За забавната страна на съжителството между различните непознати

Илияна Тоткова

На когото не е известно, постановките в театъра са интимно преживяване. Стоиш, съзерцаваш, докато действието гради проекция в съзнанието ти, понякога дори променя и гледни точки. Живият контакт, енергията, преобразяването, са движещата сила на театралното изкуство.

Съвременната комедия ‘’Брудершафт’’  от авторът Анатолий Крим, не изненада макар и не изцяло пълната зала на Дома на културата Борис Христов с изключително комедийния си сюжет и  никак неразочароващата игра на актьорите Стефка Янорова (София Александровна) и Васил Михайлов (Степан Николаич). Действието се развива в ергенския безпорядък на  пенсионирания железничар Степан, през чийто прозорец  надничат железопътните релси, по разписание минаващите влакове озвучават скромното му жилище, обзаведено с мебели от съветския период. Ежедневието на бившия железничар протича по график - чай, сандвич, вестник... и звукът от преминаващите влакове до деня, в който в домът му навлиза енигматичната особа на София. Ежедневните му навици биват нарушени още с прекрачването на прага от бившата учителка по литература. Обноските и претенциите  на София  ясно показват, че тя е жена с характер.

‘’Показването’’ на здравните книжки е част от пречупването на  леда помежду им, макар и в последствие завършило с нейното напускане на ‘’вагона’’ на Степан. Уви, това не е краят, разкрива се недоразумение в очакванията им за съвместно съжителство. Това е само малка част от комедийния сюжет, не само намеренията, но и болежките им са различни. Именно тези различия в крайна сметка се оказват тясната релса, по която ще пътува в кръг техният вагон.

Поучителна и забавна житейска история, която разсмя дори и пресъздаващите я актьори, разкриваща, че на ‘’ти’’ се преминава след брудершафт  и че човек се ражда, за да има на кого да каже ‘’добро утро’’.  

  И все пак, ако ви звучи интригуващо съжителството между двама  крайно различни персонажа ,задължително отразете присъствие на постановката, защото на въпроса: „Какво се случва от появата на София в живота на Степан?“  ще си остане дразнеща загадка, която ще трови нервичките ви едно известно време.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…