Светът през очите на дете е много по-различен. Той е приказка и всичко, което се случва е правилно. Всичко е розово и красиво, целият живот е прилежно сгънат от мама и прибран в гардероба. Но какво се случва, когато в този живот настъпи коренна промяна, наречена 10. ноември?

Да представиш книгата си чрез всички възможни изкуства – актриса, която играе ролята на главната ти героиня. Музика и видео, които съпътстват актьорската игра и най-вече – публика, която остава повече от доволна от случващото се на сцената. Ето така премина вчерашния литературен салон Spirt&Spirit в Петното. Александра е на 13 години през заветната 1989 година. Отива на пионерски лагер в Северна Корея – печели награди, влюбва се за първи път и живее за благото на народа. Когато се връща я чака изненада – червените знамена са свалени, животът е променен на 180 градуса, а светът е свободен. Да, свободен, дума, която я е имало из речниците, но не и на практика. Доклад на зелената амеба за химическия молив е книга за прехода през очите на едно дете. Дори сега, най-вече при отбелязването на 25 години от тази дата, сме залети с информация за това, „какво е било тогава“, но именно гледната точка на дете прави тази книга по-интересна. Велина Минкова намира свой стар дневник, който е и основата на цялата история. Разбира се, детските спомени биват оплетени с художествената измислица, за да се получи  дебютният ѝ роман. 

Публиката беше препълнена с младежи, които един през друг задаваха своите въпроси. Какво е то химически молив? А дали съжаляват, че след 10 ноември са си горели учебниците на клада? Разбира се, че са. От гледната точка на настоящето това е загуба. Тези книги трябва да са в музей, където им е мястото, а не в ръцете на хора, които не знаят как да ги използват, каза Минкова и допълни, че за самото изграждане на живота в книгата си, едвам е успявала да се добере до литература, която да ѝ помогне да го пресъздаде подобаващо.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…