуснали да видите младата Пъндева на сцената, то можете да го направите след 2 дни, а 10-ти февруари, от 19:00 часа в Драматичен театър Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…